Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:901, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivo Čapiņš

Bond18: 'Lietas, ko es sapratu tikai ar laiku', 1. raksts

Rakstu cikls par MTT turnīru stratēģijām, kuras sarakstījis Tonijs 'Bond18' Dansts

Lai kļūtu par labākiem spēlētājiem ir nepieciešamas divas lietas – pieredze un zināšanas. Mēs uzskatām, ka zināšanas ir ļoti būtisks nosacījums veiksmīgai spēlētāja attīstībai un pilnveidošanai. Tāpēc mēs nolēmām publicēt 20 rakstu sēriju par MTT turnīru spēli, kurus sarakstījis MTT turnīru spēlētājs, kas ir arī viens no pokera foruma 2+2 moderatoriem, Tonijs 'Bond18' Dansts.

Pateicoties autora spējai atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem ar vienkāršiem vārdiem, publicētie raksti no sērijas 'Lietas, ko es sapratu tikai ar laiku' būs interesantas ne tikai pieredzējušiem un zinošiem spēlētājiem, bet arī iesācējiem un spēlētājiem ar mazu turnīru pieredzi.

*****

Lasot forumā ierakstus par MTT turnīriem ar mazajām iemaksām, es regulāri redzu, ka tiek pieļautas vienas un tās pašas kļūdas. Starp ierakstiem es ieraugu arī savus ierakstus ar kļūdām, tāpēc nolēmu apkopot savas zināšanas šajā rakstu sērijā, kā arī sniegt atbildes uz vispārīgiem jautājumiem.

Saņemot nepareizu informāciju, jūs savā spēles stilā varat ieviest nepareizus spēles elementus. Iespējams, ka kādam šī rakstu sērija liksies pārāk vienkārša, bet es ceru, ka izlasot šos rakstus jūs spēsiet uzlabot savu spēles stilu un izvairīsieties no biežāk pieļautajām kļūdām.

Es sākšu ar žetonu skaita (steka) izmēriem un to nozīmi.

1. 10 Lielās likmes (BB – Big blinds) un mazāk. Parasti ar jebkuru roku, ar kuru nolemjat spēlēt jums jāliek visi žetoni, izdarot All-in gājienu pirms kāršu izlikšanas galdā. Šī ir samērā vispārzināma lieta. Tomēr der iegaumēt, ka spēlējot ar lielām ante likmēm (piemēram, PokerStars.com pokera istabu turnīros), bieži vien pareizi šādi spēlēt būtu jau sākot, kad uz rokām ir palikušas 15 lielās likmes (BB – Big blinds).

Diskusijās par darbības All-in izdarīšanas diapozonu ar lielām Ante likmēm es izmantoju terminu “reālais BB”, kas nozīmē 2/3 no kopējās bankas. Piemēram, spēlē ar likmēm 500/1000 ar Ante likmēm 100 pie 10 cilvēku galda sākotnējā banka būtu 2'500, kas nozīmē, ka reālais BB ir vienāds ar 1666. Šajā gadījumā, ja atrodaties Dīlera pozīcijā ar A5s ar žetonu skaitu, kas ir vienāds ar 15BB, un visi spēlētāji līdz Jums ir nometuši savas kārtis, jūs varat izdarīt All-in gājienu, jo jums ir mazāk kā 10 reālie BB.

2. 14-21 BB. Lielākoties (iespējams ne vienmēr) tomēr ar šādu žetonu skaitu jums nav izdevīgi palielināt likmi (Raise) ar rokām, ar kurām jūs nevarēsiet atbildēt uz 3-Bet likmes palielinājumu. Reizēm, protams, var rasties situācija, kad jums jāspēlē pret vājiem/piesardzīga tipa spēlētājiem, kas sēž aiz jums, jūs palielinot likmi pēc tam nometat kārtis, ja šāda tipa spēlētājs izdara atbildes gājienu, tomēr lielākoties šāds žetonu skaits ir piemērots, lai zagtu žetonus ar All-in nekā lai vienkārši palielinātu likmes.

