Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Kanādai vēsturisks triumfs pasaules čempionātā pludmales volejbolā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Kanādai vēsturisks triumfs pasaules čempionātā pludmales volejbolā
Sāra Pavana un Melisa Humana-Paradesa. Foto: FIVB

Par jaunajām pasaules čempionēm pludmales volejbolā šodien Vācijas pilsētā Hamburgā kļuva kanādietes Sāra Pavana un Melisa Humana-Paredesa. Kanādietes finālā ar 2-0 (23:21, 23:21) pārspēja Aliksu Klainmanu un Eiprilu Rosu no ASV. Bronzas godalgas tika Austrālijas spēlētājām Talikvai Klensijai un Mariafei Artačo.

Spēlē par trešo vietu tikās Austrālijas pludmales volejbolistes Talikva Klensija/Mariafe Artačo un šveicietes Nina Bešārta/Tanja Huberli. Abi dueti šajā pasaules čempionātā pa reizei zaudēja grupu turnīrā un pēc tam jau tikai pusfinālā. Ja austrālietes pusfinālā nespēja nopietni pacīnīties par vietu finālā, tad šveicietes zaudēja trīs setu cīņā. Arī šajā mačā šveicietes, kuras izliktas vien ar 17. numuru bija favorītes. Jāpiezīmē, ka Bešārta un Huberli pirmo reizi varēja izcīnīt Šveicei godalgas sievietēm pasaules čempionātos.

Lai arī šveicietēm izdevās uzvarēt pirmo izspēli, turpinājumā dominēja Austrālijas duets, uzreiz veicot trīs punktu izrāvienu. Pie rezultāta 8:5 Šveices duets ņēma pārtraukumu. Tas situāciju neuzlaboja, jo Austrālijas duets turpināja gūt punktu pēc punkta. Pirmā saņēmās Huberli, kura kā čempionāta labākā bloķētāja apliecināja savas kvalitātes (8:10). Seta otrajā pusē Šveices duetam izdevās panākt izlīdzinājumu, bet vēl vajadzēja iegūt arī iniciatīvu (13:13). Klensija uzreiz ar gremdservi tika pie eisa, atjaunojot divu punktu pārsvaru. Viņa atzīmējās arī ar bloku, kas Austrālijas duetam ļāva justies komfortabli. Pārsvaru izdevās noturēt un uzvarēt setā ar 21:18.

Otro setu ar lielisku spēli aizsardzībā sāka šveicietes, gūstot pirmos divus punktus. Austrālietes uzreiz deficītu atspēlēja, bet Šveices duets uzreiz panāca 4:2. Turpinājumā dueti cīnījās līdzīgi, nelielu vadību saglabājot šveicietēm. Ik pa laikam austrālietēm izdevās panākt izlīdzinājumu, bet tehniskajā pārtraukumā ar 11:10 vadībā devās Bešārta un Huberli. Seta otrajā pusē izdevās atgūt divu punktu pārsvaru, bet Klensija ar eisu panāca 15:15. Spraiga cīņa ritēja līdz pat seta beigām, austrālietēm izraujot mačbumbu, bet pretinieces to atspēlēja (20:20). Lai arī kā Huberli cīnījās pie tīkla, ar otro mačbumbu Artačo un Klensija izrāva uzvaru un izcīnīja bronzas godalgas - 2-0 (21:18, 22:20).

Pirmo reizi pasaules čempionātā sievietēm trijniekā nebūs neviens no Brazīlijas duetiem, jo finālā tiksies ASV pludmales volejbolistes Aliksa Klainmana/Eiprila Rosa un kanādietes Sāra Pavana/Melisa Humana-Paredesa. Ja ASV duets čempionātā zaudēja cīņā par uzvaru grupā, tad kanādietes nebija izjutušas zaudējuma rūgtumu. Jāpiezīmē, ka Rosa par pasaules čempioni kļuva pirms desmit gadiem Norvēģijas pilsētā Stavangerā, bet tika pie sudraba godalgas pirms diviem gadiem Vīnē. Tikmēr kanādietes Vīnē zaudēja bronzas spēlē.

