Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Latvijas Regbija federācija atbild uz Kristapa Andersona atklāto vēstuli

Latvijas Regbija federācija atbildējusi uz Kristapa Andersona atklāto vēstuli, kurā ilggadējais RK “Miesnieki” un Latvijas izlases spēlētājs, kā arī RK “Miesnieki” valdes loceklis un trenera palīgs kritizēja bardaku Latvijas regbija saimniecībā. Piedāvājam federācijas pilnu atbildi, saglabājot tās oriģinālo tekstu.

"Latvijas Regbija Federācija (turpmāk - LRF) saņēma (2016.gada 1. augustā) no Latvijas Sporta federāciju padomes Jūsu iesniegumu un to izskatīja. LRF atvainojas par šo radušos situāciju un saskata iekšējas problēmas gan komunikācijā, saziņā, kā arī LRF dokumentu lietvedībā. Paldies, par norādītajām problēmām, centīsimies tās izvērtēt un uzlabot iekšējās procedūras, lai nākotnē uzlabotu gan iekšējo struktūru sadarbību un dokumentu apriti, gan saziņu ar iesniegumu iesniedzējiem.

Izskatot iesniegumu pēc būtības tika konstatēti sekojoši jautājumi/prasības no Jūsu puses:

1) Informēt par LRF Disciplinārās Komisijas (turpmāk LRF DK) 05.05.2016. lēmuma pieņemšanas iemesliem, lēmuma pamatojumu un pārsūdzēšanas iespējas.
2) Izsniegt sekojošu dokumentu kopijas:
- 2016.05.05. LRF DK sēdes protokola apliecinātu kopiju.
- LRF DK nolikuma apliecinātu kopiju.
- 2016.05.05. LRF DK sēdes motivēta lēmuma apliecinātu kopiju.
- LRF DK dalībnieku/locekļu un to pienākumu sarakstu.
- Citus dokumentus, ja tādi ir, kas regulē LRF DK lēmumu pieņemšanu, paziņošanu un pārsūdzēšanas kārtību.
3) Izsniegt sacensību reglamentējošos nolikumus/noteikumus, kas norādīti LČ RXV 2016 nolikumā 3.3. punktā (3.3.1-3.3.12. apakšpunktos)
Papildus norādījumi iesniegumā par situācijām, kurām nepieciešams skaidrojums:
4) Par to, ka no LRF amatpersonu puses ir bijuši gadījumi, kad īsi pirms sacensību uzsākšanas, pēc LRF prezidenta norādījumiem ar roku tiek veiktas nesaskaņotas izmaiņas iepriekš apstiprinātos sacensību nolikumos. Un neatbildēšanu uz iesniegumiem/protestiem par šo jautājumu.
5) Par 2015. gada LRF DK lēmumu un sodu M. Ozolam.

Pirms atbildes pēc būtības vēlos uzsvērt, ka K. Andersons, kā pats norāda savā iesniegumā, ir regbists ar 20 gadu spēlētāja stāžu un ir arī regbija kluba “Miesnieki” valdes loceklis. Tajā paša laikā RK “Miesnieki” nav publicējis savu “oficiālu personu sarakstu”, lai K. Andersonam būtu tiesības atrasties RK “Miesnieki” spēlētāju soliņā, neskatoties uz to, ka LRF ĢS (Oļegs Voroņins) vairākkārt rakstiski prasīja to izdarīt. Nav saprotama viņa reakcija uz to ko viņš ir pārkāpis necenzēti lamājot spēles laikā spēles tiesnešus un nepakļaujoties tiesnešu lēmumiem. Attiecībā uz K. Andersona it kā neinformēšanu – viņa klubs, kurā viņš ir valdes loceklis bija informēts par to, kas bija noticis spēles laikā un ko par esošo ir lēmis tiesnesis. Līdz šim laikam klubs atbildi nav sniedzis. Acīmredzot nevēlējās. Šajā gadījumā ir pieņemts pagaidu lēmums, bet galējais lēmums pēc kura K. Andersons varētu pārsūdzēt šo DK lēmumu nav pieņemts viņa kluba “Miesnieki” dēļ.

