Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Šahists Meškovs uzvar otrajā Baltijas zonālajā turnīrā

Šahists Meškovs uzvar otrajā Baltijas zonālajā turnīrā
Baltijas zonālā turnīra medaļnieki Artūrs Neikšāns (no kreisās), Ņikita Meškovs un Pauļus Pultinēvičs
Foto: Latvijas Šaha federācija

Latvijas šaha lielmeistars Ņikita Meškovs uzvarējis sezonas otrajā Baltijas zonālajā turnīrā jeb Kirsana Iļumžinova kausa izcīņā, kas trešdien noslēdzās Palangā. Šo sacensību trīs posmu čempions iegūs ceļazīmi uz 2019. gada Pasaules kausa izcīņu.

Meškovs sacensības aizvadīja bez zaudējumiem, iegūstot 7 punktus no 9 un pirmo reizi triumfējot kādā no zonālo turnīru posmiem. Turnīra galvgalī Meškovs atradās visu laiku, no pārējiem viņam atraujoties pēdējās divās kārtās, kad tika apspēlēti Toms Kantāns un igaunis Otomāru Ladva.

Pēdējā kārtā nospēlējot neizšķirti ar lietuvieti Šarūnu Šuļski, otro vietu noslēgumā ieņēma Artūrs Neikšāns, kurš no Meškova atpalika par puspunktu. Vēl viens no favorītiem, iepriekšējā posma uzvarētājs lielmeistars Igors Kovaļenko pēdējā kārtā ar baltajiem negaidīti piekāpās Vidmantam Mališauskam no Lietuvas, tādējādi noslīdot uz ceturto vietu. Samērā pārsteidzoši bronzas medaļu izcīnīja jaunais mājinieks IM Pauļus Pultinēvičs, kuram bija tikai 19. sākuma reitings no 24 dalībniekiem.

Meškovs kļuva par trešo Latvijas pārstāvi, kuram izdevies uzvarēt kādā no Kirsana Iļumžinova kausa izcīņas posmiem. Četras reizes pirmais bija Kovaļenko, bet vienu reizi – Kantāns. Jāatzīmē arī Neikšāna stabilitāte. Viņš zonālo turnīru trijos ciklos piedalījies visos astoņos posmos, ne reizi nefinišējot zemāk par piekto vietu. Pa divām reizēm bijis otrais, trešais, ceturtais un piektais.

No 9. līdz 15. jūlijam Liepājā notiks izšķirošais posms, kurā kļūs zināms ceļazīmes ieguvējs uz Pasaules kausa izcīņu. Pēc diviem posmiem Kovaļenko ir 32 punkti (20+12), Neikšānam – 31 (14+17), lietuvietim Tomam Laurušam – 27 (17+10), bet Meškovam – 26 (6+20). Jebkurš no viņiem kopvērtējumā var izcīnīt pirmo vietu, jo seši punkti ir kā starpība posmā starp pirmo un trešo vietu.

Pērnā cikla kopvērtējuma uzvarētājs Kaido Kulaotss no Igaunijas savas pilnvaras ir nolicis visai ātri. Tallinas posmā viņš ieņēma 11.vietu, bet Palangā palika tikai 17.pozīcijā.

Baltijas zonālajā turnīrā katrā posmā piedalās 24 šahisti, pa astoņiem no katras valsts, un tiek aizvadītas deviņas klasiskā šaha kārtas. Katra posma balvu fonds ir 10 000 eiro, no kuriem uzvarētājs saņem 2500, bet 12.vietas ieguvējs – 200 eiro.

Atkarībā no izcīnītās vietas, dalībniekiem pienākas no 2 līdz 20 punktiem. Tas šahists, kuram būs vislielākā punktu summa triju posmu kopvērtējumā, iegūs ceļazīmi uz 2019.gada Pasaules kausa izcīņu, kur savukārt labākie sportisti kvalificēsies pretendentu turnīram par pasaules čempiona titulu.

Izmantotie resursi:
https://www.sahafederacija.lv/rakst...


Pēteris Kripans uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Āriņš kļūst par Eiropas čempioniem dambretē, Osītim un Lelim sudrabs

Latvijas dambretisti Pēteris Kripans junioros un Jānis Āriņš veterāniem aizvadītās nedēļas nogalē Polijā kļuva par Eiropas čempioniem 100 lauciņu dambretē, bet Ričardam Osītim junioru konkurencē un Jānim Lelim veterāniem sudraba medaļas, vēsta Latvijas Dambretes federācija (LDF).
Foto: orcherlatour.fr

Mūžībā devies Latvijas šaha lielmeistars Isa Kasimi

2024. gada 28. martā, pēc grūtas slimības mūžībā devies Rīgas Šaha skolas treneris un šaha lielmeistars Isa Kasimi, līdz 2020. gadam šaha sabiedrībai vairāk pazīstams kā Igors Rausis.
Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.