Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Slavenais šahists Širovs atkal atteicies no Latvijas pārstāvēšanas

Andris Liepa
Andris Liepa

Slavenais šahists Širovs atkal atteicies no Latvijas pārstāvēšanas
Aleksejs Širovs
Foto: chessbase.com

Šaha lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš 2000.gadā kļuva par pasaules vicečempionu, pēc konflikta ar vietējo Šaha federāciju atkal atteicies pārstāvēt Latviju.

Rīgā dzimušais Širovs 1996. gadā ieguva Spānijas pilsonību un līdz 2011. gada beigām sacensībās pārstāvēja šo valsti. Tomēr turpinājumā Latvijas Šaha federācija (LŠF) viņu pārliecināja atgriezties zem Latvijas karoga.

Tagad Širovam atkal izveidojies konflikts ar dzimtenes Šaha federāciju. Viss sācies kā nesaskaņas ar LŠF valdes locekli Andri Ozolu, bet turpinājumā pret sportistu nosliekusies arī pārējā organizācijas vadība. Pats Širovs plašākus komentārus portālam Sportacentrs.com sniegt nevēlējās, vien atzīstot, ka viņam šahista karjerā vairs nav atlicis daudz gadu, tāpēc ir jāizmanto iespēja spēlēt, tomēr sportists nav iekļauts Latvijas delegācijas sastāvā dalībai rudenī gaidāmajā šaha Olimpiādē. "Es viņu spēlītes līdz galam nesaprotu un nevēlos saprast."

Tikmēr vēstulē, kas nosūtīta Starptautiskajai Šaha federācijai (FIDE), Širovs rakstījis, ka viņš personisku iemeslu dēļ atstāts ārpus Latvijas izlases sastāva, kā arī vairs nav gaidīts Latvijas šaha sabiedrībā, tāpēc ir gatavs atstāt Latviju, kaut joprojām mīlot valsti. Širovs vēstulē atstāstījis februāra pirmajā pusē notikušu gadījumu, kad centies noskaidrot kā LŠF noteikuši braucējus uz šaja Olimpiādi, aizsūtot uz organizāciju vēstuli. Vēlāk Aivars Gipšļa piemiņas turnīrā ātrajā šahā viņš nosēdies aci pret aci ar LŠF prezidentu Āri Ozoliņu, bet organizācijas vadītājs atbildējis, ka "nekad neatbildēšu un pat nelasīšu tavas stulbās vēstules".

Pats Ozoliņš portālam Sportacentrs.com uzsvēra, ka viņam ar Širovu nav konflikta, paužot, ka šahists savā profilā portālā "Facebook" esot viņu saucis daudz rupjos vārdos.

"Arī savās uzrunās viņš vienmēr saka, ka neieredz valsti un nesen Igaunijā manā klātbūtnē pateica nesmuku runu," apgalvo Ozoliņš, arī sakot, ka Širovs nekad dzīvē neesot Latvijā maksājis nodokļus par saviem ieņēmumiem.

Pieminēto sarunu februārī Ozoliņš uzskata par Širova mēģinājumu viņu izprovocēt. “Teicu viņam, ka viņš vienmēr apgalvojis, ka es neko federācijā neizšķiru (domāts, ka visu izlemjot Ozols - aut.), tāpēc ar mani nav vērts runāt.”

Tāpat Ozoliņš pauda, ka, nosakot Latvijas izlases sastāvu dalībai šaha Olimpiādē, vienīgais kritērijs nav meistarība.

Kad Širovs 2011. gada beigās piekrita atkal pārstāvēt Latviju, tika uzsvērts, ka savulaik viņš bijis viens no pirmajiem sportistiem, kurš startēja ar pie apģērba piešūtu Latvijas karogu. Arī šogad viņš intervijā portālā "press.lv" paudis, ka mīl Latviju. "Tas, ka ne tuvu neesmu mierā ar daudz ko Latvijā notiekošo, ir atsevišķa tēma. Tomēr esmu dzimis Latvijā un vienmēr mīlējis manu valsti."

Izejot cauri šī gada Širova ierakstiem "Facebook", Sportacentrs.com atrada vienu, kurā šahists ir pret pāreju uz mācībām skolās vien valsts valodā. "Problēmu skaits manā valstī diemžēl palielinās. Starpcitu [Mihails] Tāls un Vladimirs Petrovs mācījās krievu valodā," Širovs komentējis rakstu, ka Latvijas skolās no 10. klases varēs mācīties vien valsts valodā.

Tāpat Širovs paudis, ka LŠF vēlas saņemt 30 000 eiro, lai ļautu viņam turpmāk pārstāvēt citu valsti. "Vismaz divas valstis šobrīd izrādījušas interesi, tomēr tās nav gatavas par mani Latvijas federācijai maksāt 30 000. Šī summa būtu loģiska, ja Latvijas puse būtu ieinteresēta, lai palieku, tomēr šobrīd tā nav."

Tikmēr Ozoliņš Sportacentrs.com pauda, ka šāda samaksa ir FIDE noteikta kārtība. "Mēs būsim priecīgi, ja viņš aizies un neko no viņa neprasām. Nedomāju, ka būtu jāatsakās no kompensācijas, kas mums pienākas. Visiem ir vienādi noteikumi, pārejot uz citu valsti."

Kā nosaka FIDE noteikumi, lai šaha lielmeistars varētu mainīt pavalstniecību, ja viņš jaunajā valstī nodzīvojis mazāk par gadu, šīs valsts federācijai jāmaksā FIDE 5000 eiro, bet, ja vairāk par gadu, - 3500 eiro. Savukārt vēl lielāka summa spēlētāja jaunajai federācijai ir jāmaksā vecajai - maksimālais apmērs ir pat 50 000 eiro, bet par spēlētājam ar reitingu 2600 līdz 2699 (Širovam tas šobrīd ir 2651) jāmaksā 30 000 eiro.

