Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Amerikānis Karuāna būs Kārlsena pretinieks cīņā par pasaules čempiona titulu šahā

Andris Liepa
Andris Liepa

Amerikānis Karuāna būs Kārlsena pretinieks cīņā par pasaules čempiona titulu šahā
Fabiāno Karuāna
Foto: Soeren Stache/picture-alliance/dpa/AP Images

Itālijas un ASV starptautiskais lielmeistars šahā Fabiāno Karuāna šonedēļ uzvarēja pretendentu turnīrā, līdz ar to novembrī ar norvēģi Mangnusu Kārlsenu cīnīsies par absolūtā pasaules čempiona titulu šahā.

Pretendentu turnīrā sacentās septiņi šahisti, kuri aizvadīja 14 kārtas. Karuāna uzvarēja piecās cīņās, bet astoņus dueļus noslēdza neizšķirti, summā savācot deviņus punktus. Viņam ar astoņiem punktiem sekoja Šahrijars Mamedjarovs no Azerbaidžānas un krievs Sergejs Karjakins.

Karuāna ir dzimis Maiami un uzaudzis Bruklinā, tomēr no 2005. līdz 2015. gadam pārstāvēja savu izcelsmes valsti Itāliju. Turpinājumā Karuāna mainīja nacionālās federācijas un tagad pārstāv ASV. 2016. gadā viņš amerikāņiem palīdzēja pirmoreiz 40 gadu laikā uzvarēt šaha Olimpiādē, bet tagad rudenī viņam būs iespēja kļūt par pirmo amerikāņu pasaules čempionu šahā kopš 1972. gadā pilnvaras nolika slavenais Bobijs Fišers.

Karuāna un Kārlsens savā starpā tiksies no 9. līdz 28. novembrim Londonā, izspēlējot 12 maču sēriju. Šis būs jaunās paaudzes sportistu duelis, jo Karuāna ir 25 gadus vecs, kamēr Kārlsenam šobrīd ir 27 gadi.

Kārlsens ir pasaules čempions kopš 2013. gada, iepriekšējā aizstāvēšanas cīņā aizpērn pārspējot Karjakinu, kurš arī šobrīd ir vien 26 gadus vecs.

     [+] [-]

, 2018-03-29 19:51, pirms 6 gadiem
Gribēju piebilst, ka 1996. gadā cīņa par pasaules čempiona titulu ASV pārstāvēja Krievijā dzimušais Kamskijs, tāpēc teorētiski Fišers nav pēdējais amerikāņu pārstāvis. Protams, tas saistīts ar Kasparova un Šorta atteikšanos spēlēt Em FIDe. Varēja jau uzrakstīt arī par Dingu Lirenu, kurš turnīrā nezaudēja nevienu spēli un ielikt tabulu, jo rezultāti kopumā nedaudz pārsteidzoši. Biju gaidījis labāku sniegumu no So un Aronjana. Lai gan uzskatu, ka MVL bija pelnījis spēlēt Kramnika vietā ar wild card, tomēr Kramnika Berlīnes mūris spēlē pret Aronjanu bija tā vērts. Kopumā bija labs turnīrs, bet neredzu variantus kā Karuana var uzveikt Magnusu.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-29 20:03, pirms 6 gadiem
Nu rakstā domāts čempions nevis pretendents tapēc Fišers sanāk pēdējais. sorry

     [+] [-]

, 2018-03-29 20:09, pirms 6 gadiem
Karuana ir jau uzvarējis Karlsenu un ir tiešām labs Kandidāts!
Vienīgais - man liekas nestabils - reizēm baigi spīd, un citreiz nekas nesanāk;