Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Pludmales volejbolisti jūtas apdalīti, federācija skaidro tēriņus

Pludmales volejbolisti jūtas apdalīti, federācija skaidro tēriņus
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Augusta vidū Jūrmalā notiks Latvijā vēl nebijuša mēroga sacensības pludmales volejbolā – Eiropas čempionāta finālposms. Lai gan līdz turnīram atlikuši gandrīz četri mēneši, pludmales volejbola sabiedrībā vairāki cilvēki duļķo ūdeņus, norādot uz skaitļiem, kas sāpīgi grauž acis gaidāmā notikuma galvenajiem varoņiem – sportistiem. Tikmēr Latvijas Volejbola federācija uzsver, ka tās galvenais uzdevums ir nodrošināt sacensību organizēšanu un sportistu dalību tajās, aicinot iedziļināties un izprast finanšu resursu sadales principus.

Eiropas čempionāta finālposma kopīgais budžets ir aptuveni 850 000 eiro, tādēļ no šīs summas sportistiem atvēlētie 4 000 eiro šķiet smieklīgi. Tomēr LVF ģenerālsekretārs Ainārs Dakša skaidro, ka budžetam piešķirtā nauda pēc līguma ir paredzēta konkrētiem mērķiem, kuros neietilpst sportistu sagatavošanās posma finansēšana. „Mums pārmet – netērējiet naudu administratīvajiem izdevumiem, bet dodiet šo naudu sportistiem. Taču mēs to nedrīkstam darīt pat tad, ja to gribētu. Ja vienreiz iztērēsi naudu pretēji atrunātajam, labākajā gadījumā sabārs, bet sliktākajā gadījumā nākamreiz naudu vairs neiedos.”

Oponenti atgādina, ka pirms gada Jūrmalas „Masters” posmā administratīvie izdevumi sastādīja gandrīz 10% no turnīra budžeta jeb aptuveni 44 000 eiro. Ja pieņemam, ka finālposma budžets būs ap 850 000 eiro, tad 10% administratīvajām izmaksām veidotu 85 000 eiro. LVF ģenerālsekretārs gan runā par pavisam citu summu, kas varētu būt ap 46 000 eiro. „Jāsaprot, ka federācijai kaut kur jāsavāc finanšu resursi arī administratīvajām izmaksām. Nevar noorganizēt turnīru bez administratīvām izmaksām, jo neviens taču nestrādās par velti. Bez cilvēku resursiem tas nav iespējams, un mēs izmantojam LVF darbiniekus, kuriem maksājam par papildus darba stundām. Ja kaut kam pietrūkst, tieši uz administratīvajām izmaksām cenšamies ietaupīt pirmkārt, jo nevaram atļauties nesamaksāt, piemēram, par viesnīcām vai neizmaksāt balvu fondu. Nevienam bez iemesla netiks maksātas dubultas algas. Tas ir mīts, ko uztur kāds, kam tas izdevīgi. Jā kādam šķiet citādi, lai nāk pie mums. Esmu gatavs pastāstīt un parādīt.”

Dakša norāda, ka viena no problēmām ir tā, ka Latvijas Olimpiskās vienības kritērijus izpilda tikai viens pāris. Tas ietekmē valsts finansējumu sporta veidam. Šogad Latvijas Olimpiskā komiteja bez bāzes finansējuma (21 000 eiro) piešķīrusi 38 723 eiro, ko LVF atvēlējusi pludmales volejbola izlasēm. Tikmēr bāzes finansējums nodrošina sacensību rīkošanu. „Atšķirībā no renes sporta veidiem, kuri budžeta resursus var ieguldīt tikai sportistos, mums vēl ir jārīko Latvijas čempionāts. Arī tajā ir administratīvās izmaksas. No 2013. līdz 2017. gadam mūsu budžets ir pieaudzis, bet administratīvo izmaksu kopums ir samazinājies, jo federācijā strādā mazāk cilvēku, kuri paveic lielāku darba apjomu. Tādēļ šobrīd būtu nevietā taisnoties par to, ka mēs strādājam nesaimnieciski.”

Pludmales volejbola treneris Aigars Birzulis, kuram potenciāli Eiropas čempionātā varētu būt četri pāri, uzskata, ka par gatavošanos turnīram vajadzējis domāt jau pērn, kad Latvija ieguva tiesības rīkot šo pasākumu. Tagad, nepilnus četrus mēnešus līdz sacensībām varot tikai strēbt karstu, kas nozīmē četru desmit dienu garu treniņnometņu sarīkošanu tepat, Latvijā. „Vienam sportistam dienā tie ir 20 eiro, kas ir minimums, lai pietiktu ēšanas un ceļa izdevumiem. Viena nometne, desmit dienas, 200 eiro. Pārim tie ir 400 eiro, bet četras nometnes sanāk jau 1600 eiro. Astoņiem pāriem tie ir jau vairāk nekā 10 000 eiro. Ja vēl gribam piedalīties turnīros, tad vajadzētu ap 20 000 eiro. Tā vietā ir 4000.”

