Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Iepazīsti komandas: Francijas piesardzīgais uznāciens

Iepazīsti komandas: Francijas piesardzīgais uznāciens
Foto: AFP/Scanpix

Francijas regbijs nepiedzīvo labākos laikus. Lai arī Francijas čempionāts ir naudīgākais un, iespējams, spēcīgākais pasaulē, daudzie leģionāri kavējuši pašmāju talantu attīstību. Pēdējos gados skaļu uzvaru bijis maz, taču sniegums rudens testa spēles uz šā gada Sešām nācijām ļauj raudzīties ar piesardzīgu optimismu.

Francija
Vieta pasaules reitingā:8.
Treneris:Gijs Novs (kopš 2015. gada)
Kapteinis:Giljems Girado
Visvairāk spēļu:Fabjēns Pelou (118)
Visvairāk punktu:Frederiks Mišalaks (436)
Visvairāk piezemējumu:Seržs Blanko (38)
Iepriekšējais čempionu tituls:2010. gadā

Panākumi jau sāk piemirsties

Francijas valstsvienība allaž bijusi visai neviennozīmīgi vērtēta. Daudzus apbur viņu radošā un ārējie nepiespiestā pieeja regbijam, citus atkal tracina komandas neprognozējamā daba, kas biežāk sagādā vilšanos, nekā patīkamus pārsteigumus. Tieši Francijai regbija eksperti piedēvē lielākos nopelnus modernā regbija radīšanā, jo savās labākajās izpausmēs tieši francūži parūpējušies par vairāku regbija inovāciju apriti.

Lai arī Sešu nāciju ērā (kopš 2000. gada) nav bijis veiksmīgāku komandu par Franciju un Angliju (5 tituli), pēdējais franču panākums meklējams 2010. gadā. Vēl vairāk – piecus gadus pēc kārtas komandai nav izdevies sasniegt labāko trijnieku, 2013. gadā pat nācās samierināties ar kaunpilno pēdējo vietu. Arī pērn tikai 5. vieta.

Lai vai kā, Francijas izlases spēlētāju resursi ir ļoti plaši. Izlases līderi spēlē nozīmīgas lomas savos klubos, taču visbiežāk tomēr paliek leģionāru – pasaulē dārgāko spēlētāju – ēnā. Francijā vietējais čempionāts vēl joprojām tiek stādīts augstāk par nacionālo izlasi, un tas ievērojami apgrūtina darbu trenerim Gijam Novam.

Sāk veidoties rokraksts

Gijs Novs izlases stūres sviras pārņēma pēc 2015. gada Pasaules kausa finālturnīra un savā pirmajā darba cēlienā radikālas izmaiņas neveica, līdz ar to arī strauji uzlabojumi izpalika. Būdams treneris-ilgdzīvotājs (22 sezonas bija "Toulouse" kluba galvenais treneris), viņš ir radis strādāt ar skatu ilgtermiņā.

Novembra spēles pret Austrāliju (zaudējums ar -2) un Jaunzēlandi (-5) apliecināja, ka strādāts tiek pareizajā virzienā. Uz pieredzējušo līderu bāzes izveidota komanda, kas vismaz attāli sāk līdzināties tai Francijas izlasei, kādu ar labpatiku atceres regbija estēti. Pilnā loze ir komandas kapteinis hukers (#2) Giljems Girado, viņam veiksmīgi piebalso pieredzes bagātie trešās līnijas monstri Luijs Pikamols un Damjēns Šolī.

Vidējā līnijā daudzsološi sevi pieteicis cīņas pussargs (#9) Baptists Serins, kurš varētu kļūt par turnīra lielo atklājumu. Vējerī spilgtu izpildītāju netrūkst, taču daudz kas būs atkarīgs no 10. numura snieguma. Kopš Mišalaka karjeras beigām izlasē stabils pamatsastāva spēlētājs šajā pozīcijā tā arī nav parādījies, ar ko Francija uz citu pasaules elites vienību fona ir absolūti unikāla. Ļoti sāpīgs ir arī spožā centra Veslija Fofanā zaudējums pašā turnīra priekšvakarā, jo nu būs jāiztiek bez pēdējo gadu produktīvākā spēlētāja izlasē.