K. Andersonam, kura spēlētāja stāžs ir 20 gadi un kurš ir kluba valdes loceklis, tā vietā lai būtu par paraugu citiem spēlētājiem kā pieredzējuša regbista paraugs, uzvedas kā pašpuika un huligāns nostādot sevi izņēmuma stāvoklī, kurā viņa galvenais arguments ir 20 gadi regbijā un valdes locekļa statuss

Atbildot uz Jūsu jautājumiem un prasībām, darām Jums zināmu sekojošo LRF nostāju:
1) Par jautājumu “LRF Disciplinārās Komisijas 05.05.2016. lēmuma pieņemšanas iemesliem, lēmuma pamatojumu un pārsūdzēšanas iespējas.”

Kristaps Andersons (RK “Miesnieki” pārstāvis, kā norādījāt iesniegumā – LRF biedra RK “Miesnieki” valdes loceklis) tika sodīts par neatbilstošu uzvedību, atrodoties pie komandu soliņa (tehniskajā zonā), 04.05.2016. Latvijas Kausa Regbijā 7 sacensībās. Pārkāpums un pārkāpuma raksturs (no tiesneša ziņojuma):
“Spēles Ētikas un uzvedības kodeksa pārkāpums. Spēles tiesneša lēmumu apstrīdēšana, tiesneša aizvainošana – agresīvā un uzbrūkošā tonī spēles laikā, laukuma malā (pie komandu soliņa), kur atradās gan spēlētāji, gan blakus aiz nožogojuma skatītāji.

Papildus – pēc kartiņas parādīšanas un izraidīšanas no laukuma RK “Miesnieki” kluba pārstāvis nepakļāvās tiesneša lēmumam un lietoja necenzētu leksiku, kā arī atteicās pamest laukuma tehnisko zonu.”
Pēc tiesneša ziņojuma saņemšanas par konkrēto incidentu, LRF DK pārsūtīja šo informāciju RK “Miesnieki” pārstāvim Uldim Bautrim (05.05.2016.), ar lūgumu informēt iesaistītās personas un atbildē iesniegt skaidrojumus par situāciju, lai varētu šo incidentu izskatīt LRF DK disciplinārsodu sēdē.

Tāpat LRF DK 05.05.2016. sēdē lēma par pagaidu sodu pirms iesaistīto pušu paskaidrojumu saņemšanas un pirms gala disciplinārsoda lēmuma pieņemšanas. Šis lēmums tad arī tika paziņots, gan RK “Miesnieki” pārstāvim, gan arī publicēts LRF mājas lapā (06.05.2016.). LRF DK sēdes protokols ir pieejams no 11.05.2016. (izsūtīts LRF DK biedriem – kuru skaitā ir arī RK “Miesnieki” pārstāvis Aigars Ameters). LRF DK 05.05.2016. sēdes noraksts pievienots pielikumā.

Šis LRF DK 05.05.2016. sēdes pagaidu lēmums ir atbilstošs World Rugby vienas nedēļas/ vai iepriekšējās LRF DK sodu sistēmas “automātiskas vienas R15 spēles izlaišanai” par sarkano kartiņu, kuru saņem spēlētājs.
World Rugby noteikumi (3. Nodaļa, Noteikumi nr.20 “Neatļauta uzvedība, Ētikas un Uzvedības kodekss”) nosaka, ka komandu pārstāvju un klubu biedru pārkāpumus (tai skaitā Ētikas un Uzvedības kodeksa pārkāpumus) var sodīt arī pēc tās pašas sodu tabulas kā spēlētāju pārkāpumus spēles laukumā, bet papildus var lemt arī par papildus sodiem (naudas sodi, dažādi liegumi darbībām, utt).

