Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Reitinga favorīts Giri jau pēc pirmās kārtas Rīgā izstājas no "Grand Prix" turnīra

Reitinga favorīts Giri jau pēc pirmās kārtas Rīgā izstājas no "Grand Prix" turnīra
Sergejs Karjakins un Anišs Giri. Foto: World Chess

Ar pirmo numuru izliktais Nīderlandes šahists Anišs Giri svētdien Rīgā cieta zaudējumu "Grand Prix" kategorijas turnīra pirmās kārtas sērijā, tomēr viņa pretinieks bija ļoti nopietns - kādreizējais pasaules čempiona titulcīņas dalībnieks Sergejs Karjakins.

Sezonas otrais "Grand Prix" turnīrs Latvijas Nacionālajā bibliotēkā risinās no 11. līdz 25. jūlijam. To iesāka 16 sportisti, sacensības aizvadot "play-off" formātā - katru kārtu pārvar sportists, kurš ir vadībā pēc otrās spēles, bet, ja pēc divām cīņām rezultāts ir neizšķirts, notiek taibreika kārta.

Sacensības Rīgā sākās piektdien, pirmajā dienā no astoņiem pāriem uzvaru izcīnot vienīgi šī brīža pasaules piektajam numuram Maksimam Vašjē-Lagravam no Francijas, kurš uzveica čehu Davidu Navaru. Otrajā kārtā uzvaru guva vienīgi pasaules astotais numurs Šehrijars Memmedjarovs no Azerbaidžānas, kurš pārspēja krievu Daņilu Dubovu, kas nozīmēja, ka Azerbaidžānas un Francijas sportisti kā vienīgie garantē došanos tālāk, bet pārējos sešos pāros jāspēlē taibreiks.

Ja klasiskajā spēlē, kas tiek aizvadīta pirmajās divās dienās, laika limits ir 90 minūtes +30 papildus minūtes pēc 40. gājiena + 30 sekundes pēc katra gājiena, šādam duelim vidēji ilgstot piecas stundas, taibreikā tiek spēlēti mači, kuros arvien tiek samazināts apdomas laiks - vispirms divas partijas ar 25 minūšu laika limitu +10 sekundes par gājienu, tad divas partijas ar desmit minūšu laika limitu +10 sekundes par gājienu, ja uzvarētājs joprojām nav noskaidrots, seko divas partijas ar piecu minūšu apdomas laiku +3 sekundes par gājienu, bet, ja arī tad labākais vēl nav zināms, tiek aizvadīta tā sauktā armagedona partija, kurā neizšķirta gadījumā par uzvarētāju tiek pasludināts spēlētājs ar melnajiem kauliņiem.

Svētdien līdz armagedonam nonāca tieši duelis, kas pirms cīņas tika uzskatīts par aizraujošāko - šī brīža pasaules ranga ceturtajā vietā esošā Giri cīņa ar Karjakinu, kurš šobrīd rangā ir 17. pozīcijā. Zīmīgi, ka noslēdzošajā partijā baltās figūras bija tieši Karjakinam, tomēr viņš spēja novest cīņu līdz uzvarai.

"Jāatzīst, ka šis bija viens no grūtākajiem mačiem manā karjerā. Mums abiem bija iespēju uzvarēt jau pirms tam, bet tās palaidām garām. Armagedonā viņam bija lieliska pozīcija, bet viņš pieļāva pozicionālu kļūdu. Esmu ļoti priecīgs, ka tas pavērsās manā virzienā, bet jebkas varēja notikt," pēc dueļa teica Karjakins.

Tāpat armagedons tika spēlēts partijā starp ķīnieti Jui Janji un Levonu Aronjanu, šeit sportistiem vienojoties par neizšķirtu, kas nozīmēja ķīnieša uzvaru, jo viņam noslēdzošajā duelī bija melnie kauliņi. Zīmīgi, ka sezonas pirmajā posmā Maskavā nebija armagedona dueļu, allaž uzvarētāju noskaidrojot ātrāk.

