Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Samoilova un Šmēdiņa treneris: "Jāmaina metodes, lai pielāgotos spēlētājiem"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Samoilova un Šmēdiņa treneris: "Jāmaina metodes, lai pielāgotos spēlētājiem"
Jānis Šmēdiņš, Aleksandrs Samoilovs, Marko Solustri, Adrians Karambula, Enriko Rosi. Foto: SmedinsSamoilovs/facebook

Latvijas pludmales volejbolistu Aleksandra Samoilova un Jāņa Šmēdiņa treneris Marko Solustri atklāj, ka vēlas spēlētājus izvest no komforta zonas, izaicināt viņus un ievest citā līmenī. Lai to izdarītu, trenerim jārāda piemērs.

60 gadus vecais treneris ir viens no labākajiem pasaulē. "Pasaules čempionātos esmu ieguvis piecas zelta medaļas un sudrabu, bet man vienkārši patīk, ka daudzi spēlētāji man ir pateicīgi," atklāj Itālijas speciālists.

2018. gadā Solustri sāka audzināt savus tautiešus Enriko Rossi un Adrianu Karambulu, bet pēcāk kļuva arī par Latvijas pludmales volejbolistu treneri. "Domāju, ka katram trenerim vajadzētu mainīt savas metodes, lai būtu saskaņā ar spēlētājiem, kuri visi ir atšķirīgi. Mums jāspēlē ātri un atšķirīgi, izmantojot trakas sistēmas. Labam trenerim ir jāpielāgojas, jādomā par cilvēku un emocijām. Domāju, ka ar lielākām zināšanām un pieredzi ir vieglāk strādāt pie stratēģiskām detaļām. Tas attiecas arī uz prātu - tu saproti, kā spēlētāji reaģē un kā pie viņiem vajag vērsties dažādos apstākļos," norāda pieredzējušais itālis.

20 gadus vada pludmales volejbola skolu un priecājas par trenēšanu. "Kad sāku trenēt, man bija pozitīvas izjūtas un vibrācijas. Kad trenēju, varu sajust fizisku ietekmi uz sevi. Nav svarīgi, ko es trenēju - profesionālus spēlētājus, atpūtniekus vai juniorus. Rodu prieku un entuziasmu, tāpēc tā man ir īsta dāvana jebkurā laikā, kad esmu laukumā ar spēlētājiem, vienkārši fantastiska sajūta. Dažreiz darbā ar profesionāliem spēlētājiem jāpieliek garīgas pūles, un tas ne vienmēr ir viegli, bet aizraušanās būs vienmēr."

"Vēlos, lai manām komandām būtu kvalitatīva dzīve. Kopā ar komandām tu pavadi vairāk laika nekā ar ģimeni - dažreiz esam kopā nedēļām, mēnešiem vai gadiem. It īpaši, kad ceļojam un esam treniņnometnēs, tāpēc domāju, ka attiecības ir ļoti svarīgas," akcentē Marko Solustri. "Domāju, ka mēs, treneri, vēlamies spēlētājus izvest no komforta zonas, izaicināt viņus un ievest citā līmenī. Lai to izdarītu, mums jārāda piemērs. Tāpēc man ir jāparāda sava ievainojamība. Emociju parādīšana ir ļoti laba, lai izveidotu spēcīgas attiecības. Ievainojamības parādīšana ir atslēga, kas spēlētājiem palīdz pārsniegt viņu robežas un sasniegt augstāko līmeni."

Solustri ilgās karjeras laikā spēle ir attīstījusies un tā tam jābūt. "Visi saka, ka fiziskajā ziņā spēle ir daudz mainījusies. 90tajos gados mums bija tikai daži liela auguma bloķētāji, bet tagad visiem ir tādi, turklāt visi ar lielisku koordināciju. Tomēr domāju, ka 90to gadu labākais duets Kērčs Kirali/Kents Stefss [ASV] joprojām būtu ļoti konkurētspējīgs, ja spēlētu tagad. Tehnikas un mentalitātes dēļ viņi bija ļoti konkurētspējīgi, bet fiziskajā ziņā nebija tik tālu no tā, kas mums ir šodien."

Šis treneris sapņo doties uz Āfriku, lai palīdzētu attīstīt sportu, taču šobrīd viņš strādā ar komandām Tenerifē, Kanāriju salās, jo pludmales volejbols drīzumā atgriezīsies starptautiskajā apritē, pārvarot koronavīrusa pandēmiju.

Izmantotie resursi:
volleyball.world