Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Golubeva pēc zaudējuma titulcīņā, visticamāk, noslēgs zvaigžņoto karjeru

Ints Megnis
Ints Megnis

Golubeva pēc zaudējuma titulcīņā, visticamāk, noslēgs zvaigžņoto karjeru
Zoja Golubeva ar pasaules vicečempiones šķīvi. Foto: dambrete.lv

Dambretes leģenda Zoja Golubeva, kura šonedēļ Rīgā titulcīņā par pasaules čempiones titulu simtlauciņu dambretē dāmām piekāpās polietei Natālijai Sadovskai, visticamāk, noslēgs karjeru, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja sportiste.

Aizvadītajā cīņā deviņu kārtu duelī Golubeva cieta neveiksmi ar rezultātu 50:58. Golubeva uzvarēja pirmajā kārtā, bet poliete bija labākā ceturtajā un pēc tam arī septītajā kārtā. Kaut ceturtdien, astotajā kārtā Golubeva uzvarēja ātrajā dambretē jeb rapidā, pirms pēdējās kārtas bija tik liels deficīts, ka noslēdzošajā duelī mājiniecei obligāti vajadzēja uzvaru pamata mačā. To gan neizdevās paveikt un sportistes vienojās par neizšķirtu.

"Es izdzīvoju," bija Golubevas pirmie vārdi pēc lūguma komentēt dueli. "Bija fiziski grūti un psiholoģiski grūti, man trūkst spēka. Viņa ir divreiz jaunāka par mani. Es centos. Tieši spēks bija tas, kas pietrūka. Katru dienu bija bail izdarīt kādu kļūdu un galu galā tā arī notika, es šausmīgi kļūdījos ceturtajā partijā - skaitīju, kā uzvarēt, un iztērēju visu laiku. Var teikt, ka uzdāvināju viņai uzvaru. Pēc tam, protams, naktī negulēju. Vēl devītajā partijā centos cīnīties par uzvaru, bet nesanāca - viņa saskaitīja visus variantus, es redzēju."

"Šķiet, šis man bija 26. pasaules čempionāts. Domāju, ka vairs nespēlēšu," teica sešpadsmitkārtējā pasaules čempione, kura pirmo titulu izcīnīja 1986. gadā. "Man ir 50 audzēkņu, kuri prasa daudz spēka. Man patīk strādāt ar bērniem. Man pašai dzīvē pietiek uzvaru, interesantāk ir ar bērniem."

Golubeva saka, ka dambretē arvien skaļāk ienāk Ķīnas sportisti, kā arī uzskata, ka Sadovska nav šī brīža spēcīgākā pasaules dambretiste. "Tagad ir milzīga konkurence no ķīniešiem, ar katru gadu uzvarēt pasaules čempionātā būs arvien grūtāk un grūtāk. Man paveicās ar laiku, varbūt manai audzēknei Ļenai vēl paveiksies paspēt pirms ķīnietes izaugušas. Domāju, ka pēc desmit gadiem pasaules desmitniekā būs piecas ķīnietes," Golubeva atbildēja uz jautājumu, kad Latvijai būs nākamā pasaules čempione. "Šobrīd pasaulē ir 5-6 tāda līmeņa ļoti stipras meitenes kā Natālija. Uzskatu, ka ir arī stiprākas par viņu, bet deviņu kārtu mačs prasa īpašu taktiku, veselību. Viņa izturēja. Redzēju, ka arī viņa nervozēja, kļūdījās pirmajā partijā, bet malacis, ka izturēja. Ir grūti tik ilgi cīnīties vienai pret vienu - psiholoģiska cīņa. Piemēram, boksā viss notiek strauji, bet mums piecas stundas jāsēž. Manā vecumā tas jau ir grūti, bet es cenšos, izdarīju visu, ko varēju."

