Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Ilggadējais šaha čempions Karpovs Rīgā aizvadīs maču pret Svešņikovu

Rolands Eliņš

Ilggadējais šaha čempions Karpovs Rīgā aizvadīs maču pret Svešņikovu
Anatolijs Karpovs
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

No 7.jūlija līdz 9.jūlijam Rīgā, „Tal Residence” ēkā notiks šaha mačs starp ilggadējo pasaules čempionu Anatoliju Karpovu (Krievija) un lielmeistaru Jevgeņiju Svešņikovu (Latvija).

„Šaha spēles cienītājiem tas ir liels notikums, jo šāda mēroga grandu spēli vērot klātienē pēdējos gados pie mums negadās bieži," gaidāmo pasākumu raksturojis LŠF prezidents Pēteris Šmidre. "Reiz Rīga bija iezīmēta pasaules šaha kartē kā Baltijas centrs, kur notika lielākie turnīri un bija izveidojusies ļoti spēcīga šaha skola. Šaha federācija ar lepnumu sveic visus Blitz turnīra dalībniekus, kuri spēlēs turnīrā vēsturiskā un īpašā vecmeistaru mača laikā, ceram, ka šis būs vēl viens solis tuvāk Rīgas šaha tradīciju atdzimšanai.”

Anatolijs Karpovs dzimis 1951.gadā, 15 gadu vecumā viņš kļuva par meistaru, bet 19 gadu vecumā - par šaha lielmeistaru. Karpovs ir divpadsmitais pasaules čempions šahā (no 1975. līdz 1985.gadam). Viņa pretinieks Jevgeņijs Svešņikovs dzimis 1950. gada 11. februārī, ir šahists, lielmeistars, kā arī treneris un šaha literatūras autors. Šahu spēlē kopš piecu gadu vecuma. Svešņikovs ir Krievijas pilsonis, dzīvo Rīgā un šaha sacensībās kopš 2002. gada pārstāv Latviju. Par starptautisko lielmeistaru šahā kļuvis 1977, ir 2003. un 2008. gada Latvijas čempions. Ir devis lielu ieguldījumu atklātņu teorijā - izstrādājis oriģinālu sicīliešu aizsardzības variantu, kas ir nosaukts par Čeļabinskas jeb Svešņikova variantu.

Iepriekš Svešņikovs spēlējis 45 partijas ar pasaules čempioniem, izcīnot 22 punktus no 45. Ar Karpovu spēlējis četras reizes un visas partijas beigušās neizšķirti.

Karpova – Svešņikova mačs sāksies 7.jūlijā, plkst.17.00, turpinājums 8.jūlijā, no plkst.17.00, bet noslēguma partija 9.jūlijā sāksies plkst. 15.00. Spēļu norises vieta: Tal Residence, Elizabetes ielā 39, Rīgā. Turnīru atbalsta Tal Residence, Europa Club Casino, Luckychess.com, Latvijas Šaha federācija (LŠF).

Informāciju sagatavoja:
Lauris Kļaviņš
Latvijas Šaha federācijas preses pārstāvis