Birzulis piebilst, ka komandas Eiropas čempionātā būs, taču, vai būs arī kvalitāte? To viņš apšauba. „Ja gribam tikai izrādīšanos, tad to arī dabūsim. Divdesmit gadu laikā jau nu būtu vajadzējis beidzot ieguldīt līdzekļus un atrast sponsorus. Es pat nesalīdzināšu ar to, kā Eiropas čempionātam gatavojas citās valstīs. Ja tā ir forši, tad esam tur, kur esam. Par kritērijiem vispār esam safārējušies. Kā var prasīt kritēriju izpildi, pašiem neko nedarot…”

LVF ģenerālsekretārs norāda, ka federācija visas finansiālās problēmas atrisināt nevar. Tās prioritāte ir sportistu dalības nodrošināšana Eiropas un pasaules čempionātos. „Būsim objektīvi – ja Eiropas čempionāts notiktu, piemēram, Austrijā vai Vācijā, tad mēs runātu tikai par pāris duetiem. Piemēram, meitenēm dalība Eiropas čempionātā vien jau ir iespēja. Gribam vairāk, bet… Apskatīsimies mūsu reālās pozīcijas reitingā.”


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-04-24 22:42, pirms 7 gadiem
Latvijā cilvēki nemāk komunicēt.
Par maz tam piešķir nozīmi.
Toties māk kritizēt.
Tā vietā varām jāstrādā ar cilvēkiem un sabiedrību.

Es Aigaru par kritiķi nesaucu, Viņš vienmēr ir bijis konstruktīvs.
, 2017-04-24 22:58, pirms 7 gadiem
Kur nauda, tur skauģi un tie, kas mēģina visus sanaidot.
, 2017-04-25 06:57, pirms 7 gadiem
"Latvijas Olimpiskās vienības kritērijus izpilda tikai viens pāris."

Divi izpildīja: SAM-ŠMĒ un GRA-KRA.
, 2017-04-25 07:03, pirms 7 gadiem
Latvijas Olimpiskās vienības kritērijus izpildījuši divi pāri. Bet federācijai finansējumu dod par vienu pāri, nevis par diviem. Tas ir absurdi.
, 2017-04-25 07:11, pirms 7 gadiem
EČ budžets nav paredzēts vienas valsts īpašai stutēšanai, jo tas nebūtu taisnīgi attiecībā pret citām valstīm. Tajā pašā laikā turnīra mājas federācijai bija jāatrod finansējums (kas neietilpst EČ budžetā), lai mājas pāri varētu labi sagatavoties mājas turnīram.
, 2017-04-25 09:20, pirms 7 gadiem
Kas ir Birzuļa trenētie iespējamie 4 pāri?
Novēlu mūsu volejbolistiem atrast naudu un pēc iespējas labāk sagatavoties turnīram.
, 2017-04-25 10:40, pirms 7 gadiem
espen rakstīja: Kas ir Birzuļa trenētie iespējamie 4 pāri?
Novēlu mūsu volejbolistiem atrast naudu un pēc iespējas labāk sagatavoties turnīram.
Pļaviņš-Regža, ja nemaldos, tad Finsters-Točs atgriezušies pie Birzuļa, Lece-Ozoliņa un varētu būt Graudiņa-Krvačenko (par šo gan ar neesmu 100% drošs, jo cik saprotu Graudiņa šobrīd trenējās Samoilova vadībā)
, 2017-04-25 11:55, pirms 7 gadiem
Finsters-Točs tikko izgrūda milzu summu dārgam braucienam uz Ķīnu. Tad jau nav ko žēloties par naudas trūkumu!
, 2017-04-25 12:32, pirms 7 gadiem
Pirmām kārtām - kur ir Latvijas top3 (kas izvēlēti atbilstoši kritērijiem) pāri pludmalē?
Vīriem - Samoilovs / Šmēdiņš; Točs / Finsters ir trešā pāra nav vispār. NAV.
Dāmām Lece / Ozoliņa un Kravčenoka / Graudiņa. Trešā pāra NAV. Punkts.
Respektīvi - ir perspektīvi pāri, ir sen spēlējušie bet konkrēta plāna kā un ko darīt, lai Latvijā notiekošajā Eiropas līmeņa pasākumā veidotu savu nacionālo klātbūtni ne tikai VIP tribīnē, bet arī Jūrmalas smiltīs - NAV.

Kāds tur vēl budžets - uz konceptuāla attīstības dokumenta fona šis ir tikai sekas, kuras galarezultātā atņem iespēju masveidīgi iesaistīt jauniešus, jo pat savu nacionālo varoņu īsti nav. (labi Lauva un Kreilis ir, par ko viņiem un viņu komandai paldies!)..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Mihails Samoilovs un Aleksandrs Samoilovs. Foto: Queen & King of the Court

Brāļi Samoilovi piekāpjas brālēniem Grimaltiem

Brazīlijas dienvidaustrumu municipalitātē Sakvaremā sācies "Beach Pro" tūres posms pludmales volejbolā. "Challenge" kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas tandēms Aleksandrs Samoilovs/Mihails Samoilovs piekāpās Čīles brālēniem Marko Grimaltam/Estebanam Grimaltam (15:21, 17:21) un ierindojās 25. vietā.
Aleksandrs Samoilovs un Mihails Samoilovs. Foto: Pim Waslander / Queen & King of the Court

Brāļi Samoilovi Sakvaremā sāk ar uzvaru un šovakar cīnīsies pret brālēniem

Brazīlijas dienvidaustrumu municipalitātē Sakvaremā sācies "Beach Pro" tūres posms pludmales volejbolā. "Challenge" kvalifikācijas pirmajā kārtā Latvijas tandēms Aleksandrs Samoilovs/Mihails Samoilovs pārspēja Urugvajas atlētus Hansu Hannibalu/Nikolasu Ljambiasu - 21:16, 21:15. Izšķirošā kvalifikācijas spēle notiks plkst. pēc 22.20 (sāksies krietni vēlāk).
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.