Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Rīgas "Grand Prix" 1/4 fināli sākas ar trim neizšķirtiem un bijušā pasaules čempiona zaudējumu

Rīgas "Grand Prix" 1/4 fināli sākas ar trim neizšķirtiem un bijušā pasaules čempiona zaudējumu
Foto: Worldchess.com

Šodien Rīgā FIDE rīkotajā „Grand Prix” kategorijas turnīrā, kas ir augstākā līmeņa turnīrs Latvijā 21. gadsimtā, risinājās pirmās spēles ceturtdaļfinālā. Trīs no četrām partijām noslēdzās neizšķirti, bet francūzis Maksims Vašjē-Lagravs prata pieveikt bulgāru Veselinu Topalovu, kurš ir bijušais pasaules čempions šahā.

„Grand Prix” turnīrā ceturtdaļfināls norisinās pēc tādas pašas shēmas kā iepriekš astotdaļfināls – šodien un rīt tiek izspēlētas divas klasiskās partijas, bet, ja pēc tām pārī joprojām ir neizšķirts rezultāts, parīt sekos taibreika kārta. Astotdaļfināli Rīgā notiekošajā turnīrā izvērtās īpaši interesanti, un divos pāros bija nepieciešamas pat tā sauktās armagedona spēles, kurās neizšķirts vairs nav iespējams (uzvaru tādā gadījumā gūst spēlētājs ar melnajiem kauliņiem).

Arī pirmās ceturtdaļfināla spēles galveno intrigu vēl atstāja atvērtu – neizšķirts tika fiksēts trijās no četrām spēlēm. Dienu atklāja bijusī Latvijas ekonomijas ministre Dana Reizniece-Ozola, kura veica pirmo simbolisko gājienu Dudas un Mamadjarova spēlē, kurā Duda vēlāk ieguva parocīgu pozīciju un pārsvaru, taču Mamadjarovam izdevās panākt, ka pretinieks šo pārsvaru nevar attīstīt, un abi vienojās par neizšķirtu.

Vakar armagedonā uzvaru izcīnījušais Sergejs Karjakins šodien partiju pret Vesliju So pabeidza jau pusstundā. Abi spēlētāji jau mača sākumā atkārtoja savus gājienus un drīz vienojās par neizšķirtu. Karjakins pēc spēles turnīra organizatoriem pauda, ka ir apmierināts par iespēju atpūsties pēc vakardienas, taču reizē arī uzsvēra, ka viņa plāns nebija šādi izniekot partiju, kurā viņam ir baltie kauliņi.

Krievu šahists Griščuks tikmēr izspēlēja līdzvērtīgu partiju ar ķīnieti Janji, kurā Griščuks 15. gājienā iegrima pusstundu ilgās pārdomās, bet pēc tam izlīdzināja situāciju uz galdiņa.

Vienīgo uzvaru šodien guva francūzis Vašjē-Lagravs, kurš arī astotdaļfinālu pabeidza bez taibreika palīdzības. Vašjē-Lagravs partijas vidū pret bulgāru Veselinu Topalovu, pasaules čempiona titula īpašnieku no 2005. līdz 2006.gadam, nenospēlēja veiksmīgi un piedāvāja neizšķirtu, ko Topalovs noraidīja, lai gan viņa pozīcija nemaz nebija tik lieliska. Sacensību mājaslapā vēstīts, ka Topalovs, iespējams, cerējis izmantot pretinieka nervozitāti, taču notika pretējais, un Vašjē-Lagravs izcīnīja uzvaru, spēlējot ar melnajiem kauliņiem, un tādējādi spēra platu solim pretim pusfinālam, jo rīt viņam pietiks ar neizšķirtu.