Pārsūdzēšanas iespējas automātiskajiem jeb pagaidu sodiem nav paredzēta un nav nevienā sporta veidā, jo tad jebkurš spēlētājs, kurš ir saņēmis sarkano kartiņu un kuram automātiski jāizlaiž viena spēle var sākt pārsūdzēšanas procedūru. Pārsūdzēšanas procedūra var būt tikai gala lēmumam, kurš LRF DK līdz šim brīdim nav pieņemts, jo RK “Miesnieku” klubs nav sniedzis LRF DK prasīto informāciju.

Tātad no augstāk minētā izriet, ka:
- Kristapam Andersonam un RK “Miesnieki” tika paziņoti LRF DK 05.05.2016. lēmuma pieņemšanas iemesli (K. Andersona neadekvātā uzvedība laukuma malā).
- Lēmuma izvērsts pamatojums nebija zināms, jo tāds netiek taisīts automātiski izlaižamajiem sodiem.
- Konkrētais LRF DK protokols 05.05.2016., bija pieejams Aigaram Ameteram, RK “Miesnieku” pārstāvim LRF DK.
- Lēmuma pārsūdzēšanas iespējas neeksistē, jo šis sods bija pagaidu sods, kas ir līdzīgs automātiski izlaižamajam periodam.

Papildus LRF izsaka aizrādījumu Kristapam Andersonam, kā RK “Miesnieki” pārstāvim, valdes loceklim, par neatbilstošu uzvedību regbija laukuma malā spēļu laikā. Šis pārkāpums nebūt nav vienīgais šāds, jo jau iepriekšējās sezonās ir saņemtas sūdzības par Kristapa Andersona necieņas izrādīšanu un necenzētas leksikas lietošanu gan pret pretinieku komandas spēlētājiem, gan spēles tiesnešiem, ko var dzirdēt arī regbija spēļu translāciju tiešraidēs (sportacentrs.com video arhīvā).

Lai arī iepriekš konkrētās darbības bija veiktas atrodoties skatītāju zonā, Regbija spēles “Ētikas un Uzvedības kodeksā” ir noteikts, ka šie noteikumi ir jāievēro visiem regbija spēlē iesaistītajiem - gan Regbija Federācijām, gan Asociācijām, gan Biedrībām, gan Klubiem un to biedriem – kā atrodoties laukumā, tā arī ārpus tā.

2) Par prasību “Izsniegt sekojošu dokumentu kopijas”.
- 2016.05.05. LRF DK sēdes protokola apliecinātu kopiju
Šādu dokumentu var izsniegt, tāds ir pieejams izsniegšanai.
- LRF DK nolikuma apliecinātu kopiju
Šādu dokumentu var izsniegt, tāds ir pieejams izsniegšanai.
- 2016.05.05. LRF DK sēdes motivēta lēmuma apliecinātu kopiju
Šāds dokuments nav pieejams un nebūs pieejams, jo šis sods bija pagaidu sods, kas ir līdzīgs automātiski izlaižamajam periodam, kuram atsevišķa motivēta lēmuma izraksta nav – ir kopējs LRF DK sēdes protokolā fiksēts lēmums un tā pieņemšana (skatīt LRF DK 05.05.2016. sēdes norakstu).
- LRF DK dalībnieku/locekļu un to pienākumu sarakstu
Šādu dokumentu jāprasa LRF DK augstāk stāvošajai personai, kas ir LRF Tehniskais Direktors, kurš ir arī RK “Miesnieki” vadītājs Uldis Bautris.
- “Jābūt reglamentējušiem dokumentiem, kuri to nosāka. Tos ir jāgatavo LRF TD. (kā tiešajam LRF komisiju kuratoram)” – Uldis Bautris, LRF Tehniskais Direktors.
- Citus dokumentus, ja tādi ir, kas regulē LRF DK lēmumu pieņemšanu, paziņošanu un pārsūdzēšanas kārtību
Šādi citi dokumenti šobrīd LRF DK nav pieejami, jo ir izstrādes stadijā un oficiāli vēl nav pieņemti. LRF DK šobrīd izmanto tikai to dokumentāciju, kādu ir atstājusi iepriekšējais LRF DK sastāvs. Tāpēc šobrīd ir plānos sakārtot dokumentāciju pēc kārtas pa vienam dokumentam.

