Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Graudiņa - NCAA vicečempione

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Graudiņa - NCAA vicečempione
Tīna Graudiņa un komanda ASV himnas laikā pirms fināla. Foto: Justin Tafoya / NCAA Photos

Alabamas kurortpilsētiņā Galfšorsā šovakar noslēdzās NCAA čempionāts. Latvijas pludmales volejbolistes Tīnas Graudiņas pārstāvētā Losandželosas USC lielajā finālā zaudēja iepriekšējās sezonas čempionvienībai un USC sīvākajai konkurentei Losandželosas UCLA (0-3), finišējot otrajā vietā.

Kā jau ziņots, ar pirmo numuru izliktā Dienvidkalifornijas Universitātes (USC) komanda vakar pārliecinoši pārspēja Talahasī "Florida State" (3-1) un Honolulu "Hawaii" (3-0) un kvalificējās svētdienai, saglabājot cerību uz kāroto titulu.

Zaudētāju zara finālā jeb turnīra pusfinālā USC (#1) pretī stājās Batonrūžas LSU (#5), kas šajā turnīrā ir teju mājiniece, jo līdz čempionāta norises vietai vien dažu stundu brauciens. Tribīnēs nospiedoši dominēja LSU līdzjutēji, sarūpējot lielisku atmosfēru un atbalstu.

Pusfinālā vispirms spēlēja komandu ceturtie un piektie dueti. Pretinieces uzvarēja abās pozīcijās, līdz ar to rezultāts kļuva 0-2. Lielam satraukumam nebija pamata, jo USC zvaigžņotie pirmie trīs dueti kotējās augstāk nekā pretinieču. Lai tiktu finālā atlika vien īstenot savu pārākumu laukumā. Pirmajās trijās pozīcijās spraigākā cīņa bija centrālajā kortā, bet USC otrais un trešais duets uzvarēja salīdzinoši viegli.

Vadošo duetu mačā šīs sezonas "Pac-12" konferences gada spēlētāja Tīna Graudiņa un amerikāniete Abrila Bustamante pieveica amerikānietes Kristenu Nusu un Kleiru Kopolu.

Pirmā seta sākumā Graudiņas bloks - 2:2. Kopola nobijās no mūra un sita ārpus laukuma (5:4). LSU divas nepiespiestās kļūdas - 15:13. Turpinājumā pretinieces nespēja izlīdzināt, līdz ar to 21:18.

Otrajā setā "mūsējās" uzreiz pārņēma vadību (4:1 un 10:7), bet tad, stiprinoties no spēcīgā tribīņu atbalsta, luiziānietēm četri punkti pēc kārtas - 10:11. Turpinājumā saimniekoja mača favorītes - 12:11, 17:13. Otro reizi šajā setā latviete tika nobloķēta (17:15). Graudiņai teicams sitiens tuvējā stūrī un arī eiss (20:16). Pēdējo punktu pielika Bustamante - 21:18.

Pusfināla mačā USC (#1) uzvarēja ar 3-2 un iekļuva lielajā finālā, kur bija jācīnās pret Losandželosas UCLA (#2).

Pirms šīs sezonas 2018. gada čempionvienība UCLA kotējās kā izteikta galvenā favorīte un šosezon sāka ar 26 uzvarām pēc kārtas, tostarp divas reizes pārspēja USC vienību. 7. aprīlī USC guva virsroku (3-2) un pēc tam ar tādu pašu rezultātu uzvarēja vēl divos savstarpējos mačos, izcīnot "Pac-12" konferences čempioņu titulu. Līdz ar to USC pēc vairāk nekā 13 mēnešu pārtraukuma atgriezās ranga līderpozīcijā. USC-UCLA ir Kalifornijas studentu sporta sīvākais derbijs.