Šī gada "Grand Prix" seriālam ir kvalificējušies 20 šahisti, katram piedaloties trijos posmos (Izraēlas posmā kā sezonas 21. spēlētājs tiks pieaicināts organizatoru "wild-card" saņēmis sportists). Pirmajā etapā maijā Maskavā triumfēja krievs Jans Ņepomņaščijs, kurš finālā uzveica Griščuku. Ņepomņaščijs izlaiž tieši Rīgas posmu. Pēc tam gada beigās notiks posmi arī Hamburgā un Telavivā. Četros "Grand Prix" turnīros kopējais balvu fonds ir 800 000 eiro - katrā "Grand Prix" posmā tiek sadalīti 135 000 eiro, bet vēl 280 000 starp desmit labākajiem kopvērtējuma sportistiem. Tāpat pirmo divu vietu ieguvēji kopvērtējumā kvalificēsies 2020. gada kandidātu turnīram, kurā tiks izspēlēta iespēja cīnīties par pasaules čempiona titulu ar norvēģi Magnusu Kārlsenu.

"Grand Prix" seriālā piedalās gandrīz visi pasaules labākie sportisti, jo no 20 šahistiem, kuri kvalificējās, tikai pieci atteicās no šādas iespējas - pašreizējais pasaules čempions Kārlsens, Fabiano Karuana, kurš jau ir kvalificējies kandidātu turnīram, nesen karjeru noslēgušais Vladimirs Kramņiks, kā arī Dins Ližeņs un Višvanatans Anands. Šīs ir prestižākās sacensības Latvijā vismaz kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Rīgas "Grand Prix" turnīra astotdaļfināla rezultāti

SportistsValstsReitings-SportistsValstsReitingsRez.
Sergejs KarjakinsKrievija2748Anišs GiriNīderlande27795-4
Veslijs SoASV2763Pentala HarikrišnaIndija27342.5-1.5
Jans Kšistofs DudaPolija2729Pjotrs SvidlersKrievija27372.5-1.5
Šahrijars MamedjarovsAzerbaidžāna2765Danils DubovsKrievija27001.5-0.5
Aleksandrs GriščuksKrievija2766Ņikita Vitjugovs2727Krievija3-1
Jui JanjiĶīna2736Levons AroniansArmēnija27564.5-4.5 (uzvar Janji)
Veselins TopalovsBulgārija2740Hikaru NakamuraASV27542.5-1.5
Maksims Vašjē-Lagravs2775FrancijaDavids NavaraČehija27341.5-0.5

Ceturtdaļfināla pāri

SportistsValstsReitings-SportistsValstsReitingsRez.
Sergejs KarjakinsKrievija2748Veslijs SoASV27630.5:0.5
Jans Kšistofs DudaPolija2729Šahrijars MamedjarovsAzerbaidžāna27650.5:0.5
Aleksandrs GriščuksKrievija2766Jui JanjiĶīna27360.5:0.5
Veselins TopalovsBulgārija2740Maksims Vašjē-Lagravs2775Francija0:1

Izmantotie resursi:
https://worldchess.com/news/crucial...


Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.
Vladislavs Vesperis. Foto: Delfi.lv

Vesperis atkārtoti ievēlēts par Latvijas Dambretes federācijas valdes priekšsēdētāju

LETA. Vladislavs Vesperis Latvijas Dambretes federācijas (LDF) juridisko biedru kopsapulcē Rīgā ir pārvēlēts LDF valdes priekšsēdētāja amatā, piektdien paziņoja LDF.
Jauniešu grupu laureāti. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Trīs jauniešiem Latvijas čempionātā šahā izdodas aizstāvēt titulus, seši jauni čempioni

Pagājušajā nedēļas nogalē Biznesa augstskolas ''Turība'' zālē Rīgā noslēdzās Latvijas jauniešu klasiskā šaha čempionāti zēniem un meitenēm sešās vecuma grupās. Sacensības mūsu valsts šaham deva sešus jaunus čempionus, bet trim sportistiem izdevās nosargāt pērn izcīnītās zelta medaļas.