3) Par prasību “Izsniegt sacensību reglamentējošos nolikumus/noteikumus, kas norādīti LČ RXV 2016 nolikumā 3.3. punktā (3.3.1-3.3.12. apakšpunktos)”
Šādi dokumenti, nolikumi un noteikumi patiešām publiski nav pieejami LRF mājas lapā, jo šosezon LRF mājas lapai ir sākusi strādāt jauna versija, kurā publisko dokumentu aprite un pievienošana vēl ir izstrādes procesā.
Bet pašus dokumentus LRF Sacensību Organizācijas Komisija ir izstrādājusi un LRF biedriem izsūtījusi. (datums - 7.marts)

4) Par to, ka no LRF amatpersonu puses ir bijuši gadījumi, kad īsi pirms sacensību uzsākšanas, pēc LRF prezidenta norādījumiem ar roku tiek veiktas nesaskaņotas izmaiņas iepriekš apstiprinātos sacensību nolikumos. Un neatbildēšanu uz iesniegumiem/protestiem par šo jautājumu.
Konkrētais gadījums ir par LRF rīkotajām sacensībām “Latvijas Čempionāts Regbijā 7” 2015. gada sezonā.
Saistībā ar saspringto sagatavošanās un sacensību grafiku Latvijas regbija 7 izlasei, kā arī vēlo iekļūšanu Riodežaneiro olimpisko spēļu atlases turnīrā (2015. gada jūnijā startējot Eiropas Čempionāta divos posmos A grupā - tika iegūtas tiesības startēt Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Lisabonā 18.-19. jūlijā 2015.), vairākkārtīgi nācās pārcelt un pārplānot 2015. gada “Latvijas Čempionāts Regbijā 7” turnīru tā formātu un nolikumu. Diemžēl, gala rezultātā nolikums tika gatavots steigā un klubi netika ar to iepazīstināti laicīgi. Ar nolikuma gala variantu komandas iepazinās vien sacensību dienā.

“Latvijas Čempionāta Regbijā 7” galvenajam tiesnesim Mārim Šmitam, kurš pats nebija rakstījis sacensību nolikumu, ieraugot nolikumā rakstīto punktu par atļauto leģionāru skaitu pieteikumā, radās šaubas, vai tāda savulaik ir bijusi klubu pārstāvju vienošanās, kad tika apspriesta nolikuma veidošana. Veicot atkārtotu konsultāciju ar klubu pārstāvjiem turnīra sākumā uz vietas un konstatējot cilvēku šaubas par punkta pareizību, Šmita kungs pieņēma lēmumu nolikumu labot, ko izdarīja ar roku. Pēc tam ar labojumu tika iepazīstināts arī LRF prezidents, kā arī izskaidrota situācija, rezultātā nolikums tika parakstīts ar labojumu.

Kā vēlāk izrādījās, LRF valdes sēdes sapulču protokols, kuros būtu apspriests leģionāru skaita jautājums, nebija atrodams un nebija iespējams gūt pārliecību par vienošanos, kas panākta ar komandām sezonas sākumā. Tādejādi Šmita kungs uzskatīja, ka rīkojies pareizi, pretim nolikuma rakstītāja interpretējumam liekot klubu pārstāvju izteiktos komentārus par konkrēto nolikuma punktu, kas skāra atļauto leģionāru skaitu.
Vēlāk M. Šmita viedokli atbalstīja arī U. Bautris, LRF Tehniskais Direktors. Un brīvprātīgi noņēma šo jautājumu no 15/2015 LRF VS darba kartības.

