Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Čempione Muzičuka dzimumu diskriminācijas dēļ Saūda Arābijā neaizstāvēs titulus

Čempione Muzičuka dzimumu diskriminācijas dēļ Saūda Arābijā neaizstāvēs titulus
Anna Muzičuka (no labās)
Foto: imago/Xinhua/Scanpix

LETA. 2016.gada pasaules čempione ātrajā šahā un ātrspēlē sievietēm Anna Muzičuka Saūda Arābijā valdošās dzimumu diskriminācijas dēļ neaizstāvēs savus pērn izcīnītos titulus, paziņoja Ukrainas šahiste. Pašlaik 27 gadus vecā Muzičuka pērn Dohā tika kronēta par pasaules čempioni ātrajā šahā un ātrspēlē, abus titulus izcīnot trīs dienu laikā.

Tuvāko dienu laikā zaudēšu divus pasaules čempiones titulus - vienu pēc otra. Tikai tāpēc, ka esmu nolēmusi nedoties uz Saūda Arābiju," sociālajā vietnē "Facebook" raksta Muzičuka. Anna un viņas māsa Marija uz čempionātu nedosies, jo Saūda Arābijā nav vienlīdzīgas attieksmes pret sievietēm.

"Izlēmu nespēlēt pēc citu noteikumiem, nenēsāt abaju, neparādīties sabiedrībā bez pavadoņa, un galu galā - nejusties kā otrās šķiras radījums. Tieši pirms gada izcīnīju divus titulus un biju tobrīd laimīgākā šahiste pasaulē, tomēr tagad jūtos ļoti slikti. Esmu gatava pastāvēt par saviem principiem un nepiedalīties šajā čempionātā, kur piecu dienu laikā nopelnītu vairāk nekā citos turnīros kopā," paziņoja Muzičuka.

Kā vēsta "Independent", Saūda Arābija, lai rīkotu šo čempionātu, samaksājusi 1,5 miljonus ASV dolāru, kas ir četrreiz vairāk nekā ierasts, un turnīru nosaukusi karaļa Salmana vārdā. Kopējais balvu fonds "Open" un dāmu turnīros ir divu miljonu ASV dolāru apmērā, turklāt sievietēm tas ir trīsreiz mazāks nekā "Open" grupas sacensībās - 250 000 ASV dolāru. Tiesa, sievietēm ir tiesības startēt arī "Open" grupā, kur balvu fonds ir 750 000 ASV dolāru.

"Independent" raksta, ka turnīra dalībniecēm jānēsā tumši zilas vai melnas bikses un blūzes ar augstām apkaklēm, tādējādi viņām ir "iespēja" izvairīties no ģērbšanās abajā. Saūda Arābijā sievietes ar plīvuru apsedz arī matus un seju, taču turnīra rīkotāji dalībniecēm neliek valkāt abajas. Turnīrā bija plānojuši piedalīties arī septiņi Izraēlas šahisti, taču viņu vīzu pieteikumi tika noraidīti un iebraukšana Saūda Arābijā viņiem liegta.

Saūda Arābija neatzīst Izraēlu kā valsti un to starpā nav nekādu formālu attiecību. Kā norādījusi Saūda Arābijas vēstniecības ASV pārstāve Fatima Baešena, tad tieši diplomātisko attiecību trūkuma dēļ Izraēlas šahistiem atteikts iebraukt valstī. Zīmīgi, ka sākotnēji vīzas netika izsniegtas arī Irānas un Kataras šahistiem, tomēr pēc Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) pārstāvju iejaukšanās šo valstu sportisti tika pie iebraukšanas atļaujām Saūda Arābijā, savukārt Izraēlas pārstāvjiem tika atteikts.

"Arī viss pārējais tracina, bet pašu lielāko vilšanos sagādā tas, ka nevienam tas neinteresē. Nav patīkama sajūta, taču tas nemainīs manu viedokli un principus. Tas pats attiecas arī uz manu māsu Mariju, esmu laimīga, ka abām ir vienādi uzskati," raksta Muzičuka. Aprīlī Rīgā notikušajā Eiropas čempionātā sievietēm viņa bija izlikta ar pirmo numuru un bija viena no favorītēm, taču turnīru noslēdza 26.pozīcijā, kamēr par čempioni tika kronēta Nana Dzagnidze no Gruzijas.

Pasaules čempionāts ātrajā šahā un ātrspēlē sākās otrdien un noslēgsies sestdien. Latvija šajās meistarsacīkstēs nav pārstāvēta.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2017-12-27 20:08, pirms 6 gadiem
Neko nesajēdz no Islama! žēl gan!
, 2017-12-27 20:11, pirms 6 gadiem
bet nu - ātrspēle un ātrais šahs - tāpat nav normālas šaha sacensības, tāpēc neko daudz jau tas nemainīs!
, 2017-12-28 09:00, pirms 6 gadiem
eh feministes
Foto: orcherlatour.fr

Mūžībā devies Latvijas šaha lielmeistars Isa Kasimi

2024. gada 28. martā, pēc grūtas slimības mūžībā devies Rīgas Šaha skolas treneris un šaha lielmeistars Isa Kasimi, līdz 2020. gadam šaha sabiedrībai vairāk pazīstams kā Igors Rausis.
Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.
Vladislavs Vesperis. Foto: Delfi.lv

Vesperis atkārtoti ievēlēts par Latvijas Dambretes federācijas valdes priekšsēdētāju

LETA. Vladislavs Vesperis Latvijas Dambretes federācijas (LDF) juridisko biedru kopsapulcē Rīgā ir pārvēlēts LDF valdes priekšsēdētāja amatā, piektdien paziņoja LDF.