"Bieži jokoju, ka uz pasaules čempionātiem braucu kā uz darbu. Protams, ir skumji, nepatīk zaudēt. Agrāk es pārdzīvoju, bet tagad vairs nē, ir svarīgākas lietas par zaudējumu dambretes partijā. Mans treneris nemācīja, ka zaudēt ir normāli, un kādreiz es ļoti smagi pārdzīvoju. Tagad saviem audzēkņiem saku, ka var uzvarēt, var zaudēt, var būt neizšķirts un tas viss ir normāli," nobeidza Golubeva.

Šobrīd pasaules rangā Sadovska ieņem otro vietu, kamēr Golubeva ir trešā. Golubeva pērn Tallinā jau sešpadsmito reizi karjerā kļuva par pasaules čempioni, kamēr Sadovska 2016. gadā uzvarēja pasaules čempiones titulmačā, bet piektdien Rīgā pie titula tika otro reizi.

Šī brīža talantīgākā jaunās paaudzes Latvijas sportiste ir Golubevas audzēkne Jeļena Česnokova, kura ir jau četrkārtēja Eiropas jaunatnes čempione. Tikmēr Eiropas U16 čempionātā puišiem šogad triumfēja Golubevas audzēknis Gunārs Gribuška.

Latvijas Dambretes federācijai šobrīd ir iespaidīgi plāni, jo 2019. gada jūlijā Latvijā gaidāms Pasaules kausa pieczvaigžņu etaps, kas ir otrs augstākais līmenis, kā arī pasaules čempionāts ātrspēlē. Tāpat pie mums risināsies Eiropas čempionāts jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem.

"Vakar domāju, ka daudz izdarīts, bet šodien pēc pamošanās sapratu, ka viss tikai sākas, domājot par dambretes nākotni Latvijā," pasaules čempionāta noslēguma ceremonijā sestdien teica Latvijas Dambretes federācijas prezidents Roberts Misāns. "Šis bija ļoti labs sākums. Tika aizvadīts skaists mačs, kurš parādīja, ka esam spējīgi to noorganizēt. Uzskatu, ka šis bija viens no kaislīgākajiem pēdējo gadu mačiem, skatītājiem bija interesanti līdz pēdējam brīdim."

"Priecājos, ka Natālija piekrita braukt uz Rīgu, jo sākotnēji mačs bija plānots Polijā. Centāmies visu izdarīt iespējami labi. Varbūt pēc 20 gadiem viņa Latvijā ieradīsies kā sešpadsmitkārtēja pasaules čempione un spēlēs pret mūsu jauno paaudzi," stāstīja Misāns.

     [+] [-]

, 2018-12-02 10:19, pirms 5 gadiem
Paldies, bija interesanti palasīt. Ja pareizi atceros kaut kad manā jaunībā laikraksts "Sports" rīkoja gada sportistu aptauju, un toreiz dažus gadus arī pats rakstīju Golubevas vāŗdu starp TOP sportistēm.

     [+] [-]

, 2018-12-02 11:42, pirms 5 gadiem
Interesanta sakritība- Golubevas dzimtais uzvārds ir tieši tāds pats, kā jaunajai čempionei: https://lv.wikipedia.org/wiki/Zoja_...

     [+] [-]

, 2018-12-02 14:14, pirms 5 gadiem
Paldies! Lai gan liekas, ka kādu laiku medaļas vēl varētu vākt tikai uz pieredzēti, bez liela treniņdarba..

  -2 [+] [-]

, 2018-12-02 16:52, pirms 5 gadiem
Pffff, dambrete nav sports. Prāts spēle jā, bet ne sports. Tad jau Jenga un Zolīte arī ir sporta veidi. Vajadzētu iekļaut olimpiskajās spēlēs.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-02 20:25, pirms 5 gadiem
Lai kādā arī statusā nebūtu dambrete, arī tur pasaules čempiones tituls nāk smagā cīņā. Visu cieņu Golubevas kundzei par ilgajiem līderes gadiem!

  -1 [+] [-]

, 2018-12-02 20:42, pirms 5 gadiem
Un kas jauns Riču-raču čempionātā?