Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija izlase piekāpjas Andorai

Regbija izlase piekāpjas Andorai
Latvijas regbija izlase uzbrukumā spēlē pret Andoru
Foto: Renārs Buivids (LRF)

Latvijas regbija valstsvienība sestdien, 2. maijā ''Daugavas'' stadionā Rīgā ar 5:14 Eiropas Nāciju kausa (ENC) 2B divīzijas spēlē nespēja izmantot pirmajā puslaikā iegūto teritoriju un zaudēja Andorai, ciešot turnīrā otro zaudējumu pēc kārtas turnīrā un trešo pēc kārtas abu komandu piecās savstarpējās spēlēs.

Mājiniekiem vienīgos punktus ar piezemējumu laukuma stūrī šajā spēlē guva ''Miesnieku'' spēlētājs Emīls Balodis, kurš pirmajā puslaikā panāca 5:8. Diemžēl izlases debitanta Mārtiņa Bokiša izpildītais soda sitiens nebija precīzs. Bez šī ''Ežu'' pārstāvja, Latvijas jauniešu izlašu līdera, šajā spēlē valstsvienībā, turklāt uzreiz sākumsastāvā, debitēja arī trešās līnijas uzbrucējs Mārtiņš Bērziņš no RK ''Fēnikss'' un malējais trīsceturtdaļnieks Emīls Cēburs no ''Miesniekiem''.

Viesi spēlēja netīri, bet šādai spēlei piemēroties Latvijas komandai bija ļoti grūti, pēc spēles atzina valstsvienības galvenais treneris Sergejs Lisko. Arī abi pussargi - Norberts Bekmanis un Ruslans Kotļevs traumu dēļ tika zaudēti diezgan ātri, kādēļ ļoti sarežģīti bija atjaunot saspēli.

Spēles sākumā dzelteno kartīti saņēma Māris Streikišs, bet andorieši realizēja soda sitienu 13. minūtē, un piecas minūtes vēlāk izdarīja arī piezemējumu panākot 8:0. Puslaika beigās viesi iesita vēl vienu soda sitienu - 11:5. Visu otro puslaiku spēles rezultāts nemainījās, bet tikai pēdējās sekundēs Latvijas izlasei tika atņemta iespēja tikt pie bonusa punkta par zaudējumu, kas mazāks par septiņiem punktiem.Taču mazliet pirms tam andorietis sasmīdināja visu Latvijas komandu atbalstošo ''Daugavas'' stadiona publiku no simtprocentīgas izdevības vārtu priekšā sitot bumbu gan caur stabiem, taču zem nevis virs pārliktņa.

Latvija piedzīvoja pirmo zaudējumu četrās spēlēs Rīgas ''Daugavas'' stadionā galvenā trenera Sergeja Lisko vadībā. Tik maz - tikai piecus punktus vienā spēlē Latvijas regbisti Lisko vadībā arī vēl nebija guvuši.
Spēles sākums aizkavējās par 25 minūtēm, jo stadiona nebija ieradusies šāda līmeņa spēlēs nepieciešamā medicīniskās palīdzības automašīna.

''Būt ieskaites laukumā un nepiezemēt bumbu – tas ir nepiedodams lēmums,'' pēc spēles sacīja Lisko. ''Radās tāds iespaids, ka spēlētāji nodomāja, ka ir stiprāki par pretinieku un vienīgais jautājums bija, kurš izdarīs piezemējumu. Vajadzēja spēlēt disciplinēti līdz beigām. Netikām galā ar pretinieku provokācijām – es uzskatu, ka viņi provocēja. andorieši juta, ka tiesnesis izlaiž spēles vadību no rokām un turpināja. Mūsējie nenoturējās, lai gan vēl pirms spēles par to tika brīdināti, nopelnīja uz saviem vārtiem soda sitienus ar kuriem Andora arī savāca savus punktus.''

