Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlandē tiks ieviesti dopinga testi arī skolniekiem

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlandē tiks ieviesti dopinga testi arī skolniekiem
Jaunzēlandes skolu regbisti
Foto: stuff.co.nz

Jaunzēlandes antidopinga aģentrūra ir paziņojusi, ka jau šajā gadā sāks testēt ne tikai profesionālos sportistus, bet arī vidusskolas čempionātos spēlējošos regbistus.

Jaunzēlandē jau ilgus gadus runā par to, ka valsts labākie vidusskolu regbija spēlētāji, iespējams, lieto dopinga sarakstos iekļautos preparātus. Vēl skaļāk bažas par sportistu tikumiem un netikumiem tika izteiktas pēc tam, kā dopings tika atklāts DĀR, Kanādas, Anglijas un ASV jauno regbistu organismos.

Lai vismaz nedaudz sāktu kontrolēt vidusskolu sportistus, Jaunzēlandes atbildīgās iestādes ir paziņojušas, ka jau šī gada valsts vidusskolu regbija čempionātā tiks veiktas dopinga pārbaudes un tām tiks pakļauti vadošo komandu spēlētāji. Kā norāda jaunzēlandiešu regbija apskatnieki, ir liela varbūtība, ka kāds šajos testos arī “iekritīs”.

Līdz šim Jaunzēlandē nav veikti pētījumi par dopinga izplatību skolnieku vidū, taču ir informācija, ka 70% no vadošo skolu spēlētājiem ikdienā lieto dažādus uztura bagātinātājus, ko pētnieki sasaista ar cilvēku vēlmi pēc papildus priekšrocībām konkurences cīņā un uzskata, ka tas varētu būt pirmais solis uz aizliegto preparātu lietošanu.

Jāsaka, ka Jaunzēlandes aktīvistu soļi sasaucas ar pēdējā laika pasaules tendencēm, jo arī citās valstīs tiek runāts par dopinga pārbaužu nepieciešamību ne tikai profesionālajā vai pusprofesionālajā sportā, bet arī pie amatieriem un skolnieku sacensībās. Piemēram, Ziemeļamerikas vidusskolās šādi testi tiek veikti, taču tie ir katras atsevišķās skolas atbildībā.

Tiek atzīmēts, ka skolnieki, vēloties ātrāk sasniegt rezultātu un tikt līdz profesionāļa statusam, kā arī mēģinot ātrāk atjaunoties pēc savainojumiem, var daudz vieglprātīgāk uztvert dopinga lietošanu.

Izmantotie resursi:
https://www.theguardian.com/