Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Super Rugby" finālā triumfē "Highlanders"

Juris Miņins
Juris Miņins

"Super Rugby" finālā triumfē "Highlanders"
Otago "Highlanders" ar čempionu kausu
Foto: AFP/Scanpix

Ar Otago "Highlanders" uzvaru pār Velingtonas "Hurricanes" (21:14) noslēdzās kārtējais Dienvidu puslodes spēcīgāko regbija komandu turnīrs, "Super Rugby", kurā piedalās labākās DĀR, Jaunzēlandes un Austrālijas komandas. Tas Otago vienībai ir pirmais "Super Rugby" čempionu tituls komandas pastāvēšanas vēsturē.

Tā kā regbija pasaule klasiski tiek iedalīta Ziemeļu un Dienvidu puslodēs, tad "Super Rugby" ir vadošais dienvidnieku komandu turnīrs, kurā piedalās komandas no vadošajām šī reģiona regbija valstīm – Jaunzēlandes, Austrālijas un DĀR. Šogad finālā tikās divas Jaunzēlandes komandas – Velingtonas "Hurricanes" un Otago "Highlanders". Jāpiebilst, ka ažiotāža uz šo maču bija ievērojama, jo Internet tirdzniecībā nonākušās biļetes sākotnējā tirgū tika izpirktas mazāk kā minūtes laikā.

Pievēršoties spēlei , jāsaka, ka, lai arī mājnieku komandai, "Hurricanes", bija kā teritoriālais, tā bumbas kontroles pārsvars, uz tablo situācija bija pilnīgi citādāka, jo pateicoties Limas Sapoagas diviem realizētajiem soda sitieniem, "Highlanders" prata izvirzīties vadībā un līdz pat pirmā puslaika beigām to neatdod. Tiesa, velingtoniešiem bija lieliskas iespējas izvirzīties vadībā, taču Bodens Barets nespēja realizēt nevienu no trim sitieniem pa vārtiem, tajā skaitā papildpunkta sitienu pēc Mā Nonū piezemējuma 36. mača minūtē, kas spēli saasināja, jo rezultāts uz tablo vēstīja vairs tikai 6:5 par labu viesiem.
Pirmā puslaika atrisinājums gan norisinājās, kā labā spriedzes filmā, līdz ar puslaika beigām. Tiesa, no sākuma Eliots Diksons, iznīcinot visus "Hurricanes" aizsardzības vaļņus, tiekot traucēts četru vīru sastāvā, piezemēja bumbu, atjaunojot komfortablu pārsvaru, bet jau pieminētais Sapoaga realizēja arī papildpunkta sitienu – 13:5 par labu "Highlanders".

Otrajā puslaikā, protams, "Hurricanes" mēģināja atspēlēties un Barets uzlaboja savu precizitāti sitienos pa vārtiem, taču ar to bija par maz, jo "Highlanders" tā arī neizlaida līderības grožus no savām rokā – Vaisake Naholo guva savu 13. piezemējumu šajā sezonā, nostiprinoties šī statistikas rādītāja galvgalī un, lai arī Sapoaga, kurš ir šīs sezonas rezultatīvākais "Super Rugby" spēlētājs nerealizēja papildpunkta sitienu, bet vēlāk arī tika nomainīts, Otago komanda tuprināja spēlēt precīzi un izmantoja Velingtonas vienības kļūdas.

Ja būtu jānosauc otrā puslaika varonis un arī antivaronis vienā personā, tad tas noteikti būtu Julians Savea, kurš no sākuma nespēja notvert piespēli tiešā uzbrukuma realizācijas zonas tuvumā, bet jau pēc laika, pēdējā brīdī, jau pie savas ieskaites zonas, apturēja pretinieku.

Mača atrisinājums pienāca 77. minūtē, kad dropsitienu realizēja uz maiņu iznākušais Mārtijs Benkss – 21:14 un šāds rezultāts palika uz tablo degam arī mača finālsvilpei skanot.

Līdz ar to, Otago "Highlanders" izcīnīja savu pirmo "Super Rugby" čempionu titulu komandas pastāvēšanas vēsturē, iepriekšējais labākais rezultāts šaj komandai tika fiksēts 1999. gadā, kad viņi bija vistuvāk čempiona titulam, taču beigās ieņēma otro vietu.
Interesanti, ka regulāro sezonu vienība noslēdza trešajā vietā, kas nozīmēja, ka izslēgšanas mači viņiem bija jāsāk ar kavlifikācijas kārtu.

Zaudētājiem, Velingtonas "Hurricanes", kuri bija šīs sezonas labākā komanda pēc regulārās sezonas noslēguma, šis bija jau otrais zaudējums finālā komandas pastāvēšanas vēsturē, bet izslēgšanas mačos viņi nebija piedalījušies iepriekšējos piecus gadus.

Līdz ar "Super Rugby" sezonas noslēgumu, tagad visa uzmanība regbija pasaulē tiks pievērsta gaidāmajam Pasaules kausam un tā ievadam – labāko izlašu, kuras jau aktīvi gatavojas turnīram, pārbaudes mačiem. Tuvākais no tiem sagaidāms jau 8. jūlijā, kad Jaunzēlande tiksies ar Samoā valstsvienību.

Super Rugby, Fināls

Velingtonas "Hurricanes" - Otago "Highlanders" 14:21 (5:13)
Piezemējumi: Nonū (36) - Diksons (39), Naholo (46)
Papildpunkti: Nav - Sapoaga (40)
Soda sitieni: Barets (41, 53, 66) - Sapoaga (4, 28)
Dropsitieni: Nav - Benkss (77)

Izmantotie resursi:
Super Rugby - Official SANZAR Site
Live rugby 2015 | Aviva Premiership 2015 |...