''Vēlos uzsvērt, ka mums bija jāizdara piezemējumi pirmajā puslaikā. Mums bija pārsvars, ko nepratām realizēt. Otrajā puslaikā tika pieņemti nepareizi lēmumi, kas noveda pie tā, ka gandrīz visu puslaiku bijām spiesti atrasties savā zonā. Tomēr ir grūti spēlēt bez desmitā numura, kurš tika iespēlēts uz noteiktām darbībām – jau pašā spēles sākumā Ruslans Kotļevs dabūja traumu, kas neļāva turpināt spēli, taču pats viņš laukumu atstāt nevēlējās. Ar cīņas gribu mums problēmu nav. Man pat nācās bārties uz spēlētājiem, kuri bija dabūjuši traumas, taču par katru cenu centās vēl palikt laukumā un līdz ar to neļāva citiem spēlēt, jo šādai rīcībai nebija nekādas jēgas,'' pauda treneris.

''Pēc spēles pret Lietuvu veicām video analīzi. Domāju, ka Kristapam Bērziņam tā bija viena no sliktākajām spēlēm. Ja spēlē nopietnā spēlē pret nopietnu pretinieku, tad aizsardzībā jādarbojas nedaudz citādāk. Tur viņš netika galā. Iespējams, ka tā nebija Kristapa diena. Emīls Cēburs, kurš pret Andoru spēlēja viņa pozīcijā un nenospēlēja sliktāk, bet reizēm pat stabilāk. Leno Bramanis joprojām atrodas izlases kandidātos, taču ir brīži, kad spēlētājs nejūtas pārāk komfortabli. Nav svarīgi – fiziskā vai tehniskā ziņā. Viņš varēja nospēlēt daudz labāk, taču pats galvenais – vēlējos sestā numura pozīcijā redzēt jaunu spēlētāju Mārtiņu Bērziņu no Fēniksa un varu teikt tikai to, ka tas ir ļoti ass spēlētājs aizsardzībā, bet pēc debija valstsvienībā, ka izlase ieguvusi vēl vienu trešās līnijas spēlētāju,'' pārmaiņas sastāvā skaidroja treneris.

Pēc četrām spēlēm Latvijas izlases ir deviņi punkti tāpat kā Kiprai un Andorai. Līdere ir Lietuva, kas sestdien viesos ar 26:20 uzvarēja Kipru un ieguvusi maksimāli iespējamos 20 punktus. Ungārija ar četriem punktiem ieņem piekto vietu.

Pagājušā gada rudenī Latvija viesos ar 16:14 uzvarēja Ungāriju un savā laukumā ar 39:20 Kipru, bet pirms nedēļas Viļņā ar 11:46 zaudēja Lietuvai.

Rudenī Latvijas izlase uzņems Ungāriju un viesosies Kiprā. Cikls noslēgsies 2016. gada pavasarī.

ENC turnīrs risinās divu gadu ciklā komandām katrai ar katru aizvadot pa spēlei mājās un viesos. Labākā komanda no 2B divīzijas 2016. gada pavasarī pacelsies uz 2A divīziju, bet piektās vietas ieguvēja izkritīs uz 2C divīziju.
ENC 2B divīzijā spēlē komandas, kuras nosacītā Eiropas rangā ieņem 24.-28. vietu.

Latvijas sākumsastāvs: Guntis Cirša, Antons Oseledko, Kārlis Dzenis - Emīls Balodis, Māris Streikišs - Mārtiņš Bērziņš, Viktors Silvoniks, Ainārs Bērziņš - Norberts Bekmanis, Ruslans Kotļevs - Matīss Zalcmanis Dāvis Gauja, Vigo Valdavs, Emīls Cēburs - Mārtiņš Bokišs. Uz maiņu: Sandris Jauntēvs, Jānis Šveds, Elmārs Imbrass, Kārlis Garokalns, Andrejs Borisovs, Artūrs Kisle, Mikus Ozols, Valters Raņķis.

Tiesnesis: Sergejs Poplavskis (Ukraina).

Informāciju sagatavoja:
Valters Nikans,
LRF preses sekretārs