Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

ASV pārsteidz, pēc astoņu gadu pārtraukuma Dubaijā uzvar Jaunzēlande

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV pārsteidz, pēc astoņu gadu pārtraukuma Dubaijā uzvar Jaunzēlande
Foto: AP/Scanpix

Amerikas Savienoto valstu regbija-7 valstsvienība parūpējās par vairākiem diezgan negaidītiem rezultātiem Pasaules sērijas pirmajā posmā, tiekot līdz finālam, kurā viņus apturēja Jaunzēlandes komanda, nodrošinot savai valstij dubultuzvaru.

Vakardien ar grupu turnīra mačiem tika atklāta regbija-7 Pasaules sērijas 2018./2019. gada sezona vīru komandām, kuras pirmais posms, kā jau ierasts, tikai aizvadīts Apvienotajos Arābu emirātos, precīzāk, Dubaijā.

Pirmajā sacensību posmā gan iztika bez pārsteigumiem, taču sīva cīņa par iekļūšanu izslēgšanas maču pamatzarā gan bija un vislabāk to varēja vērot A grupā, kur trim komandām līdz ar pēdējo grupu turnīru spēli bija identiska bilance – divas uzvaras un viens zaudējums, kas kopumā deva septiņus punktus. Līdz ar to talkā bija jāņem papildus kritēriji divu labāko komandu, kuras tad arī cīnītos tālāk par uzvaru, noteikšanai, kas šajā gadījumā bija gūto un zaudēto punktu bilance. Vislabākā tā bija DĀR komandai (+33), argentīnieši bija otrie (+6), bet Samoa, kurai bilance bija negatīva (-3) tika aizsūtīta uz mierinājuma turnīru, jeb cīņu par devīto vietu.

Par uzvarētājiem pārējās grupās tika Fidži, Jaunzēlande un Austrālija, kurām kompāniju sastādīja Anglija, ASV un Skotija. Jāpiebilst, ka skoti, kuri ir regbija-7, izgudrotāji, pašlaik nav saucami par elites komandu, taču grupā ar Fidži, Franciju un Keniju, viņi bija pietiekoši labi, izšķirošo maču pret francūžiem spējot aizvadīt neizšķirti (14:14) un šīm komandām arī bija vienāds punktu skaits, taču tā kā Francija bija piedzīvojusi sagrāvi pret Fidži (0:41), tad viņu gūto un zaudēto punktu attiecība bija pārāk slikta, lai cerētu uz iekļūšanu izslēgšanas maču uzvarētāju zarā.

Izslēgšanas mačos gan uzreiz sākās pārsteigumi. Vispirms iepriekšējās sezonas čempioni DĀR ar 5:22 atzina Anglijas pārākumu, bet tad no turpmākās cīņas izstājās arī esošie vicečempioni Fidži, kurus ar 24:12 pārspēja ASV. Parelēli Austrālija ar 38:0 sagrāva Argentīnu, bet Jaunzēlande bija pārāka pār Skotiju – 21:7.

Pusfinālā sīvā cīņā Jaunzēlande tika galā ar Angliju (7:5), bet no amerikāņu rokas krita vēl viena apakšgrupu turnīra uzvarētāja, Austrālija – 22:17. Turklāt, ASV izlase izšķirošo piezemējumu guva vien otrā puslaika kompensācijas laikā.

Finālā amerikāņiem bija iespēja "noskalpēt" vēl vienu komandu, kas uzvarēja grupu turnīrā, Jaunzēlandi. Turklāt, abas šīs komandas spēlēja vienā grupā un pirmajā tikšanās reizē jaunzēlandieši bija pārāki ar 24:7, tāpēc revanšs finālā varēja būt jo īpaši salds. Tiesa, viena lieta ir teorija un atriebības plānu kalšana, otra – spēle laukumā un uz vēl vienu varoņdarbu amerikāņiem spēka nepietika, viņi piekāpās ar 5:21.

Interesanti, ka spēcīgā Jaunzēlandes valstsvienība Dubaijas turnīrā nebija uzvarējusi kopš 2009. gada. Savukārt ASV izlase pagājušā gada turnīru bija noslēgusi pēdējā vietā un nekad augstāk par trešo pozīciju nebija ierindojusies.

Atgādināsim, ka vakardien par dāmu turnīra uzvarētājām kļuva "Black Ferns", jeb Jaunzēlandes sieviešu regbija-7 izlase.

2018. gada Pasaules sērija regbijā-7 vīriešiem

#KomandaUAERSANZLAUSUSACANHKGSGPENGFRAP
1.Jaunzēlande2222
2.ASV1919
3.Austrālija1717
4.Anglija1515
5.Fidži1313
6.DĀR1212
7.Argentīna1010
8.Skotija1010
9.Samoa88
10.Francija77
11.Kanāda55
12.Spānija55
13.Velsa33
14.Japāna22
15.Kenija11
16.Zimbabve11

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/sevens-series