Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Saeima drīzumā varētu piešķirt pilsonību talantīgam pludmales volejbolistam

Ints Megnis
Ints Megnis

Saeima drīzumā varētu piešķirt pilsonību talantīgam pludmales volejbolistam
Gļebs Koļada. Foto no personīgā arhīva

Latvijas Volejbola federācija (LVF) cer, ka jau tuvāko divu mēnešu laikā Saeima par īpašiem nopelniem piešķirs pilsonību jaunajam Gļebam Koļadam, kurš šobrīd ir labākais sava vecuma pludmales volejbolists mūsu valstī. Savukārt Latvijas klasiskā volejbola izlasē šovasar spēkus varētu izmēģināt Somijā prasmes apguvušais Markuss Cielavs, noskaidroja Sportacentrs.com.

"Pie manis vairākkārt griezies Pludmales volejbola akadēmijas vadītājs Andris Krūmiņš. Gļebs Koļada ir jauns, talantīgs, ar ļoti labiem fiziskajiem dotumiem. Viņš ir potenciāls kandidāts uz uzvaru nacionālajā atlasē dalībai Eiropas U18 čempionātā," sarunā ar Sportacentrs.com pauda federācijas ģenerālsekretārs Edgars Zaiženijs. "Tāpēc nepieciešams paātrinātā kārtībā iegūt pilsonību. Saredzam viņā potenciāli labu spēlētāju nākotnē."

"Puisis, kurš ir viens no labākajiem savā vecumā, nevar pārstāvēt Latviju, jo viņam nav pilsonības. Pērn viņš uzvarēja Latvijas čempionātā un arī starptautiskajā atlasē, tomēr uz visām sacensībām aizbrauca citi," stāsta Krūmiņš, uzsverot, ka Koļadas gadījums ir diametrāli pretējs citiem sportistiem, kuriem Latvija piešķīrusi pilsonību par īpašiem nopelniem, jo viņš naturalizācijas procesu jau ir izgājis, tomēr tāpat nevar saņemt pilsonību pirms 18 gadu vecuma, jo tādas nav viņa vecākiem. "Viņš himnu ir nodziedājis, uz vēstures jautājumiem atbildējis, valodas testu nokārtojis. Ja būtu 18 gadi, viņš pilsonību jau dabūtu, bet pašlaik pie tādas var tikt vien ar Saeimas lēmumu."

"Gļebs treniņos ar visiem komunicē latviski, trenerim nevajag neko teikt citādās valodās. Viņa vecāki pašlaik nav gatavi atteikties no Krievijas pilsonības un iziet naturalizāciju, tāpēc viņš paliek gaisā karājoties," saka Krūmiņš, atklājot, ka bērnībā Koļada dzīvojis dažādās Eiropas valstīs, kur viņa māte strādājusi vēstniecībās, bet pēc priekšlaicīgas pensionēšanās ģimene izlēmusi palikt Latvijā. "Šogad Eiropas U18 čempionāts gaidāms jau jūnija sākumā. Neskaidrība līdz ar to ir arī viņa potenciālajam pāriniekam Ralfam Namiķim, kurš nezina ar ko spēlēt. Gļebs šobrīd ir labākais ne tikai starp 2002. gadā dzimušajiem, bet arī gadu vecākā grupā."

Krūmiņš stāsta, ka pirms nepilniem pieciem gadiem Koļada sācis trenēties pludmales volejbolā no nulles. "Viņš bija apaļīgs puika, bet, kā nometa svaru, uzreiz kļuva fiziski pārāks pār citiem. Viņš atnāca pie iesācēju grupas, bet ātri tika starp labākajiem."

Pilsonības piešķiršana nebūs vajadzīga kādreizējā Latvijas izlases volejbolista Salvja Cielava dēlam Markusam, kurš līdz šim Latvijā nav redzēts. Volejbolists 1999. gadā piedzima Rīgā, bet uzauga Somijā un pašlaik spēlē šīs valsts augstākās līgas vienībā Oulu "Lentopalloseura Etta".