5) Par 2015. gada LRF DK lēmumu un sodu M. Ozolam.
Par situāciju 2015. gadā, kad bija LRF DK lēmums ar sodu M. Ozolam, bet tā kā lēmumam nav bijis protokols, tad tāpēc šis sods ir aizmirsts.

2015. gada sezonā M. Ozols saņēma atkārtotu disciplinārsodu un liegumu piedalīties LRF rīkotajās sacensībās uz gadu un 9 mēnešiem. Šādu lēmumu publicēja LRF DK un tas tika atspoguļots LRF mājas lapā.
2015. gada sezonas beigās tika konstatēts, ka LRF DK protokols par šādu lēmumu nav pieejams un sodu saņēmušajai pusei nav bijis iespējas to apstrīdēt, iesniegt apelāciju.

Šā gada janvārī (28.01.2016.) iepriekšminētās lietas (M. Ozola lieta) un citu neatbilstošu LRF DK lēmumu rezultātā tika mainīts esošais LRF DK sastāvs. Pārņemot lietas no iepriekšējās LRF DK sastāva – tā arī netika saņemts šāds LRF DK protokols par lēmumu M. Ozola lietā, kā rezultātā nebija pamata jaunajam LRF DK sastāvam kaut kādā veidā aizliegt M. Ozolam piedalīties LRF rīkotājās sacensībās. Kā pamatojums tam bija arī fakta konstatācija, ka M. Ozols ir izcietis iepriekšējo disciplinārsodu, kurš tika piešķirts 2014. gada sezonas beigās un bija liegums M. Ozolam piedalīties LRF sacensībās 9 mēnešus.

31.08.2016. LRF prezidents A. Zuments/"

Saistītais raksts: Atklātā vēstule par bardaku Latvijas regbijā


, 2016-09-02 11:54, pirms 8 gadiem
Tas tikai pierāda, ka bardaks regbija federācijā ir milzīgs!
, 2016-09-02 13:23, pirms 8 gadiem
No regbijistuem Latvijā algu saņem tikai federācijas locekļi. Protams, ka tur ir bardaks, jo nejau regbijs ir tas, kā dēļ tur sēž vīri uzvalciņos.
, 2016-09-02 13:57, pirms 8 gadiem
šitā atbilde no sērijas: Tu uzrakstīji, cik Mēs slikti, Mēs uzrakstīm, cik Tu pats rupjš un slikts esi.
Šitās vēstules neko nedos, ja grib kko mainīt, tad ir jāpiesakās vēlēšanās un pašiem jāiet un jādara. Vai arī regulāri jāiesniedz priekšlikumi/sūdzības oficiālā kārtā.
Pie tam federācijas darboņiem būtu jāsarauj visas saites ar klubiem, tā teikt bez lobēšanas un personīgām (klubu) interesēm. Iestāties tikai par kopēju regbija attīstību valstī.
, 2016-09-03 21:53, pirms 8 gadiem
Miesniekpuišu mājas lapā (FB) LRF atbilde ir raksturota kā "Juridiski skaisti uzrakstīta atbilde, kas pārsvarā neatbilst reālajiem notikumiem". Kam ticēt? Bautri, ja reiz zini ko vairāk, prasi, lai Kristaps atkal raksta, jo sabiedrība grib zināt savus varonus (šoreiz gan runa ir par Tevi pašu, jo izskatās, ka būsi pamatīgi saputrojies).
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.
"Livonia" regbistes ar jauno treneri Elmāru Šefanovski. Foto: RK "Livonia".

"Livonia" sieviešu regbija komandu trenēs vīriešu izlases kapteinis Šefanovskis

Jauno sezonu Regbija kluba “Livonia” sieviešu komandu uzsāks jauna trenera vadībā. Livonietes šajā sezonā trenēt ir uzsācis Latvijas vīriešu regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis, nomainot Dienvidāfrikas speciālistu.