Finālu teicami sāka ASV duets, izvirzoties vadībā ar 4:1. Nākamajās izspēlēs serves uzņemšanā kļūdījās gan Rosa, gan Humana-Paredesa, tādējādi rezultāta starpībai paliekot nemainīgai. Pateicoties Humanas-Paredesas lieliskajām darbībām aizsardzībā, kanādietēm izdevās atjaunot līdzsvaru uz tablo. Kanādas duets turpināja savu izrāvienu, pretiniecēm nepalīdzot arī paņemtajam pārtraukumam. Kopā izdevās gūt deviņus punktus pēc kārtas, duetiem dodoties tehniskajā pārtraukumā pie rezultāta 14:7. Pēc tehniskā pārtraukuma ASV duets sāka atgūt zaudēto. Rezultāta starpība saruka līdz trīs punktiem, bet tuvāk tika pēc Klainmanas eisa (15:17). Seta galotne jau bija gana interesanta, jo ASV pludmales volejbolistes panāca neizšķirtu. Kanādietēm izdevās izraut divas setbumbas, bet Pavanas sliktā serves uzņemšana neļāva uzreiz uzvarēt setu. Pavana reabilitējās ar spēli blokā, ceturtajā setbumbā atnesot Kanādai uzvaru ar 23:21.

Arī otro setu labāk sāka kanādietes, izvirzoties vadībā ar 3:1. ASV duets ātri vien atjaunoja līdzsvaru, nepieļaujot vēl vienu pretinieču atrāvienu, kāds tas bija pirmajā setā. Kanādietes spēja atgūt divu punktu pārsvaru, bet pretinieces jebkurā brīdī varēja panākt izlīdzinājumu. Kanādas duets neizmantoja ļoti labu iespēju panākt trīs punktu pārsvaru, par ko atbildīga lielā mērā bija Rosa. Pirms tehniskā pārtraukuma Klainmana atzīmējās ar bloku, panākot 10:10.

Klainmanai padevās labs spēles nogrieznis, palīdzot ASV duetam izvirzīties vadībā ar 14:11. Noturēt iniciatīvu neizdevās, labas epizodes pretiniecēm un rezultāts jau atkal bija neizšķirts (15:15). Turpinājumā kanādietes atspēlēja minimālu deficītu un izvirzījās vadībā. Izdevās tikt arī pie pirmās mačbumbas, bet Klainmana to pārliecinoši atspēlēja. Nākamajā izspēlē Rosa pacēla bumbu aizsardzībā, bet Pavana pārliecinoši nospēlēja blokā. Tieši Pavana trešās mačbumbas izspēlē atzīmējās ar vēl vienu bloku, dodot Kanādas duetam pasaules čempionu titulu un nopelnot ceļazīmi uz Tokijas Olimpiskajām spēlēm - 2-0 (23:21, 23:21).

Pēdējo 10 pasaules čempionātu laureātes

GadsVietaZeltsSudrabsBronza
2001KlāgenfurteBede/Behara (BRA)Minello/Piresa (BRA)Celbova/Novākova (CZE)
2003RiodežaneiroMeja/Volša (USA)Bede/Behara (BRA)Kuka/Sandersone (AUS)
2005BerlīneMeja-Trenora/Volša (USA)Franka/Silva (BRA)Džia/Fē (CHN)
2007GštādeMeja-Trenora/Volša (USA)Džia/Fē (CHN)Franca/Silva (BRA)
2009StavangeraKeisija/Rosa (USA)Franka/Silva (BRA)Antoneli/Antunjesa (BRA)
2011RomaFranka/Silva (BRA)Meja-Trenora/Volša (USA)Čena/Ksi (CHN)
2013Stare JablonkiČena/Ksi (CHN)Borgere/Būte (GER)Mestrini/Seikasa (BRA)
2015NīderlandeBednarčuka/Seikasa (BRA)Alvesa/Lima (BRA)Antoneli/Silva (BRA)
2017VīneLudviga/Valkenhorsta (GER)Rosa/Fendrika (USA)Franka/Antunjesa (BRA)
2019HamburgaPavana/Humana-Paredesa (CAN)Klainmana/Rosa (USA)Klensija/Artačo (AUS)

     [+] [-]

, 2019-07-06 19:11, pirms 5 gadiem
Ekselents 1.pusfināls!