Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Svešņikovs vadībā pret ilggadējo šaha čempionu Karpovu

Svešņikovs vadībā pret ilggadējo šaha čempionu Karpovu
Publicitātes foto

Šodien, 7. jūlijā, Rīgā, "Tal Residences” ēkā sākās ātrā šaha mačs starp ilggadējo pasaules čempionu Anatoliju Karpovu (Krievija) un lielmeistaru Jevgeņiju Svešņikovu (Latvija).

Pēc pirmajām divām partijām vadībā ar 1,5:0,5 izvirzījās Svešņikovs. Pirmo partiju abi šahisti nospēlēja neizšķirti, bet otrajā partijā Karpovs zaudēja, pārtērējot noteikto apdomas laiku. Kopumā šahisti aizvadīs sešas partijas, ar laika kontroli 25 minūtes uz partiju katram dalībniekam + 10 sekundes par katru izdarīto gājienu.

Šaha lielmeistaru cīņa turpināsies trešdien, 8. jūlijā, plkst. 17:00. Partiju elektroniskā tiešraide un video plūsma no spēļu norises vietas ir pieejama Latvijas Šaha federācijas (LŠF) interneta vietnē: Svešņikovs pret Karpovu » LATVIJAS ŠAHA... Spēles gaitu komentē lielmeistari Aleksejs Širovs, Arturs Neikšāns un Dana Reizniece-Ozola, kā arī FIDE meistars Ņikita Meškovs.

Vienlaicīgi ar lielmeistaru maču norisinās arī šaha ātrspēles (Blitz) turnīrs, kura dalībnieku saraksts pieejams šeit: Chess-Results Server Chess-results.com - I...

Anatolijs Karpovs dzimis 1951. gadā, 15 gadu vecumā viņš kļuva par meistaru, bet 19 gadu vecumā - par šaha lielmeistaru. Karpovs ir divpadsmitais pasaules čempions šahā (no 1975. līdz 1985. gadam).

Jevgeņijs Svešņikovs dzimis 1950. gada 11. februārī, ir šahists, lielmeistars, kā arī treneris un šaha literatūras autors. Šahu spēlē kopš piecu gadu vecuma. Svešņikovs ir Krievijas pilsonis, dzīvo Rīgā un šaha sacensībās kopš 2002. gada pārstāv Latviju. Par starptautisko lielmeistaru šahā kļuvis 1977, ir 2003. un 2008. gada Latvijas čempions. Ir devis lielu ieguldījumu atklātņu teorijā - izstrādājis oriģinālu sicīliešu aizsardzības variantu, kas ir nosaukts par Čeļabinskas jeb Svešņikova variantu.

Iepriekš Svešņikovs spēlējis 45 partijas ar pasaules čempioniem, izcīnot 22 punktus no 45. Ar Karpovu spēlējis četras reizes un visas partijas beigušās neizšķirti.

Informāciju sagatavoja:
Lauris Kļaviņš,
Latvijas Šaha federācijas preses pārstāvis

     [+] [-]

, 2015-07-07 23:05, pirms 9 gadiem
Tiešraide ir, arī video. Žēl tikai, ka nedzird komentārus ēterā.