"Markuss iekrita Avo Kēla redzeslokā, jo viņš regulāri seko līdzi Somijas līgas spēlēm," Sportacentrs.com atklāja Latvijas nacionālo izlašu koordinators Artūrs Vitkovskis. "Avo zināja, ka Cielavs ir latviešu uzvārds, jo pazīst Salvi, tāpēc viņam radās aizdomas, ka šāds kandidāts mums paslīdējis garām. Viņš ir otrā tempa uzbrucējs, divu metru augums, diezgan perspektīvs. Sākām interesēties."

Tālāk Vitkovskis sazinājies ar šobrīd Latvijā dzīvojošo Salvi Cielavu, kurš atklājis, ka dēlam ir vienīgi Latvijas pase. "Tomēr pēc starptautiskajiem noteikumiem viņš volejbola gaitas uzsāka Somijā, pirmā reģistrācija ir tajā valstī, tāpēc nepieciešams Starptautiskajā Volejbola federācijā (FIVB) veikt pāreju. Esam vienojušies ar Markusu, ka viņš pārnāks uz Latvijas Volejbola federāciju, turpmāk Somijā skaitoties kā leģionārs. Tālāk viss būs atkarīgs no Avo."

Kaut izlases galvenais treneris Kēls negarantē, ka Cielavs varētu tikt sastāvā jau šovasar, Vitkovskis uzskata, ka šis gājiens var nest labumu ilgtermiņā. "Uzskatu, ka noteikti būsim ieguvēji - divmetrīgi čaļi tāpat vien apkārt nemētājas. Viņš ir spēcīgs uzbrucējs, negribas tādu palaist. Savulaik, kad vēl nestrādāju federācijā, Latvijai bija iespēja naturalizēt Dmitriju Pašicki, bet tobrīd līdz galam šo pāreju neizdevās veikt, situācija, iespējams, bija sarežģītāka. Šobrīd viņš spēlē Krievijas Superlīgā, bet pirmā tempa pozīcija mums pagaidām izlasē ir vissāpīgākais jautājums."

Līdz ar to jau tuvāko divu mēnešu laikā Saeima diviem sportistiem varētu piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem, jo šāds gājiens varētu tikt veikts arī ar amerikāņu basketbolisti Šeju Pediju, kura varētu palīdzēt Latvijas izlasei Eiropas čempionātā, kas jūnija beigās sāksies tieši Rīgā.

Iepriekšējo reizi pilsonība par īpašiem nopelniem sportistam tika piešķirta pērn aprīlī, kad pie tādas tika tobrīd 14 gadus vecā Jūrmalā dzimusī mākslas vingrotāja Jeļizaveta Polstjanaja. Tāpat pēdējos gados pilsonība piešķirta modernās pieccīņas sportistiem no Ukrainas Ruslanam Nakoņečnijam un Oleksandram Pinčukam, kā arī argentīniešu futbolistam Kristianam Damianam Torresam.

1 2 36 komentāri

  +4 [+] [-]

, 2019-04-01 16:09, pirms 5 gadiem
Koļadam jā, Pedijai, manuprāt, nē.

  -2 [+] [-]

, 2019-04-01 16:11, pirms 5 gadiem
Atbalstu, it īpaši Pedijas gadījumā. Vēl vajag vīriešu basketa izlasei naturalizēt kādu kārtīgu centru.
Slēpts komentārs: huters
Slēpts komentārs: nmunds

     [+] [-]

, 2019-04-01 16:29, pirms 5 gadiem
Kārtējais aprīļa joks

  +2 [+] [-]

, 2019-04-01 16:34, pirms 5 gadiem
Jāveic grozījumi Pilsonības likumā, ieviešot sporta pilsonības jēdzienu (piemēram, piešķirt to uz laiku līdz 2 gadiem; pēc tam ļaut personai iegūt pilsonību naturalizācijas ceļā), nevis katru reizi pieņemt atsevišķus likumus ar formulējumu ''par īpašiem nopelniem''.

