Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Austrālijas izlase triumfē Pasaules kausā regbijā-13

Austrālijas izlase triumfē Pasaules kausā regbijā-13
Boids Kordners guva šī mača vienīgo un uzvaru nesošo piezemējumu.
Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas regbija izlase šodien Pasaules kausa regbija līgā finālā ar 6:0 pārspēja Anglijas valstsvienību un vienpadsmito reizi kļuva par pasaules spēcīgāko komandu.

Šodien Austrālijas pilsētā Brisbenā noslēdzās Pasaules kauss regbija līgā, jeb regbijā-13 un finālā spēlēja divas šīs spēles lielvalstis – Anglija un Austrālija. Jāsaka, ka abu šo komandu starpā attiecības par miermīlīgām un draudzīgām nenosauksi, jo tās ir principiālas pretinieces kā izlašu, tā arī klubu līmenī. Turklāt, tieši šīs komandas arī atklāja turnīru un pirmajā 2017. gada Pasaules kausa spēlē austrālieši, kas arī ir mājnieki, uzvarēja ar 18:4.

Tāpat interesanti, ka visās savstarpējās spēlēs kopš 2008. gada kā uzvarētāji laukumu ir pametuši tieši Austrālijas regbisti un pašlaik, pirms finālmača, "Kangaroos" atrodas 12 uzvarētu maču sērijā, iepriekšējo zaudējumu piedzīvojot 2015. gadā, pret Jaunzēlandi. Savukārt angļiem, kuriem regulāri sanāk piedzīvot pa kādam zaudējumam ne tikai no Austrālijas, bet arī Jaunzēlandes komandas, uzvaru sērija izveidojās vien šajā Pasaules kausā, kad pēc zaudējuma pirmajā spēlē, tika izcīnīti četri panākumi pēc kārtas.

Spēles pirmajā puslaikā abas komandas, lai arī brīžiem iniciatīvu pārņēma te viena, te otra vienība, spēlēja līdzīgi, taču pie piezemējuma spēja tikt vien austrālieši, kad 15. minūtē Boids Kordners noslēdza mājnieku uzbrukumu. Tiesa, nevar teikt, ka Anglijas izlasei iespēju gūt piezemējumus nebija, taču vairākas reizes perspektīvie uzbrukumi tika pārtraukti pēdējos brīžos – vai nu austrālieši vārda tiešā nozīmē iznesa angļus no laukuma vai arī paši angļi zaudēja bumbu.

Puslaiku komandas noslēdza pie rezultāta 6:0 par abu Austrālijas izlasei, taču šis rezultāts un, vēl jo vairāk, spēle garantēja, ka otrajās 40 minūtēs tiks demonstrēts ļoti nepiekāpīgs augstākās raudzes regbijs.

Jāsaka, ka visas cerības arī tika attaisnotas, jo otrajā puslaikā abas komandas demonstrēja nepiekāpīgu cīņu kā uzbrukumā tā arī aizsardzībā.

Puslaika sākums atkal pagāja Austrālijas izlases zīmē un viņi pat vienu reizi pamanījās ienest bumbu ieskaites zonā, taču mača tiesnesis, Džerards Satons, atcēla šo piezemējumu, jo pirms tā mājnieki pārkāpa noteikumus. Kopumā, var teikt, ka līdz mača 60. minūtei, austrāliešiem bija pārsvars, taču "Kangaroos" piedāvātais spēles ritms bija ārkārtīgi augsts un viņiem pašiem radās problēmas ar šī tempa noturēšanu, tāpēc angļi, kuriem bija jāatspēlējas, saņēmās un nu mača tempu noteica tieši viņi.

Jāsaka, ka Anglijas valstsvienībai bija iespējas izlīdzināt rezultātu, turklāt, ne viena vien, taču viņi pārāk bieži kļūdījās (mača beigās statistika uzrādīja 11 kļūdas), kas arī liedza panākt vēlamo rezultātu, kā arī, protams, austrālieši ļoti labi aizsargājās.

Runājot par aizsardzību, tā šodien laukumā dominēja, jo, kā jau finālmačos bieži notiek, komandas bija koncentrējušās nevis uz uguņošanu uzbrukumā, bet uz stingru un drošu spēli aizsardzībā, kas tieši tā arī bija, jo otrajā puslaikā punkti netika gūti un Austrālijas izlase svinēja laimīgu uzvaru ar 6:0, kļūstot par vienpadsmitkārtējiem Pasaules kausa ieguvējiem.

Par turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem kļuva divi Austrālijas izlases pārstāvji – Valentins Holmss un Kamerons Smits, kuriem abiem ir pa 48 punktiem. Holmss tāpat ir arī šī turnīra produktīvākais piezemējumu guvējs, jo izcēlās ar 12 piezemējumiem.

Nākošais Pasaules kauss regbijā-13 norisināsies 2021. gadā, kad turnīru uzņems Anglija, bet vēl pēc četriem gadiem, 2025. gadā, regbija līgas nozīmīgākais četrgades turnīrs pirmo reizi norisināsies Ziemeļamerikā – ASV un Kanādā.

Pasaules kauss regbijā-13, čempioni

GadsUzvarētājs
2017.Austrālija
2013.Austrālija
2008.Jaunzēlande
2000.Austrālija
1995.Austrālija
1989.-1992.Austrālija
1985.-1988.Austrālija
1977.Austrālija
1975.Austrālija
1972.Lielbritānija
1970.Austrālija
1968.Austrālija
1960.Lielbritānija
1957.Austrālija
1954.Lielbritānija

"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.
"Livonia" regbistes ar jauno treneri Elmāru Šefanovski. Foto: RK "Livonia".

"Livonia" sieviešu regbija komandu trenēs vīriešu izlases kapteinis Šefanovskis

Jauno sezonu Regbija kluba “Livonia” sieviešu komandu uzsāks jauna trenera vadībā. Livonietes šajā sezonā trenēt ir uzsācis Latvijas vīriešu regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis, nomainot Dienvidāfrikas speciālistu.