Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Tekvoleja vēsture Latvijā atklāta ar starptautisko turnīru “Beach Arena”

Renārs Buivids
Renārs Buivids

Tekvoleja vēsture Latvijā atklāta ar starptautisko turnīru “Beach Arena”
Baltijas Tekvoleja Izaicinājuma kausa laureāti vīriešu grupā. Publicitātes foto

Baltijas Tekvoleja Izaicinājuma kauss ar trīs valstu kopumā 33 duetu līdzdalību, kas sestdien, 2. novembrī notika Rīgā, “Beach Arena” smilšu laukumos, kļuva par pirmajām oficiālajām jaunā sporta veida sacensībām Latvijā. Vīriešu konkurencē uzvarēja Mihails Samoilovs/Toms Benjavs, labākā jauktā dueta titulu ieguva Atvars un Ilze Vildes, saņemot ievērojamākās naudas prēmijas no 4000 ASV dolāru lielā balvu fonda.

Pirms pāris gadiem Ungārijā dzimušais tekbols, kurā futbolisti individuāli vai duetos sacenšas pie izliekta tenisa galda, pamazām iekarojis arī citus sporta veidus, ieskaitot volejbola jauno paveidu tekvoleju. Pagājušās nedēļas nogalē “Beach Arena” notika ne tikai pirmā iepazīšanās un izmēģinājuma spēles jaunajā sporta veidā, bet arī Baltijas Tekvoleja Izaicinājuma kausa turnīrs ar Latvijas, Lietuvas un Polijas volejbolistu līdzdalību.

Pārsteidzoši, taču 2019. gada septembrī Budapeštā (Ungārija) notikušā Pasaules Tekvoleja čempionāta uzvarētāji Jakubs Čoromanskis/Mihals Vlostovskis šoreiz Rīgā izcīnīja tikai 3. vietu, pirms tam pusfinālā zaudējot nākamajiem uzvarētājiem Samoilovam un Benjavam. Arī fināls bija starptautisks, jo Samoilovs un Benjavs izšķirošajā spēlē par Baltijas Izaicinājuma kausa čempionu titulu pārspēja lietuviešus Matu Navicku un Linu Petraviču. 2001. gada leģendārā pludmales volejbola turnīra “Saulkrastu kokteilis” čempions, pašreiz 44 gadus vecais lietuvietis Tads Donela kopā ar dēlu Mantu piedzīvoja zaudējumu ceturtdaļfinālā, ieņemot dalītu 5. vietu.

“Mūsu dueta panākuma pamatā bija laba serve un bumbas cēliens, lai būtu ērti uzbrukt tuvu pie galda,” uzsver Baltijas Tekvoleja Izaicinājuma kausa čempions Mihails Samoilovs. “Bija ļoti interesenti spēlēt pret aktuālajiem pasaules čempioniem poļiem. Prieks, ka izdevās viņus pārspēt. Amizanti, ka finālā vēlējāmies spēlēt par vienu setu vairāk nekā bija nepieciešams uzvarai mačā.”

“Laba komunikācija izšķīra ļoti daudz,” piebilda Mihaila Samoilova komandas biedrs Toms Benjavs, piekrītot par sekmīgu servju un piespēļu svarīgumu. “Tekvoleja noteikumi vēl nav tik labi apgūti, lai nejauši nepieļautu kļūdas. Piemēram, vienā no epizodēm jau pēc manas otrās piespēles, atrodoties iekšpus līnijām, Mihails izdomāja veikt neatļautu darbību – izpildīt uzbrukuma sitienu no visa spēka. Smieklīgākais bija tas, ka viņš pat netrāpīja pa galdu.”

Jaukto pāru sacensībās startēja 16 dueti no Latvijas. Par čempioniem kļuva Atvars Vilde un Ilze Vilde, kuri finālā pārspēja šajā disciplīnā duetā ar Evelīnu Čeirānu startējušo sacensību organizatoru Rinaldu Aišpuru. Trešo vietu ieguva Juris Orups un Sallija Arhipova. Tekvoleju izmēģināja arī Latvijas labākā sieviešu pludmales volejbola pārstāve Anastasija Kravčenoka, kura duetā ar Kurtu Mitenbergu ieņēma dalītu devīto vietu.

“Ņemot vērā, ka šis bija pirmais tekvoleja turnīrs sporta veida vēsturē Latvijā, tad varam būt gandarīti par 33 duetu dalību,” komentēja Baltijas Tekvoleja Izaicinājuma kausa organizators Rinalds Aišpurs. “Spēlētāji bija gandarīti par iespēju izmēģināt spēkus jaunajā sporta veidā. Tekvoleja novērtējums ir atšķirīgs, jo, piemēram, pieteicās interesenti spēlēt to regulāri “Beach Arena”, bet kādam šī arī paliks par vienīgo tekvoleja spēlēšanas reizi. Tekvoleja sekmīgai spēlēšanai nav nepieciešams tik augsts lēciens kā volejbolā, tādēļ tajā var gūt panākumus arī ne paši garākie un augstu lēcošie spēlētāji. Daudz svarīgāk ir labi apgūt tekvolejam nepieciešamos tehnikas elementus, kuri var noderēt arī volejbolā.”

Katrā no disciplīnām tika sadalīts balvu fonds 2000 ASV dolāru apmērā. Uzvarētāji saņēma 650 ASV dolāru, 2. vietas ieguvēji – 450 ASV dolāru, 3. vieta – 300 ASV dolāru, 4. vieta – 200 ASV dolāru, 5. līdz 8. vieta – pa 100 ASV dolāriem uz duetu.

Jau tagad zināms, ka novembra beigās “Beach Arena” uz šiem izliektajiem tenisa galdiem notiks nākamais turnīrs, kurā sacentīsies tenisa paveida – tekisa – interesenti. Rīgas Tekisa Izaicinājuma kausa turnīrs notiks sestdien, 30. novembrī, iespējams, dubultspēļu kategorijā balvu fondam sasniedzot pat 4000 eiro. Pēc oficiālā turnīrā būs iespēja izmēģināt spēkus arī vienspēļu sacensībās.

Baltijas Tekvoleja Izaicinājuma kauss

Vīriešu pāri

1. Mihails Samoilovs/Toms Benjavs (Latvija);
2. Mats Navicks/Lins Petravičus (Lietuva);
3. Jakubs Čoromanskis/Mihals Vlostovskis (Polija);
4. Sandris Kalniņš/Aigars Brivna (Latvija);
5.-8. Rinalds Aišpurs/Atvars Vilde, Jānis Zadovskis/Alvis Spangers, Juris Orups/Māris Orups (visi Latvija), Mants Donela/Tads Donela (Lietuva).

Jauktie pāri

1. Atvars Vilde/Ilze Vilde (Latvija);
2. Rinalds Aišpurs/Evelīna Čeirāne (Latvija);
3. Juris Orups/Sallija Arhipova (Latvija);
4. Artūrs Korns/Alina Širokova (Latvija);
5.-8. Sandis Bērziņš/Kristīne Briede, Aivars Sviklis/Elīna Strautniece, Oļegs Holodņuks/Jūlija Holodņuka, Trents Jankovskis/Megija Platā (visi Latvija).