Pieredze un nepiekāpība grupu cīņā un jaunības neprognozējamā daba un azarts vējerī - tāda 2017. gada sākumā izskatās Francijas izlase. Vai šī sintēze beidzot sagādās arī kādus prieka brīžus? To prognozēt neņemas pat paši francūži…

Smags spēļu kalendārs

DatumsVietaPretinieksLaiks
4. februārisLondonaAnglija18:50
12. februārisParīzeSkotija17:00
25. februārisDublinaĪrija18:50
11. martsRomaItālija15:30
18. martsParīzeVelsa16:45

Arī spēļu kalendārs šogad nerunā par labu Francijas izredzēm paveikt ko paliekošu. Jau pirmajā kārtā Londonā jāstājas pretī čempioniem angļiem. Savās mājās šogad jāuzņem skoti un velsieši, bet vēl divi izbraukumi paredzēti uz Romu un Dublinu.

Jāatzīmē, ka 2014. gadā Francija atklāšanas spēlē negaidīti uzvarēja Angliju, un angļiem tas vēlāk maksāja titulu. Ja tāds pats scenārijs pirmajā kārtā atkārtosies arī šogad, turnīrs var izvērsties pat ļoti spraigs.

Prognoze

Visticamāk, Francijas izlase pati par titulu necīnīsies, taču maisīsies pa kājām tām komandām, kas to darīs. Plecus varētu atslogot tas, ka lielus panākumus no frančiem šogad neviens negaida. Ja izdosies kaut nedaudz uzlabot pērnā gada bilanci (1 uzvara, 4 zaudējumi), tad tas jau būs cieņas vērts sasniegums. Prognoze: 5. vieta. Tomēr paturēsim prātā Francijas neprognozējamo dabu…

Sekmes pēdējos 5 gados

GadsVieta
20165.
20154.
20144.
20136.
20124.

Vai tu zini, ka...

- regbiju Francijā 1872. gadā ieveda apmaiņas studenti no Lielbritānijas.
- pirmo oficiālo spēli Francijas izlase aizvadīja 1906. gada 1. janvārī pret Jaunzēlandi.
- 1932. gadā Francija tika izslēgta no Piecu nāciju turnīra, jo tai tika pārmests profesionālisms Francijas klubu čempionātos, kas tobrīd visā pasaulē bija strikti aizliegts. 1939. gadā Francija tika uzaicināta atgriezties, bet Otrā pasaules kara dēļ reālo atgriešanos nācās gaidīt līdz pat 1947. gadam.
- Francija ir vienīgā komanda, kas trīs reizes spēlējusi Pasaules kausa finālā, bet ne reizi nav uzvarējusi.
- kopš 1911. gada Francijas izlases simbols ir Gallu gailis. Izlasei bija tik labi panākumi, ka 1920. gadā Francijas Olimpiskā komiteja arī par savu simbolu izvēlējās Gallu gaili.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-02-01 18:04, pirms 7 gadiem
Ļoti labi, ka veselu nedēļu katru dienu ir šie apskati pirms turnīra, paldies Raimondam! Būtu labi, ja pirmajā spēļu dienā būtu precizēts par to, kuras spēles VSB rādīs tiešajā, jo pirmdien vēl bija SCO - IRA, bet šodien jau ENG- FRA. Sapratu, ka TV dzīvajā rādīs BBC Sport1, varbūt vēl kādā? No airopas mīlu Velsu, bet laikam maksimums šai paaudzei garām. Tagad laikam ENG spēkā. Par skaistām spēlēm!

     [+] [-]

, 2017-02-01 21:00, pirms 7 gadiem
Viaplay un Viasat Baltic. LRF mājas lapā ir informācija.

     [+] [-]

, 2017-02-01 21:01, pirms 7 gadiem
LRF mājas lapā ir info, ka viaplay un Viasat Baltic.