Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Uz "Grand Prix" turnīru Latvijā varētu ierasties Kārlsens un citas šaha zvaigznes

Uz "Grand Prix" turnīru Latvijā varētu ierasties Kārlsens un citas šaha zvaigznes
Šaha superzvaigzne Magnuss Kārlsens ar pasaules čempiona kausu. Foto: EPA/Scanpix

Šovasar no 11. līdz 25. jūlijam Rīgā un Jūrmalā plānots rīkot "Grand Prix" turnīru šahā, uz kuru varētu ierasties visas lielākās pasaules zvaigznes, ieskaitot norvēģi Magnusu Kārlsenu, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja Latvijas Šaha federācijas prezidents Āris Ozoliņš.

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) ceturtdien paziņojusi, ka Latvijā šogad notiks viens no četriem "Grand Prix" etapiem, pārējiem tiekot rīkotiem Krievijā, Vācijā un Izraēlā.

"Vēl visi punkti uz "i" nav uzlikti, bet par 99% varu šo informāciju apstiprināt," atklāja Ozoliņš. "Šajās dienās risinām tehniskus jautājumus. Šis ir pats prestižākais turnīrs, kādu rīko FIDE, viens no četriem būs pie mums. Katrā "Grand Prix" posmā piedalās 16 labākie pasaules šahisti, sākot ar Kārlsenu. Ja kāds pēkšņi nespēlē, nāk nākamais."

FIDE izziņojusi, ka Latvijas turnīrs notiks Rīgā un Jūrmalā. "Plānojam, ka sākums risināsies Jūrmalā, bet pēc tam fināls - Rīgā. Par norises vietām iezīmes ir, tomēr vēl viss ir sarunu procesā un plānoju, ka precīzi tās varētu pateikt pēc aptuveni nedēļas."

Kā stāsta Ozoliņš, četros turnīros kopējais balvu fonds ir 800 000 eiro. Katrā "Grand Prix" posmā tiek sadalīti 135 000 eiro, bet vēl 280 000 starp desmit labākajiem kopvērtējuma sportistiem. Šo balvu fondu nodrošina FIDE, bet Latvijas puse vāks balvu fondu turnīriem, kurus rīkos paralēli.

"Plānojam, ka paralēli notiks arī Mihaila Tāla memoriāls ar vēl diviem turnīriem - izšķirošajās dienās, kad pamata turnīrā būs palikuši vien divi finālisti, notiks ātrspēles un ātrā šaha sacensības. Ja mums izdosies savākt pienācīgu balvu fondu, varētu ieinteresēt tajos piedalīties arī pārējos 14 "Grand Prix" posma šahistus," stāsta Ozoliņš.

FIDE nosaukusi 20 šahistus, kuri kvalificējušies šī gada "Grand Prix" sērijai, kā arī 12 rezervistus. Ar pirmajiem diviem numuriem izlikti Kārlsens un ASV šahists Fabiano Karuana, kuri pērn novembrī cīnījās par pasaules čempiona titulu. "Ir ļoti liela iespēja, ka Kārlsens brauks uz Latviju, jo tiesības piedalīties ir vien 16 labākajiem. Tik prestižs turnīrs Latvijā vēl nav bijis," saka Ozoliņš, uzskaitot nesenos Eiropas sieviešu čempionātu un Eiropas jauniešu čempionātu šahā, kā arī kādas sacensības deviņdesmitajos gados, kad federācijas prezidents bija Aleksandrs Lavents. "Toreiz bija Kasparovs, bet nebija Širova."

Vēl gan no Latvijā notikušajiem prestižākajiem turnīriem jāpiemin 1979. gads, kad Dailes teātrī risinājās pasaules čempiona pretendentu zonālais finālturnīrs, kurā dominēja Tāls. Toreiz šī turnīra rezultāti esot izziņoti pat Rīgas "Dinamo" spēļu starplaikā.

Kā atklāj Ozoliņš, sarunas par "Grand Prix" turnīru viņš ievadījis Tallinā, kur ticies ar FIDE prezidentu Arkādiju Dvorkoviču. "Viņš katru gadu rīko Tāla memoriālu Maskavā un paprasīju vai ar FIDE atbalstu tādu nebūtu iespējams organizēt arī Rīgā." Tāla memoriāla Maskavā apmērus parāda fakts, ka pērn tajā uzvaras svinēja indietis Višvanatans Anands un krievs Sergejs Karjakins, kuri šaha pasaulē jautājumus neizsauc.

Katrā "Grand Prix" posmā 16 šahisti "play-off" formātā noskaidros uzvarētāju. Katrā kārtā starp pretiniekiem notiks divas cīņas un pēc tam neizšķirta gadījumā gaidāms taibreiks (ātrais šahs, ātrspēle un pēkšņā nāve). Divi kopvērtējuma labākie šahisti kvalificēsies nākamajam kandidātu turnīram, lai cīnītos par pasaules čempiona titulu ar Kārlsenu.

Grand Prix sezonai kvalificējušies sportisti

#ŠahistsValstsReitings
1.Magnuss KārlsensNorvēģija2840.17
2.Fabiano KaruanaASV2816.67
3.Šehrijars MemmedjarovsAzerbaidžāna2812.17
4.Dins LižeņsĶīna2795.75
5.Vladimirs KramņiksKrievija2786.33
6.Maksims Vašjērs-LagravsFrancija2783.83
7.Anišs GiriNīderlande2779.75
8.Veslijs SoASV2778.92
9.Levons AronjansArmēnija2773.08
10.Višvanatans AnandsIndija2770.58
11.Aleksandrs GriščuksKrievija2767.92
12.Hikaru NakamuraASV2767.83
13.Sergejs KarjakinsKrievija2766.08
14.Jui JanjiĶīna2761.42
15.Jans ŅepomņaščijsKrievija2758
16.Pjotrs SvidlersKrievija2751.75
17.Teimurs RadžabovsAzervaidžāna2751.75
18.Veselins TopalovsBulgārija2744.58
19.Dmitrijs JakovenkoKrievija2739.75
20.Davids NavaraČehija2737.5

Nosaukti arī 12 rezervisti, kur kā pēdējais iekļuvis Latvijā dzimušais Azerbaidžānas pārstāvis Arkādijs Naidičs.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-02-13 11:31, pirms 5 gadiem
Te nepieciešams EIROREMONTS. Līmēju tapetes...
Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.
Vladislavs Vesperis. Foto: Delfi.lv

Vesperis atkārtoti ievēlēts par Latvijas Dambretes federācijas valdes priekšsēdētāju

LETA. Vladislavs Vesperis Latvijas Dambretes federācijas (LDF) juridisko biedru kopsapulcē Rīgā ir pārvēlēts LDF valdes priekšsēdētāja amatā, piektdien paziņoja LDF.
Jauniešu grupu laureāti. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Trīs jauniešiem Latvijas čempionātā šahā izdodas aizstāvēt titulus, seši jauni čempioni

Pagājušajā nedēļas nogalē Biznesa augstskolas ''Turība'' zālē Rīgā noslēdzās Latvijas jauniešu klasiskā šaha čempionāti zēniem un meitenēm sešās vecuma grupās. Sacensības mūsu valsts šaham deva sešus jaunus čempionus, bet trim sportistiem izdevās nosargāt pērn izcīnītās zelta medaļas.