Savulaik Širovs zem Latvijas karoga atgriezās, kad LŠF prezidents bija Pēteris Šmidre un noprotams, ka tieši viņš toreiz samaksājis Spānijai kompensāciju.

"Es viņu pārliecināju un palīdzēju pārnākt," saka Ozoliņš, tiesa, nerunā par toreizējo kompensāciju, paužot, ka tas būtu jāprasa Šmidrem. "Viņš aizstāvēja Latvijas vārdu, tomēr šobrīd uzvedība ir tāda, ka sadarbību nav iespējams turpināt. Iespējams, ka pat griezīšos tiesā par viņa aizskārumiem pret mani."

Širovs, kurš joprojām ir Spānijas pilsonis, pauž cerību, ka FIDE viņam ļaus sacensībās piedalīties zem neitrāla karoga. "Es lūdzu jūs, dārgās FIDE amatpersonas, dot man iespēju spēlēt zem FIDE karoga, kamēr haoss būs beidzies. Tad mierīgi izvēlēšos jauno "šaha tēvzemi", tomēr šobrīd esmu šaha bēglis valstī, kurā piedzimu. Šī ir lieliska valsts, joprojām te dzīvoju un to ļoti mīlu, tomēr man nav iespēju šeit spēlēt, jo Ozoliņa kungam ir pārāk daudz varas." Savukārt nesen Širovs paziņoja, ka pieņemts lēmums atgriezties pie spēlēšanas zem Spānijas karoga.

Širovs Latviju pārstāvējis piecās šaha Olimpiādēs, bet kopā piedalījies 12 šādos turnīros, kas risinās katru otro gadu. 2000. gadā Širovs bija tuvu tam, lai cīnītos par absolūtā pasaules čempiona titulu, kā arī šajā pat gadā aizkļuva līdz FIDE pasaules čempionāta finālam.

  +2 [+] [-]

, 2018-03-29 16:21, pirms 6 gadiem
Atļaujat viņam startēt zem varavīksnes karoga!

  +3 [+] [-]

, 2018-03-29 16:23, pirms 6 gadiem
Aizvakar noslēdzās kandidātu turnīrs un neviens raksts visa turnīra laikā... Par Širova huņu jau kāds 5. raksts.

  +8 [+] [-]

, 2018-03-29 16:32, pirms 6 gadiem
Izklausās, ka visās Latvijas sporta federācijās konflikti ar vadītājiem. Ej nu tiec gudrs.

  -1 [+] [-]

, 2018-03-29 16:49, pirms 6 gadiem
budamank rakstīja: Aizvakar noslēdzās kandidātu turnīrs un neviens raksts visa turnīra laikā... Par Širova huņu jau kāds 5. raksts.
Tak šahs nav sports, tāpēc neraksta par to

  +4 [+] [-]

, 2018-03-29 16:51, pirms 6 gadiem
Oo,atkal kāds konflikts. Grūti teikt kam taisnība, bet pavirši skatoties finanšu ministrei ir interešu koflikts. Un izskatās no turienes konfliktam aug kājas.

  -1 [+] [-]

, 2018-03-29 17:41, pirms 6 gadiem
Nevis atteicies, bet viņu noēda Reiznieces-Ozolas vīrs, Latvijas Šaha Federācijas vadītajs!

     [+] [-]

, 2018-03-29 17:42, pirms 6 gadiem
Sniegs333 rakstīja: Tak šahs nav sports, tāpēc neraksta par to
Šahs ir Sports, un es te naku galvenokart dēļ Šaha!

     [+] [-]

, 2018-03-29 17:46, pirms 6 gadiem
Es jau senak te citeju no Širova lapas:
https://www.facebook.com/alexei.shi...
February 21 · Tarragona, Spain; Citāts Angliski:
But in my case Latvian Federation wants to exclude me from Latvian chess and they still want that kind of money! (around 30 thousand Euro I was told). As I said, I hope some rules will be changed in the future and I will be able to play in Batumi somehow but at the moment I can only ask for the FIDE flag. And then see which federation I could represent.

  +5 [+] [-]

, 2018-03-29 17:46, pirms 6 gadiem
Kur tas želejģīmis Ozols, tur VIENMĒR ir problēmas! Shēmotājs, uzmetējs, pašlabuma guvējs - to zin visi.

Un ar valdības, ministriju piesegšanu tik turpina darboties, nu jau gadus 20! Ārprāts!!!

  +6 [+] [-]

, 2018-03-29 18:23, pirms 6 gadiem
žēl .. ja saliktu kopā visus šahistus, kuri aizbraukuši no Latvijas, tad saāktu stabila TOP 10 izlase .. tik daudzi gadījumi laikam nav sakritība un kaut ko liecina par Latvijas šaha vadību.

     [+] [-]

, 2018-03-29 23:46, pirms 6 gadiem
Pieņemt zināšanai!
Dzīvojam tālāk!

  -1 [+] [-]

, 2018-03-30 09:06, pirms 6 gadiem
Vajadzētu likumu ,ka uz nākamām vēlēšanām vairs nevarēs balatēties esošie,citādi tautā ir taisnība ,ka visās dzīves jomās un arī sportā dzīvo un zēļ korumpētība,savu radu un tuvinieku iekārtošana valsts un pārvaldes vadībās un organizācijās.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-30 09:36, pirms 6 gadiem
"Latvijas sports"