Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Samoilova un Šmēdiņa jaunais treneris: "Nevēlos nevienu pāraudzināt"

Jānis Celmiņš

Samoilova un Šmēdiņa jaunais treneris: "Nevēlos nevienu pāraudzināt"
Samoilova un Šmēdiņa komanda pirms 2020. gada sezonas. Foto: SAM/SME

“Man bija sajūta, ka viņi vēlas pārmaiņas. Viņi ilgu laiku bija strādājuši ar vieniem un tiem pašiem treneriem, un tas nav vienkārši,” tāda bijusi itāļu pludmales volejbola speciālista Marko Solustri pirmā doma pēc tam, kad viņš ticis uzrunāts no Aleksandra Samoilova un Jāņa Šmēdiņa puses.

Jau vēstīts, ka par Latvijas pludmales volejbola dueta Samoilovs/Šmēdiņš galveno treneri turpmāk strādās itāļu speciālists Marko Solustri. Ar viņu vienošanās panākta uz astoņiem mēnešiem. 60 gadus vecais speciālists ir arī Adriana Karambulas un Enriko Rosi galvenais treneris, un turnīros uzmanība tiks veltīta arī Itālijas duetam.

“Jau pēc pirmās mūsu nometnes es puišiem prasīju, vai tas ir tas, ko viņi sagaidīja, vai palikuši apmierināti. Man galvenais nav tikai trenera darbs, bet arī audzēkņu apmierinātība ar to. Lai darbs būtu sekmīgs, jābūt savstarpējai saskaņai. Laikā, kad es uzsāku darbu ar Krievijas pludmales volejbolistiem, pirmais vārds, ko iemācījos bija “gavari” (runā – no krievu valodas). Uzskatu, ka auglīgā darba vidē jābūt nepārtrauktai komunikācijai. Ja tevi kaut kas neapmierina, tu nāc un saki. Īpaši svarīgi šis ir brīžos, kad strādāju ar pieredzējušiem atlētiem, kā tas būs arī Jāņa un Sašas gadījumā. Viņi ir ļoti pieredzējuši, ļoti zinoši savā sporta veidā, tāpēc man viņi ir jārespektē. Man patīk strādāt pie niansēm un analīzes, kas varētu būt viena no galvenajām atšķirībām salīdzinājumā ar viņu iepriekšējo darba posmu,” sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāsta Marko Solustri.

Jau tuvākajās dienās Samoilovs un Šmēdiņš dosies uz mēnesi ilgu treniņnometni Brazīlijā. Viņu jaunais treneris neslēpj, ka tieši šis būs ļoti svarīgs posms viņu kopējā darbā. “Mēs esam vienojušies par astoņu mēnešu kopīgu darba posmu, kas nav daudz. Es gribu šajā komandā ieviest konkrētu sistēmu un struktūru. Tas, ka Kira Valkenhorsta un Laura Ludviga uzvarēja olimpiskajās spēlēs nenozīmē, ka viņas ir labākās pludmales volejbolistes. Gan laukumā, gan ārpus tā viņas strādāja kā nevainojams mehānisms. Viņas zināja, kā rīkosies un, kā reaģēs konkrētā spēles situācijā. Kaut ko līdzīgu es gribētu paveikt arī Samoilovs / Šmēdiņš komandā. Tāpat krietni vairāk uzmanības ir jāpievērš pretinieku analīzei, jo saprotu, ka pie trenera Samoilova nekas tāds nav darīts gandrīz nemaz,” skaidro treneris.

Itālis nevienu nepārsteidz, atbildot uz jautājumu, kura šobrīd ir labākā pasaules komanda? “Norvēģi – Mols un Sorums. Molam ir lielisks bloks, Sorums nav brīnumdaris aizsardzībā, taču savu darbu viņš padara nevainojami, turklāt uzbrukumā ir ļoti daudzpusīgs. Tā ir fantastiska komanda. Vai jūs esat redzējuši, ka viņi laukumā strīdētos? Es nē! Tā ir vēl viena lieta, ko es gribu panākt šeit. Jānis ar Sašu noteikti varētu uzlabot savstarpējo saskaņu laukumā. Es nevēlos nevienu pāraudzināt, vēlos šajā komandā ieviest jaunas vēsmas, jaunas idejas,” atklāj Solustri.

“Saša ir īsts cīnītājs, taču tehniski viņš var pilnveidoties,” uzskata treneris. Vaicāts, kas ir lietas, ko viņš vēlas mainīt komandas spēlē Solustri teic, ka puišiem būtu jāspēlē plašāk. “Sašam uzbrukumā būtu jāspēlē tuvāk tīkla antenai. Tas tikai apgrūtinās dzīvi pretiniekiem. Abi var pilnveidot savu spēli aizsardzībā. Ne viens, ne otrs nav aizsardzības speciālisti, te ir vieta progresam. Jānis tehniski ir starp labākajiem pasaulē. Pirms gadiem trim es uzskatīju, ka Šmēdiņš, Dalhauzers un Nikolai ir labākie Pasaules kausa tūres spēlētāji. Šobrīd tūrē ir ienākuši vairāki jaunie – Mols, Sorums, Krasiļņikovs, Stojanovskis, Tole, Viklers, taču Jānis tehniski joprojām ir starp labākajiem, es uzsveru – tehniski. Jānim jāmēģina kļūt nedaudz saprotošākam pret Sašu… Vēlos, lai pēc komandas biedra kļūdām Jānis pret Sašu izturētos cienīgāk,” teic Samoilova un Šmēdiņa jaunais treneris.

Komanda šobrīd piedzīvo restartu, neslēpj treneris, vienlaicīgi piebilstot, ka iespējas izcīnīt ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm ir ļoti labas, jāaizvada labs sagatavošanās posms un viss būs labi. Vaicāt par viņa otrās komandas Adrians Karambula / Enriko Rosi izredzēm doties uz četrgades lielāko sporta forumu, Solustri velk zināmas paralēles ar Samoilovu un Šmēdiņu. “Abas komandas ir diezgan līdzīgās pozīcijās. Karambula pasaules čempionātā iedzīvojās ļoti nepatīkamā savainojumā, tas viņam liedza pilnvērtīgus treniņus ļoti ilgu laiku. Ceru, ka Brazīlijas nometnē viņš jau varēs strādāt ar pilnu atdevi.”

Viņš arī neuzskata, ka abām viņa komandām nepārtraukti ir jāstrādā kopā. Brazīlijā trenēties ir patīkami, jo tev ir plaša izvēle, ar ko sparingot.

Solustri iepriekš ir strādājis arī ar Austrijas, Vācijas, Krievijas un Japānas pludmales volejbolistiem. Kā Solustri asistents Samoilova un Šmēdiņa komandā 2020. gada sezonā strādās Rihards Finsters, kurš vēl 2017. gadā pats piedalījās pasaules čempionātā kopā ar Edgaru Toču.

  -1 [+] [-]

, 2020-01-13 21:36, pirms 4 gadiem
Viņu laiks pagājis.

  -1 [+] [-]

, 2020-01-13 23:07, pirms 4 gadiem
Stāsta Marko Solustri: "Man patīk strādāt pie niansēm un analīzes, kas varētu būt viena no galvenajām atšķirībām salīdzinājumā ar viņu iepriekšējo darba posmu,” (,,) "Auglīgā darba vidē jābūt nepārtrauktai komunikācijai."