Īsumā, tad šāds žetonu skaits ir ideāls, lai varētu zagt žetonus, taču mūsdienās to jau saprot lielākā spēlētāju daļa, tāpēc esat uzmanīgi un sekojiet, lai citi spēlētāji, kas seko līdzi jūsu žetonu skaitam, neizdarītu uz jums atbildes gājienus.

3. 22-30 BB. Šāds žetonu skaits jau dod jums lielākas iespējas variēt un izdarīt likmes palielinājumu (open raise), taču der atcerēties, ka ar šāds žetonu skaits, vairums gadījumu, ir par lielu, lai zagtu žetonus ar All-in (var būt arī izņēmumi). Šajā gadījumā es runāju par zagšanu ar All-in ar kārtīm, ar kurām jūs gribētu, lai pārējie spēlētāji nepiesauc jūsu likmi.

Ar šādu žetonu skaitu jums jāierobežo savs likmju izdarīšanas lielums līdz 30% no sava kopējā žetonu skaita, jo īpaši tas attiecināms uz sākuma pozīciju spēlēm. Tomēr spēlējot no beigu pozīcijām ar šādu žetonu skaitu es parasti spēlēju ļoti agresīvi – ja aiz manis atrodas spēlētāji, kas pārāk bieži neizdara zagšanu ar All-in.

Ar žetonu skaitu ap 30BB, ja uz rokām jums ir divas lielas kārtis, neatkarīgi no pozīcijas visoptimālākā spēles stratēģija ir tā saucāmā “Go-and-Go”. Piemēram, jūsu žetonu skaits ir 32 BB un pretinieks no vēlās pozīcijas izdara likmes palielinājumu 3x BB apmērā. Jums uz rokām ir AQ, jums jāizdara likmes palielinājums (Re-Raise) līdz 9-12BB un lielākoties pēc Flopa jāizdara All-in likme, lai gan reizēm ja trāpat Flopā un domājat, ka pretinieks izdarīs likmi, tad varat izspēlēt ar Check/All-in.

4. 30-40 BB. Svarīgs moments, ko jāatceras par spēlētājiem ar šādu žetonu skaitu, ka daudzi spēlētāji centīsies izdarīt Re-steal darbību vēl pirms flopa. Vairums gadījumos šādas izspēles tiks izdarītas atrodoties nepozīcijā, tāpēc izdarot 3x BB likmi, ja pretinieks izdara 4x esošās likmes palielinājumu, nomest savas kārtis ir uzskatām par vāju spēli. Reizēm tā var nospēlēt, ja spēlētājam žetonu skaits ir vismaz 40BB (un ja atrodaties pozīcijā), bet vairums gadījumos, ja izdarāt 3x BB likmes palielinājumu ar mazāk kā 35 BB žetoniem, tad kopējā bankā liekat pārāk lielu daļu no sava žetonu skaita, lai pēc tam nomestu savas kārtis (izņemot gadījumus, kad jūsu pretinieks atver savas kārtis un parāda, ka jums uzvarai der 2 kārtis)

Ar šādu žetonu skaitu jūs varat pirmais izdarīt likmes (Open raise), jo īpaši MTT turnīros ar mazām dalības maksām, kur spēlētāji nezags jūsu žetonus, pat vēlākās turnīra stadījās, kad tiks liktas arī Ante likmes.

5. Vairāk kā 40BB. Ar šādu žetonu skaitu jūsu rokās ir pilns darbību spektrs. Jūs varat zagt žetonus ar Re-steal, izdarīt likmes palielinājumus 3x BB un 4x BB apmērā cerot, ka jūsu pretinieks nometīs kārtis, kā arī piesaukt likmes, ja atrodaties pozīcijā, kā arī izdarīt likmes pirmie (Open Raise) ar 100% kāršu roku diapozonu.

Vēl pāris lietas, ko vajadzētu zināt, ko jūsu pretinieku zina par žetonu skaitu un jūsu steka izmēru.

