Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Valneru ģimene triumfē Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Valneru ģimene triumfē Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē
Dambretistu Valneru ģimene ar Latvijas čempionāta zelta medaļām un kausiem. Viktora Krustkalna foto

Rīgā noslēgušās Latvijas čempionātu finālsacensības 64 lauciņu dambretē vīriešiem un sievietēm. Unikālu sniegumu tajās nodemonstrēja Ķeguma novada pārstāvji Antra un Guntis Valneri, kuri pirmo reizi Latvijas 100 gadu vēsturē, būdami sieva un vīrs, vienlaikus kļuva par valsts čempioniem dambretē. Noteikti jāuzsver, ka abi finālturnīri bija pulcējuši pēdējos gados spēcīgāko dalībnieku sastāvu.

Pasaules eksčempions 100 lauciņu dambretē Guntis Valneris vīriešu konkurencē deviņos mikromačos svinēja sešas uzvaras, trīs divcīņas noslēdza neizšķirti un ar 15 punktiem pārliecinoši izcīnīja čempiona nosaukumu. Jāatzīmē, ka pēdējā kārtā Ķeguma lielmeistars uzvarēja savu sīvāko konkurentu – daudzkārtējo valsts čempionu Guntaru Purviņu, kurš ar 12 punktiem saņēma sudraba medaļu. Tikpat punktu bija arī triju pēdējo gadu čempionam Mārtiņam Junkurēnam, kā arī Raivim Paeglem. Koeficientu sistēmas rādītāji par bronzas medaļas laureātu nosauca Mārtiņu. Tūlīt aiz laureātiem ar deviņiem punktiem 5.vietā ierindojās vēl viens Ķeguma komandas dalībnieks – gados jaunais Gunārs Gribuška, kurš pērn kļuva par valsts vicečempionu 64 lauciņu dambretē pieaugušajiem.

Sieviešu turnīra finālā cīnījās astoņas dambretistes. Ar identisku rezultātu – 12 punkti (4 uzvaras un 3 neizšķirti) finišēja meistares Regīna Pironena un mūsu Antra Valnere. Arī šeit bija unikāls gadījums – četri (!) papildus rādītāji nevarēja noskaidrot čempioni, jo tie visi izrādījās absolūti vienādi! Turnīra reglaments paredzēja papildmaču līdz divām uzvarām ar saīsinātu laika kontroli. Tajā ar pārliecinošu rezultātu 4:0 Antra sagrāva savu sīvāko pretinieci un pelnīti saņēma valsts čempiones zelta medaļu. Ar trim uzvarām un četriem neizšķirtiem sekoja Jeļena Tkačenko un Magdalēna Nereda, bronzas godalga pēc papildus kritērijiem – pasaules čempionei starp seniorēm J.Tkačenko.
Tūlīt pēc Valneru ģimenes triumfa sacensību vietā ar jaunajiem čempioniem tapa šī miniintervija.

– Sveicu jūs abus, bet vēlreiz gribu sveikt Gunti, kurš Latvijas finālā spēlēja tikai otro reizi un abas reizes kļuva par čempionu!
– Jā, tā nu ir sanācis, ka pirmoreiz debitēju 13 gadu vecumā un tagad otro reizi – gandrīz pēc 40 gadiem. Atceros, ka pirmajā čempionātā aiz manis otrajā vietā ierindojās un par sudraba medaļnieku kļuva mans tagadējais Ķeguma komandas dalībnieks – meistars Alis Balbārzdis. Un tajā pašā gadā man izdevās kļūt par PSRS čempionu U-18 vecuma grupā.

– Un pa vidu šie garie gadi simtlauciņu dambretē, kad kļuvi par trīskārtēju pasaules čempionu. Kā sadomāji paralēli lielajai dambretei atgriezties pie 64 lauciņu dambretes?
– Pēdējos gados abi ar sievu esam spēlējuši vairākos turnīros gan Igaunijā, gan tepat Latvijā. Ir atkal sajusta mazās dambretes «garša», un veca mīlestība jau nerūs (smejas)...

– Tavi plāni tuvākā laikā?
– Kārtējie Pasaules kausa posmi simtlauciņu dambretē un trenera darbs Ķīnā. Latvijā stabilāk «piezemēšos» tikai uz rudens pusi.

– Antra, tev čempiones titulu 64 lauciņu dambretē daudz vairāk nekā vīram?
– Jā, tā nu sanāk, ka šis tituls man ir laikam devītais vai desmitais, precīzi nepateikšu, jo vēl nāk klāt simtlauciņu dambrete.

– Kad kļuvi par valsts čempioni iepriekšējo reizi un kā nāca uzvara šoreiz?
– Iepriekšējo reizi par čempioni kļuvu 2016.gadā, šoreiz uzvara nāca sīvā cīņā, jo dalībnieču sastāvs bija ļoti spēcīgs. Visatbildīgākais, protams, bija papildmačs par pirmo vietu!

– Kas palīdzēja šoreiz – veiksme, intuīcija, prāts?
– Pa druskai viss kopā, bet šoreiz es papildus jutu vīra stipro plecu aiz muguras. Jo spēlējām jau vienā telpā (smejas)...

– Paldies jums abiem par sarunu, lai veicas cīņās uz rūtotajiem galdiņiem arī turpmāk!

Informāciju sagatavoja:
Viktors Krustkalns