Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Pļaviņš: "Treneris Samoilovs ir ļoti mainījies pa šiem gadiem"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Pļaviņš: "Treneris Samoilovs ir ļoti mainījies pa šiem gadiem"
Edgars Točs, treneris Genādijs Samoilovs, Mārtiņš Pļaviņš. Foto: Vadims Morozovs, Latvijas Volejbola federācija

Latvijas pludmales volejbola vadošais duets Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs pagājušajā nedēļā triumfēja olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Viesojoties 360TV "Hattrick ar Armandu Puči" raidījumā, Pļaviņš atzīst, ka pāriniekam ar viņu nav viegli un skaidro savu pieeju spēlei, ko Točs jau labi zina.

Pļaviņš tagad ir priecīgs, ka vairs nav jāskatās olimpiskās atlases rangs un prognozē, ka beigās "izšķirs kaut kādi 60 punkti" [starp pēdējo vietu virs svītras un pirmo vietu zem svītras] - "tā ir viena spēle četrās vai trijās zvaigznēs, tur būs ļoti sīvi."

Aizvadītajā sezonā patraucēja potītes savainojums, taču jau pirms olimpiskās kvalifikācijas turnīra izdevās pilnībā atgūties. "Man liekas, ka sagatavošanās periodā šogad es sasniedzu vienu no labākajām fiziskajām formām, kāda man vispār ir bijusi," atzīst 34 gadus vecais Mārtiņš Pļaviņš un norāda, ka svarīgi ir ne tikai pareizi trenēties. "Pirmo reizi karjerā man bija plāns par to, kā pareizi ēst. Režīmu ievērot ir ļoti grūti."

Kur aliņš, vīna glāze? "Nē, tas nav priekš manis. Citi jau saka, ka vajag vienu aliņu vai kā. Bet man liekas, ka aliņš baigi… Organisms pierod [pie pareizas ēšanas], un pēc mēneša tas jau prasa, lai tu uzņemtu daudz - lai augtu muskuļi, tu ātri atjaunotos un no rīta labi justos, ejot uz treniņiem."

Vai ar šo esi aplipinājis arī pārējos? "Nē. Jo tas ir ļoti grūti, tas ir tāds režīms! Šajā gadā režīms man bija apmēram septiņas nedēļas. Bet tagad plānoju tādu režīmu gandrīz visā sagatavošanās procesā - sākšu no novembra un tad līdz marta beigām. Kādi pieci mēneši - un tad redzēs, kāds būs rezultāts. Domāju, ka tas nāks par labu arī ilgtermiņā."

Latvijas pludmales volejbola treneris Genādijs Samoilovs vairs nav tāds pats kā pirms 11-15 gadiem, kad Pļaviņš vēl spēlēja ar Aleksandru Samoilovu. "Treneris ir ļoti mainījies pa šiem gadiem. Viņš ieguvis daudz lielāku pieredzi, ir ļoti gudrs. Citi saka, ka viņš palicis uz vietas, bet nē - viņš ir mainījies līdzi. Viņš tagad trenē arī meitenes. Agrāk, kad mēs sākām spēlēt ar Sašu, es domāju, meitenes viņam nevarēja, tas būtu par traku," atklāj latvietis.

Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka augustā triumfēja Eiropas čempionātā, bet septembrī uzvarēja olimpiskās kvalifikācijas turnīrā. "Uz doto brīdi izcīnīt kaut ko lielu sieviešu pludmales volejbolā ir lielākas iespējas nekā vīriešiem. Tā tas ir, jo pamatturnīrā latvieši ir īsākie pludmales volejbolisti pasaulē. Bet meitenēm tur viss kārtībā - proporcijas pareizās, fiziskā sagatavotība pareizā - viņām tur viss notiek," norāda Pļaviņš.

No pērnā gada Pļaviņš spēlē kopā ar Edgaru Toču, un rezultāts ir. "Edgaram tagad nav viegli, jo ar mani spēlēt nav viegli. Spēles laikā reti izrādu pozitīvas emocijas. Kad mēs zaudējam, tad es vispār neizrādu emocijas. Kad neizrādu emocijas, citiem liekas, ka esmu iegājis sevī vai apvainojies uz pārinieku - bet tā nav. Kad zaudējam uz 12, vienkārši netērēju enerģiju, jo jāgatavojas nākamajam setam un tā. Tāpēc ar mani ir grūti. Zinu, ka Edgars uz mani skatās un gaida, ka kaut ko pateikšu, bet man nav ko pateikt, jo koncentrējos uz to, lai es varētu nospēlēt nākamajā epizodē. Noteikti varētu Edgaram emocionāli palīdzēt uz laukuma, bet es ļoti ceru, ka pēc šīm uzvarām un grūtajām spēlēm Edgars pats augs. Viņš jau zina mani, kāds esmu. Daudz laika esam pavadījuši, līdz šim viņš mani ir izturējis. Domāju, ka viss būs kārtībā," saka Mārtiņš.

"Šajā sezonā ļoti forši, ka mums līdzi brauc treneris. Viņa galvenie vārdi, ko viņš visu laiku saka: "Mārtiņ, būs labi, Edgars pavilksies, viss būs kārtībā." Visu laiku mani mierina, ka būs labi. Varbūt tas mani papildus nomierina, varu parādīt bišķi labāku spēli un, teiksim, varbūt citreiz tik greizi neskatīties uz Edgaru. Man liekas, ka šogad tas ir devis baigāko tajā rezultātā, tā trenera ticība," atklāj Mārtiņš Pļaviņš.

.

Izmantotie resursi:
360TV raidījums "Hattrick ar Armandu Puči"