Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Limanovska pēc prezidenta simboliskā gājiena izcīna 11. vietu PJČ rapidā

Ints Megnis
Ints Megnis

Limanovska pēc prezidenta simboliskā gājiena izcīna 11. vietu PJČ rapidā
FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs blica čempionātā veic simbolisko gājienu Elizabetes Limanovskas partijā. Foto: Latvijas Šaha federācija

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) jaunievēlētais prezidents Arkādijs Dvorkovičs veicis simbolisko gājienu Latvijas čempiones Elizabetes Limanovskas spēlē, sportistei izcīnot 11. vietu pasaules jaunatnes čempionātā ātrajā šahā jeb rapidā.

Trešdien un ceturtdien tika aizvadītas kopumā deviņas rapida kārtas ar apdomas laiku 10 minūtes plus 5 sekundes par gājienu. Labākā no Latvijas bija Limanovska, kura ieguva 5 punktus un U18 meiteņu grupā ierindojās 11. vietā.

Sacensībās kopā Latviju pārstāv pieci šahisti, pārējiem četriem ieņemot vietas trešajā desmitā.

Piektdien ātrspēlē jeb blicā (5 minūtes + 2 sekundes), neskatoties uz zaudējumiem pēdējās divās partijās, Iļjam Semjonovam U16 grupā izdevās nosargāt pozīciju labāko desmitniekā, kaut vēl pēc sestās kārtas viņš bija trešais. Noslēgumā Semjonovs guva desmito vietu.

Vēl U16 grupā meitenēm 12. vietu ieņēma Madara Golsta, divdesmitniekā iekļūstot arī 18. vietu guvušajam Daniilam Horobrijam (U14) un 20. vietu izcīnījušajai Limanovskai (U18).

Jau sestdien sāksies pasaules čempionāts jauniešiem klasiskajā šahā, bet ceturtdien turpat noslēdzās Eiropas klubu čempionāts ar daudziem vadošajiem pasaules lielmeistariem ierindā.

"Latvijā tik īsu (10+5) rapidu nespēlē. Varēja just, ka mūsējiem ir nevajadzīga steiga. Pirmajā dienā negāja Elizabetei Limanovskai. Nogurums pēc lieliskā starta šaha Olimpiādē Batumi. Otrajā dienā viņa saņēmās un iespēja 5 no 5. Tas deva 11.vietu. Labākais rezultāts starp Latvijas šahistiem," izteicies Latvijas delegāciju vadošais treneris Aivars Stašāns. "Tieši šajās dienās notika arī Eiropas klubu kausa izcīņa. Jaunieši redzēja pasaules čempionu Magnusu Kārlsenu brokastīs un citās ēdienreizēs, spēlējot galda tenisu un arī, protams, šahu."

"Madara Golsta nolēma rapidu nespēlēt, lai varētu kārtīgi apskatīties Eiropas klubu kausa izcīņu. Arī pats vairāk laika pavadīju, skatoties lielmeistaru partijas. Interesanti, ka skatītājiem ļāva brīvi pieiet pie jebkura galdiņa. Tikai pie Kārlsena galdiņa parasti bija daudz skatītāju un tiesneši skatījās, lai abus spēlētājus "nenospiež"," stāsta Stašāns. "Piektdien blica čempionāts Latvijai iesākās labi. Madara Golsta uzvarēja pasaules čempioni klasiskajā šahā līdz 20 gadiem Aleksandru Maļcevskaju, neizšķirts ar Jelizavetu Soloženkinu, vairākkārtēju pasaules un Eiropas čempionātu medaļnieci. Tomēr finišs neizdevās. Iļjam Semjonovam neizšķirts ar lielmeistaru Esipenko. Pēc 6. kārtas bija 3. vietā. Finišs viņa arī neizdevās. Tomēr noskaņojums komandā ir labs. Sestdien sākas klasiskais šaha čempionāts."

Izmantotie resursi:
https://www.sahafederacija.lv/rakst...