Lielākā daļa spēlētāju zina, kad viņiem paliek mazāk kā 10BB žetonu, viņiem ir nepieciešams izdarīt All-in likmi ar jebkurām divām sākuma kārtīm. Gadījumos, kad kāds spēlētājs ar 8BB vai 9BB, kas pirms izdarījis All-in likmes, pēkši izdara 3x BB likmi – lielākoties gadījumos viņam uz rokām ir spēcīga roka. Ļoti būtiski ir sekot līdzi pretinieku darbībām un mēģināt noteikt cik adekvāti spēlēt atbilstoši savam žetonu skaitam, kā arī mēģināt noteikt pretinieku diapozonu ar kādu viņš spēlē pie maza žetonu skaita (Short stack).

Par žetonu skaitu, lai zagtu žetonu, tad vairums spēlētāju zina, ka pret spēlētājiem no Dīlera pozīcijas, kas pirmie izdarījuši likmes, nepieciešams zagt žetonus ar All-in, kad uz rokām ir palikuši 15BB žetoni un darīt to ar samērā plašu roku spektru, nekā gadījumos, kad uz rokām ir 25BB žetonu. Bieži vien arī vāji spēlētāji tā dara, lai gan paši nesaprot jeb nezina pamatojumu kāpēc tā dara. Vāji spēlētāji var uzskatīt, ka 25BB žetonu ir pārāk liels skaits, lai zagtu pretinieku žetonus.

Daudzi spēlētāji vispār neizprot šo lietu nozīmīgumu un vajadzību, un cenšas zagt žetonus ar Re-steal un dara to ar apšaubāmām rokām, pie tam atrodoties nepozīcijā – nakts murgi vairums vāju spēlētāju.

Tai pašā laikā, liela daļa spēlētāju (tai skaitā arī pieredzējušu spēlētāju) nesaprot, cik nepareizi ir izdarīt likmi (Open raise) ar domu nomest kārtis, ja kāds no pretiniekiem izdarīs lielāku likmi (Re-raise), kad uz rokām ir atlikuši 13-20BB žetonu. Ja ieraugāt tādus spēlētājus, kas tā rīkojas, tad varat sākt no viņa zagt žetonus arī gadījumos, kad spēlētājiem ir lielāks žetonu skaits.

Viss, šodienai gan pietiks, tiekamies jau raksta otrajā daļā, kad pastāstīšu par pozīciju nozīmīgumu pokera spēlē.

Par Pokerstars:
PokerStars.com ir pasaules lielākā pokera istaba, ar vairāk kā 40 miljoniem spēlētāju visā pasaulē. To izvēlas labākie pasaules spēlētāji, jo šeit atrodami visvairāk ikdienas turnīru kā jebkur citur ar labāko drošību tiešsaistē. PokerStars.com istabā ir izspēlētas visvairāk izspēļu kā jebkurā citā pokera istabā, uz doto brīdi 50 miljardi izspēles un 300 miljoni turnīru.


Poker
2

Re-buy turnīri - labi vai slikti!?

Šajā rakstā mazliet par re-buy turnīriem un to plusiem un mīnusiem.
Omaha Hi/Lo roka

Omaha Hi/Lo noteikumi!

Omaha Hi/Lo ir pokera spēle ar četrām kārtīm,tāpat kā Omaha High,bet atšķirība ir tā, ka Omaha Hi/Lo spēlē ir iespēja savākt arī zemāko kombināciju un saņemt pusi no spēles bankas. Šeit īsumā būs aprakstīti spēles noteikumi un arī padomi ar kādām kārtīm nevajadzētu spēlēt.
8

Grāmatas par pokeru.

Viens no lieliskākajiem veidiem kā mācīties pokeri ir lasot grāmatas (protams, neskaitot praktiskās nodarības) Zemāk aprakstītās grāmatas ir domātas Texas Hold’em spēlētājiem. Bez šīm grāmatām ir pieejamas protams arī grāmatas par pārējiem pokera spēles veidiem – Seven Card Stud, Five Card Stud, Omaha, Omaha H/L. Tomēr šeit dotajās grāmatās būs norādījumi un mācības par Texas Hold’em pokera spēli. Tomēr, mums ir pieejama informācija par grāmatām, kurās ir atrodama informācija par pārējo pokeru spēļu veidiem un stratēģijām.