UCLA liela zvaigzne ir mazā spēlētāja Sāra Sponsila - iepriekšējā vasarā spoži debitēja FIVB Pasaules tūrē un ar dažādām augsta līmeņa pāriniecēm ļoti sekmīgi spēlēja arī Amerikas pieaugušo turnīros, izraisot ažiotāžu amerikāņu pludmales volejbola sabiedrībā. Sponsila un USC absolvente Kellija Kleiza nopietni pretendē uz Tokijas olimpiskajām spēlēm. UCLA kanādiešu dvīnes Megana Maknamara un Nikola Maknamara vasarā debitēja Pasaules tūrē, tostarp bija tuvu trīs zvaigžņu posma bronzai. Kanādai ir divi ļoti spēcīgi dueti, vien 175cm garās dvīnes netiek uzskatītas par nopietnām pretendentēm uz 2020. gada olimpiādi, taču jau kvalificējušās pasaules čempionātam.

USC-UCLA vadošo duetu mačā šīs sezonas NCAA spēcīgākais duets Tīna Graudiņa un Abrila Bustamante spēkojās ar kanādiešu dvīnēm Meganu Maknamaru un Nikolu Maknamaru (savstarpējo spēļu līdzšinējā bilance šosezon bija 4-1).

Zelta mača sākumā Graudiņai divi bloki - 3:0. Latviete iesevēja karodziņa cilvēkam pa kāju (7:5). Lūzuma punkts - pēc kanādietes serves bumba piezemējās tā paša karodziņa cilvēka acu priekšā, uzskatīja, ka ārpus laukuma, taču atnāca tiesnesis un izlēma, ka bija iekšā - 10:11. Seta turpinājumā "mūsējās" vairs netika priekšā un zaudēja ar 18:21.

Otrajā setā risinājās līdzvērtīga spēkošanās. Tuvojoties galotnei, izdevās iegūt divu punktu pārsvaru (17:15 un 18:16), bet pretinieces spēja izlīdzināt. Pie rezultāta 19:19 spēle tika apturēta, jo trešajā kortā pretinieces triumfēja, panākot priekšlaicīgai uzvarai nepieciešamo. USC zaudēja ar 0-3 un finišēja otrajā vietā.

Graudiņa ir Latvijas pirmā pludmales volejboliste, kura spēlējusi NCAA čempionāta finālā. 2015. gadā Anetes Briņķes "Long Beach State" finišēja otrajā vietā, 2012. gadā Jekaterinas Stepanovas "Florida State" ieguva bronzu - pludmales volejbola studenšu čempionāts tolaik risinājās AVCA paspārnē, NCAA statuss tika piešķirts 2016. gadā.

Atgādinām, ka ASV studenšu mačos universitāte spēlē pret universitāti. Katrai komandai pieci pāri - pirmais ir nomināli visspēcīgākais un spēlē pret pretinieču pirmo duetu, otrais pāris nosacīti mazliet vājāks un cīnās pret pretinieču otro duetu, un tā tālāk. Tādējādi lielā mača iznākums veidojas no piecām mazajām spēlēm. NCAA izslēgšanas mačos tiek spēlēts līdz trijām uzvarām.

NCAA sezonas laikā studente nevar spēlēt Pasaules tūrē. Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka šogad sāks ar 15.-19. maija četru zvaigžņu posmu Brazīlijā.

Izmantotie resursi:
ncaa.com

     [+] [-]

, 2019-05-05 22:34, pirms 5 gadiem
UCLA priekšā ar 2:0 un 3 pārējās spēles uzvarējusi 1.setā, ko zaudēja arī Tīnas komanda.

     [+] [-]

, 2019-05-05 22:53, pirms 5 gadiem
Viss, 0:3 un UCLA čempiones.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-05 22:55, pirms 5 gadiem
Reku raksts par Tīnu: News - "Tina Time" in America for Latvian Graudina

     [+] [-]

, 2019-05-06 00:01, pirms 5 gadiem
2. vieta nav slikta, ja tā padomā!

     [+] [-]

, 2019-05-06 02:42, pirms 5 gadiem
2 un 4 vietas ir vissliktākās!

  +1 [+] [-]

, 2019-05-06 06:36, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Viss, 0:3 un UCLA čempiones.
Pirmajam pārim bija jāuzvar ātri!!!

  +1 [+] [-]

, 2019-05-06 06:37, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: 2 un 4 vietas ir vissliktākās!
Man pēdējā nepatīk!