Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Liona un Larošela kvalificējas Top 14 pusfināliem

Juris Miņins
Juris Miņins

Liona un Larošela kvalificējas Top 14 pusfināliem
Foto: AFP/Scanpix

Vakar un aizvakar Francijas regbija čempionātā tika izspēlētas izslēgšanas maču priekšsacīkstes pēc kurām kļuva skaidri pusfinālu pāri, jo pie panākumiem tika Lionas un Larošelas komandas.

Francijas regbija čempionāta augstākajā divīzijā izslēgšanas mači notiek pēc sekojošas sistēmas – tiem kvalificējas sešas labākās komandas, taču regulārās sezonas divām labākajām vienībām pirmā kārta ir brīva un tām jau ir garantēta vieta pusfinālā, kamēr komandas, kas ieņēmušas vietas no trešās līdz sestajai, cīnās nosacītās izslēgšanas maču priekšsacīkstēs, lai iekļūtu pusfinālā.

Šogad izslēgšanas maču pirmās kārtas kvartetu veidoja Liona, Larošela, Monpeljē un Parīzes "Racing 92" vienības. Jāsaka, ka Lionas un Larošelas komandas bija labāk aizvadījušas regulāro turnīru, taču Parīzes un Monpeljē komandas var saukt par tiešām zvaigžņotām, tā kā tajās spēlē daudzi šī sporta veida spīdekļi.

Pirmajā izslēgšanas turnīra mačā tikās Larošela un Parīzes "Racing 92". Jāsaka, ka, lai arī, protams, mača iznākums tika noteikts cīnoties laukumā, parīzieši jau pirms spēles saņēma pamatīgu triecienu, proti, tā vietā, lai spēlētu sev ierastajā "U Arena", viņiem bija jādodas uz Iva du Manuāra vārdā nosaukto stadionu, kas būtiski mainīja spēles apstākļus, jo Parīzes komandas galvenais stadions ir slēgtā halle, kamēr daudz mazākais Kolombā izvietotais stadions ir āra arēna.

Šāda arēnas maiņa pavisam noteikti nenāca par labu Francijas galvaspilsētas klubam un kā tiešu pierādījumu šim apgalvojumam var minēt to, ka visas spēles laikā viņi pieļāva daudzas nepiespiestās kļūdas, kā arī pārkāpa noteikumus. Ja kļūdas viņiem dārgi maksāja spēles izskaņā, tad sodi sāka "zāģēt" jau no pirmā puslaika, kad Aiens Vests reizi pēc reizes raidīja bumbu vārtos, panākot 12:3 par labu Larošelas "kuģotājiem".

Otrajā puslaikā ari tika sagaidīti piezemējumi, taču pirmo guva nevis mājnieki, kuriem to vajadzēja vairāk, bet Larošela, kad straujā uzbrukumā viņi izveidoja nomācošu pārsvaru laukuma kreisajā pusē, kurā nepiesegti atradās četri spēlētāji, kad Arturs Reterī notvēra aizsperto bumbu un to piezemēja.

Protams, ka "Racing 92" komanda devās uz priekšu, taču jau iepriekš pieminētās kļūdas salīdzinoši vienkāršās situācijās liedza izveidot ko vairāk kā tikai vienu Leones Nakaravas gūto piezemējumu un vienu precīzu soda sitienu. Spēles beigu rezultāts – 19:13 par labu Larošelai.

Otrajā mačā tikās Liona un Monpeljē. Ja Liona bija stabila visas sezonas garumā un regulāro sezonu noslēdza trešajā vietā, tad pagājušās sezonas finālisti Monpeljē tikai pēdējā kārtā, pateicoties konkurentu neveiksmēm, iekļuva izslēgšanas mačos. Jāpiebilst, ka šajā spēlē Monpeljē komandai steidza palīgā arī fidžiešu milzis Nemani Nadolo, kam bija jākļūst par būtisku pastirpinājumu.

Mačs sākās ar Monpeljē ofensīvu, kas nesa augļus – jaunzēlandietis Ārons Krudens tika pie piezemējuma, bet pēc vienpadsmit nospēlētām minūtēm rezultāts bija jau 10:0 par labu Monpeljē. Mājnieki gan neapjuka un nepalika atbildi parādā, taču pārtraukumā vienības devās pie rezultāta 13:11 par labu viesiem.

Arī otrais puslaiks ilgu laiku nedeva atbildi uz to, kura komanda tad iegūs izšķirošo pārsvaru un, jāatzīst, iespējas uzvarēt bija abām vienībām, taču Čārlija Ngatai mača 70. minūtē gūtais piezemējums spēles svaru kausus nosvēra par labu Lionai un mājnieki prata savu diezgan nelielo pārsvaru noturēt līdz pat mača beigām, tādējādi svinot uzvaru ar rezultātu 21:16.

Līdz ar šo maču noslēgšanos nu ir zināmi arī pusfinālu pāri. Lionas pretinieki būs regulāro sezonu otrajā vietā noslēgušie Klermonas regbisti, bet Larošelai būs jātiekas ar vēsturiski titulētāko Francijas čempionāta komandu un šīssezonas regulārā turnīra uzvarētāju, Tulūzu. Šīs spēles tiks aizvadītas nākamajā nedēļas nogalē.

Top 14, izslēgšanas spēles

MājniekiViesiRezultāts
"Racing 92"Larošela13:19
LionaMonpeljē21:16