Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Prestižais "Grand Prix" turnīrs šahā notiks Nacionālajā bibliotēkā

Ints Megnis
Ints Megnis

Prestižais "Grand Prix" turnīrs šahā notiks Nacionālajā bibliotēkā
Latvijas Nacionālajā bibliotēka. Foto no lnb.lv

Jūlijā gaidāmais prestižais "Grand Prix" turnīrs šahā, kurā piedalīsies daudzi no pasaules labākajiem spēlētājiem, notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Sportacentrs.com pastāstīja Latvijas Šaha federācijas prezidents Āris Ozoliņš.

Sacensības gaidāmas no 11. līdz 25. jūlijam. Kaut jau februāra sākumā Ozoliņš pauda, ka nedēļas laikā varētu izziņot, kur sacensības notiks, oficiāli vieta atklāta tikai tagad. Sākotnēji arī bija plānots, ka turnīrs sāksies Jūrmalā, bet izšķirošās cīņas notiks Rīgā.

"Tiesības rīkot turnīru ieguvām diezgan vēlu. Beigās vietas izvēle bija kopā ar starptautisko kompāniju, kam pieder sacensību tiesības - viņi vēlas, lai "Grand Prix" turnīrus nerīko viesnīcās, bet gan muzejos un citās ekskluzīvās vietās," stāsta Ozoliņš. "Mums ir laba sadarbība ar viesnīcu "Radisson Blu Latvija", kurā iepriekš esam rīkojuši turnīrus. Tagad tur 16. un 17. jūlijā notiks ātrā šaha turnīrs, bet 18. jūlijā ātrspēles, kuriem kopējais balvu fonds būs 35 000 eiro."

Tāpat no 19. līdz 23. jūlijam Nacionālajā bibliotēkā notiks bērnu turnīrs, ko Latvijas Šaha federācija rīko sadarbībā ar Starptautisko Šaha federāciju (FIDE) un Krievijas Šaha federāciju. Visi šie turnīri, ieskaitot "Grand Prix" sacensības, nosauktas par Mihaila Tāla memoriālu.

"Rīkošana ir sarežģīta. Mums šobrīd nav atbalsta no Rīgas domes, kurā viss šūpojas, arī valsts. Ja mēs par rīkošanu būtu zinājuši jau pērn rudenī, būtu vieglāk. Šāda līmeņa turnīri Latvijā nekad nav notikuši un nezinām, kad būs nākamreiz," pauž federācijas prezidents.

"Grand Prix" turnīrā Rīgā ar pirmo numuru būs izlikts Šehrijars Memmedjarovs no Azerbaidžānas, kurš šobrīd pasaules rangā ieņem piekto vietu, bet savulaik sasniedza reitingu 2820, kas ir sestais visu laiku augstākais. Pie otrā numura ticis Maksims Vašjērs-Lagravs no Francijas, kurš šobrīd pasaules rangā ir sestais, bet trešo numuru saņēmis pasaules ranga ceturtais numurs Anišs Giri, kurš pārstāv Nīderlandi.

"No 22 labākajiem šahistiem, katram jāpiedalās trijos posmos. Magnusam Kārlsenam kā pasaules čempionam šajos turnīros nav motivācija piedalīties un viņš tikai šad tad uzspēlē, bet visi pārējie piedalās, jo notiek cīņa par ceļazīmēm uz pasaules čempionātu," saka Ozoliņš.

Četros turnīros kopējais balvu fonds ir 800 000 eiro. Katrā "Grand Prix" posmā tiek sadalīti 135 000 eiro, bet vēl 280 000 starp desmit labākajiem kopvērtējuma sportistiem. Šīs būs prestižākās sacensības Latvijā vismaz kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Katrā "Grand Prix" posmā 16 šahisti "play-off" formātā noskaidros uzvarētāju. Katrā kārtā starp pretiniekiem notiks divas cīņas un pēc tam neizšķirta gadījumā gaidāms taibreiks (ātrais šahs, ātrspēle un pēkšņā nāve). Divi kopvērtējuma labākie šahisti kvalificēsies nākamajam kandidātu turnīram, lai cīnītos par ceļazīmi uz pasaules čempiona titulcīņu pret Kārlsenu.

Latvijas "Grand Prix" posma dalībnieki

#ŠahistsValstsReitings
1.Šehrijars MemmedjarovsAzerbaidžāna2790
2.Maksims Vašjērs-LagravsFrancija2780
3.Anišs GiriNīderlande2797
4.Veslijs SoASV2765
5.Levons AronjansArmēnija2767
6.Aleksandrs GriščuksKrievija2771
7.Hikaru NakamuraASV2749
8.Sergejs KarjakinsKrievija2753
9.Jui JanjiĶīna2764
10.Pjotrs SvidlersKrievija2737
11.Veselins TopalovsBulgārija2740
12.Davids NavaraČehija2738
13.Jans Kšištofs DudaPolija2731
14.Pentala HarikrišnaIndija2726
15.Ņikita VitjugovsKrievija2720
16.Daniils DubovsKrievija2703

     [+] [-]

, 2019-05-08 13:46, pirms 5 gadiem
- Pilsoni, kur jūs bāžaties ar plastmasas pudeli Nacionālajā Bibliotēkā?
- Bet, kundze, es taču esmu Griščuks! Man pirms pusstundas sākās partija, nav laika skaidroties...

P.S. Griščuks, youtube šaha superzvaigzne, ir viens no cilvēkiem, kuru labprāt kādudien satiktu. Būs jāaiziet...