  -4 [+] [-]

, 2019-04-01 16:37, pirms 5 gadiem
Kas tad liedz Koļadam naturalizēties noliec eksāmenu un saņem pilsonību.Bet Cielavam vispār neredzu problēmas,jo viņam pat ja būtu arī Somijas pilsonība pat tas netraucētu ,jo ar Somiju darbojas dubultpilsonības likums tā kā viņš mierīgi var spēlēt mūsu izlasē un nezaudēt Somijā vietējā statusu ja to vēlās.

  +9 [+] [-]

, 2019-04-01 16:40, pirms 5 gadiem
coffijs rakstīja: Kas tad liedz Koļadam naturalizēties noliec eksāmenu un saņem pilsonību.Bet Cielavam vispār neredzu problēmas,jo viņam pat ja būtu arī Somijas pilsonība pat tas netraucētu ,jo ar Somiju darbojas dubultpilsonības likums tā kā viņš mierīgi var spēlēt mūsu izlasē un nezaudēt Somijā vietējā statusu ja to vēlās.
Par Koļadu rakstīts ka eksamenu nolika bet kamēr nav 18 gadi nevar būt pilsonis.

  -2 [+] [-]

, 2019-04-01 16:40, pirms 5 gadiem
Ja kāds vēlas Kādreiz redzēt LV sieviešu izlases konkurētspēju EČ mērogā par medaļām nevis 6. vietu kā labāko variantu ar spējīgu treneri un patlaban spēcīgu sastāvu, TAD naturalizācija ir obligāta, ar vienu Elīnu D. ir daudz par maz, tā 1.kārt ir iespēja Latvijai nevis Šellijai.
p.s.SA aprīļa nr. pausts pretējs galējs viedoklis

  +3 [+] [-]

, 2019-04-01 17:15, pirms 5 gadiem
coffijs rakstīja: Kas tad liedz Koļadam naturalizēties noliec eksāmenu un saņem pilsonību.Bet Cielavam vispār neredzu problēmas,jo viņam pat ja būtu arī Somijas pilsonība pat tas netraucētu ,jo ar Somiju darbojas dubultpilsonības likums tā kā viņš mierīgi var spēlēt mūsu izlasē un nezaudēt Somijā vietējā statusu ja to vēlās.
Tu rakstu izlasīji?

  +1 [+] [-]

, 2019-04-01 17:26, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Tu rakstu izlasīji?
jēga tuftu lasīt? pilnīgākā tiršana rakstā!
naturalizēties var no 15 gadu vecuma...

Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā var uzņemt personu:
kura sasniegusi 15 gadu vecumu;
kurai naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienā pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos piecus gadus ir bijusi Latvijā, no kuriem kopumā pieļaujams gada pārtraukums, kas nevar būt pēdējā gadā pirms naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienas (citas valsts pilsonim vai bezvalstniekam piecu gadu termiņš tiek skaitīts no pastāvīgās uzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanās apliecības saņemšanas dienas);
kura prot latviešu valodu, zina Latvijas Republikas Satversmes pamatnoteikumus, zina valsts himnas tekstu, Latvijas vēstures un kultūras pamatus;
kurai ir legāls iztikas avots;
kura ir iesniegusi paziņojumu par atteikšanos no savas iepriekšējās pilsonības un saņēmušas iepriekšējās pilsonības valsts ekspatriācijas atļauju, ja tādu paredz šīs valsts likumi, vai pilsonības zaudēšanu apliecinošu dokumentu, bet nepilsonis vai bezvalstnieks — apliecinājumu, ka viņš nav citas valsts pilsonis. Šīs prasības neattiecas uz personām, kurām Latvijā piešķirts bēgļa statuss.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Weber

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:09, pirms 5 gadiem
čo, ģebil???? PLUDMALES VOLEJBOLISTAM!?? Valstij kāds labums?

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:13, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Kad beidzot atbildēsi uz manu jautājumu, sakarā ar fanošanu par Edmontonas Oileriem Brežņeva-Vossa laikos? Visu laiku izvairies no atbildes
A Tu pats video no Rus-Can 1:6 apskatījies, kā tur KHL supastārus nesa cauri Kanādiešu NHL plejofos netikušo 4. maiņa?

