Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Vai DĀR mājās spēs pieveikt Austrāliju?

Juris Miņins
Juris Miņins

Vai DĀR mājās spēs pieveikt Austrāliju?
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar tiks dots starts nu jau piektajai Regbija čempionāta kārtai, kurā DĀR tiksies ar Austrāliju, bet Jaunzēlande, kas jau ir garantējusi uzvaru turnīrā, viesosies Argentīnā.

Tā kā šajā kārtā abas spēles notiks ārpus Okeānijas, tad šoreiz izpaliks sestdienas agrās cīņas, attiecību skaidrošanu atliekot uz dienas otro pusi un nakti uz sestdienu.

Pirmajā spēlē savās mājās centīsies uzvarēt DĀR izlase, kuriem četros mačos ir tikai viens panākums un pašlaik viņiem ir trīs zaudējumi pēc kārtas. Vienīgā uzvara viņu izpildījumā tika izcīnīta pašā pirmajā kārtā, kad Dienvidāfrikas regbisti savās mājās uzņēma Argentīnu, taču te ir jāpiebilst arī tas, ka uzvara tika izcīnīta mača pašā noslēgumā.

Jau ne vienu vien reizi iepriekš ir rakstīts, ka DĀR izlase pašlaik ir tādā kā pārbūves brīdī, turklāt nevar arī aizmirst to, ka šai izlasei aktuāla ir arī kvotu sistēma, proti, lai nepieļautu melnādaino spēlētāju diskrimināciju, izlasē ir jāiekļauj melnādainie regbisti un līdz 2019. gadam vismaz 50% no izlases ir jāpārstāv valstī dominējošā rase. Tas, protams, sarežģī Alistera Kotzes darbu, kuram tādējādi, runājot godīgi, komandā ir jāņem spēlētāji nevis vērtējot viņu spējas, bet gan skatoties pasē.

Komanda pašlaik tikai meklē savu spēli, tāpēc spēle pret Austrāliju varētu izvērsties skatāmāka nekā pirmā abu komandu tikšanās, kurā dienvidāfrikāņi labi iesāka spēli, taču nespēja noturēt iegūto pārsvaru un beigās arī zaudēja.

Jāsaka, ka paši austrālieši lieliski saprot savus šīsdienas oponentus, jo paši ilgu laiku, kopš 2015. gada Pasaules kausa fināla, nespēja izcīnīt uzvaru un tikai spēlē pret DĀR pārtrauca savu sešu zaudējumu sēriju.

Ar kādu noskaņojumu šo maču sagaida Austrālija? Domājams, ka ar labāku nekā pirmo cīņu, taču ne tik labu kāds tas varēja būt. Dēļ pirmajiem diviem zaudējumiem Jaunzēlandei, austrālieši bija iedzīvojušies sešu zaudējumu sērijā, kā arī zaudēja pagājušajā sezonā iegūto čempionu titulu. Mači pret Argentīnu un DĀR gan palīdzēja viņiem atgūt gan pozīcijas turnīra tabulā, kur pašlaik viņi ir otrie, gan pārliecību, taču šī gada Austrālijas valstsvienība, vismaz līdz šim, nav radījusi pārliecinošas komandas iespaidu.

Tiesa, ja mēs pieturamies pie statistikas, jāatzīst, ka savās mājās DĀR pret Austrāliju ir spēlējuši ļoti labi, jo uzvarējuši septiņas spēles pēc kārtas, bet Loftusā, kur arī notiks šīvakara mačs, viņi nav zaudējuši ne reizi. Savukārt zaļā kontinenta pārstāvjiem šī ir unikāla iespēja otro reizi kalendārā gada laikā pārspēt DĀR, kas viņiem nav izdevies kopš 2011. gada.

Argentīnas un Jaunzēlandes mačs, kas jau norisināsies naktī uz svētdienu, gan īsti interesants no turnīra tabulas un intrigas viedokļa, visdrīzāk, nebūs, jo Jaunzēlande savu minimālo uzdevumu ir izpildījusi, t.i., jau četros mačos izcīnījuši čempionu titulu, bet Argentīnas valstsvienībai, godīgi runājot, ir mazas izredzes cīnīties par uzvaru ar “All Blacks”.

Tiesa, tas nenozīmē, ka pati spēle būs neinteresanta. Jaunzēlandieši, kā absolūti spēcīgākā regbija valstsvienība, šo spēli patiešām uztver kā spēli un pieiet tai radoši, bet augstais izpildītāju līmenis ļauj viņiem to darīt ļoti augstvērtīgā kvalitātē. Savukārt Argentīnas izlase ir zināma kā komanda, kas spēlē ātru un gana fizisku spēli un, kā to parādīja pēdējie divi abu komandu mači, aregentīnieši var spēlēt kā līdzīgi ar līdzīgiem pret Jaunzēlandi. Vienīgā problēma ir tajā, ka viņi to var darīt tikai 40 minūtes un nākot laukumā rezervistiem, protams, ka “All Blacks” pārsvars kļūst daudz lielāks.

Te gan jāpiebilst, ka tieši sastāva problēmas var krietni samazināt “Los Pumas” izredzes uz veiksmīgu spēli, jo, lai arī Augustins Krīvijs un Gvido Petī varēs piedalīties spēlē, Huans Martins Hernandezs un Manuels Montero gan paliks ārpus pieteikuma, kas argentīniešiem, protams, ir liels zaudējums.

Tiesa, arī Jaunzēlande pirms šīs spēles ir veikusi vairākas izmaiņas sastāvā, taču tas vairāk ir kā taktisks gājiens, nevis līderu savainojumu jautājums.

Regbija čempionāts, 5. kārta

MājniekiViesiLaiks
DĀRAustrālija18:05
ArgentīnaJaunzēlande01:10

Regbija čempionāts

#KomandaSUNZPAP
1.Jaunzēlands4400169:5220
2.Austrālija420280:1089
3.DĀR410384:1136
4.Argentīna410391:1475