Vēl ceturtdaļfinālu sasniedza arī amerikānis Veslijs So, polis Jans Kšištofs Duda, krievs Aleksandrs Griščuks un bulgārs Veselins Topalovs.

Šī gada "Grand Prix" seriālam ir kvalificējušies 20 šahisti, katram piedaloties trijos posmos (Izraēlas posmā kā sezonas 21. spēlētājs tiks pieaicināts organizatoru "wild-card" saņēmis sportists). Pirmajā etapā maijā Maskavā triumfēja krievs Jans Ņepomņaščijs, kurš finālā uzveica Griščuku. Ņepomņaščijs izlaiž tieši Rīgas posmu. Pēc tam gada beigās notiks posmi arī Hamburgā un Telavivā. Četros "Grand Prix" turnīros kopējais balvu fonds ir 800 000 eiro - katrā "Grand Prix" posmā tiek sadalīti 135 000 eiro, bet vēl 280 000 starp desmit labākajiem kopvērtējuma sportistiem. Tāpat pirmo divu vietu ieguvēji kopvērtējumā kvalificēsies 2020. gada kandidātu turnīram, kurā tiks izspēlēta iespēja cīnīties par pasaules čempiona titulu ar norvēģi Magnusu Kārlsenu.

"Grand Prix" seriālā piedalās gandrīz visi pasaules labākie sportisti, jo no 20 šahistiem, kuri kvalificējās, tikai pieci atteicās no šādas iespējas - pašreizējais pasaules čempions Kārlsens, Fabiano Karuana, kurš jau ir kvalificējies kandidātu turnīram, nesen karjeru noslēgušais Vladimirs Kramņiks, kā arī Dins Ližeņs un Višvanatans Anands. Šīs ir prestižākās sacensības Latvijā vismaz kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Rīgas "Grand Prix" turnīra astotdaļfināla rezultāti

SportistsValstsReitings-SportistsValstsReitingsRez.
Sergejs KarjakinsKrievija2748Anišs GiriNīderlande27795-4
Veslijs SoASV2763Pentala HarikrišnaIndija27342.5-1.5
Jans Kšistofs DudaPolija2729Pjotrs SvidlersKrievija27372.5-1.5
Šahrijars MamedjarovsAzerbaidžāna2765Danils DubovsKrievija27001.5-0.5
Aleksandrs GriščuksKrievija2766Ņikita Vitjugovs2727Krievija3-1
Jui JanjiĶīna2736Levons AroniansArmēnija27564.5-4.5 (uzvar Janji)
Veselins TopalovsBulgārija2740Hikaru NakamuraASV27542.5-1.5
Maksims Vašjē-Lagravs2775FrancijaDavids NavaraČehija27341.5-0.5

Ceturtdaļfināla pāri

SportistsValstsReitings-SportistsValstsReitings
Sergejs KarjakinsKrievija2748Veslijs SoASV2763
Jans Kšistofs DudaPolija2729Šahrijars MamedjarovsAzerbaidžāna2765
Aleksandrs GriščuksKrievija2766Jui JanjiĶīna2736
Veselins TopalovsBulgārija2740Maksims Vašjē-LagravsFrancija2775

Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.
Vladislavs Vesperis. Foto: Delfi.lv

Vesperis atkārtoti ievēlēts par Latvijas Dambretes federācijas valdes priekšsēdētāju

LETA. Vladislavs Vesperis Latvijas Dambretes federācijas (LDF) juridisko biedru kopsapulcē Rīgā ir pārvēlēts LDF valdes priekšsēdētāja amatā, piektdien paziņoja LDF.
Jauniešu grupu laureāti. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Trīs jauniešiem Latvijas čempionātā šahā izdodas aizstāvēt titulus, seši jauni čempioni

Pagājušajā nedēļas nogalē Biznesa augstskolas ''Turība'' zālē Rīgā noslēdzās Latvijas jauniešu klasiskā šaha čempionāti zēniem un meitenēm sešās vecuma grupās. Sacensības mūsu valsts šaham deva sešus jaunus čempionus, bet trim sportistiem izdevās nosargāt pērn izcīnītās zelta medaļas.