  -1 [+] [-]

, 2019-04-01 18:17, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Kad beidzot atbildēsi uz manu jautājumu, sakarā ar fanošanu par Edmontonas Oileriem Brežņeva-Vossa laikos? Visu laiku izvairies no atbildes
Un atbildēji, vai īsto(ar NHL'istu pilno) izlašu konkurencē Tavuprāt būtu iespējama situācija, ka no DEL sastādīta Vācijas izlase ir minūti no Olimpiskā zelta?

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:20, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: jēga tuftu lasīt? pilnīgākā tiršana rakstā!
naturalizēties var no 15 gadu vecuma...
Vai tad rakstā to apšauba?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2019-04-01 18:23, pirms 5 gadiem
Gļebs ir ukrainis. Ar krieviju nekāda sakara. Lv runā labāk par dažu labu šejienes bāliņu. LV valodu iemācijās dažos gados.
Pilsonību pelnījis 100%.

  +2 [+] [-]

, 2019-04-01 18:24, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Vai tad rakstā to apšauba?
protams...

"jo viņš naturalizācijas procesu jau ir izgājis, tomēr tāpat nevar saņemt pilsonību pirms 18 gadu vecuma, jo tādas nav viņa vecākiem"

būs kāds cits iemesls nenaturalizēties, visdrīzāk negrib atteikties no krievu pases! vai Latvijā nav nodzīvoti 5 gadi...tur vēl virkne ierobežojumu. vecums gan nav ierobežojums, jo viņam jau 15 gadi un pats bez vecākiem var izvēlēties pilsonību!

vecākiem jābūt pilsoņiem, ja līdz 15 gadiem naturalizēties gribi!

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:27, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: protams...

"jo viņš naturalizācijas procesu jau ir izgājis, tomēr tāpat nevar saņemt pilsonību pirms 18 gadu vecuma, jo tādas nav viņa vecākiem"


būs kāds cits iemesls nenaturalizēties, visdrīzāk negrib atteikties no krievu pases! vai Latvijā nav nodzīvoti 5 gadi...tur vēl virkne ierobežojumu. vecums gan nav ierobežojums, jo viņam jau 15 gadi un pats bez vecākiem var izvēlēties pilsonību!

vecākiem jābūt pilsoņiem, ja līdz 15 gadiem naturalizēties gribi!
Īsti nesaprotu - naturalizāciju izgāja, bet Tu runā par iemesliem nenaturalizēties. Tā ir pretruna.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:30, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Īsti nesaprotu - naturalizāciju izgāja, bet Tu runā par iemesliem nenaturalizēties. Tā ir pretruna.
tātad neizgāja vai kāds cits iemesls. neredzu pamata nedod pilsonību 17 gadus vecam jaunietim, kurš nolicis naturalizācijas eksāmenus, kā apgalvo rakstā! likums atļauj dod pasi no 15 gadiem jeb naturalizēties!
p.s. jeb kaut kas kaut kur tirš!

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:34, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: tātad neizgāja vai kāds cits iemesls. neredzu pamata nedod pilsonību 17 gadus vecam jaunietim, kurš nolicis naturalizācijas eksāmenus, kā apgalvo rakstā! likums atļauj dod pasi no 15 gadiem jeb naturalizēties!
p.s. jeb kaut kas kaut kur tirš!
Portāla redaktors tak volejbolists, tagad lai atrod tirsēju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-04-01 18:47, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Legāls ienākumu avots?
Vai Latvijā Pludmales Volejā U-18 vecumā vispār kāds kaut ko pelna arī?
Savācās džeki uz turnīru(samet dalībai)+ kāds neliels sponsors un uzvarētāji, medaļnieki savāc banku! Skatītāji protams ir retums!

  +1 [+] [-]

, 2019-04-01 18:57, pirms 5 gadiem
Tādam, kurš nokārtojis naturalizācijas eksāmenu - bez jautājumiem. Viņš to ir nopelnījis.
Tiem, kas eksāmenu nekārto, tiem gan jālemj atsevišķi...

     [+] [-]

, 2019-04-01 19:25, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Sen jau to video redzēju, taču nemanīju tur nekādus KHL superstārus
Kā jau agrāk teicu, vēl pirms 2014 gada Olimpiādes, kad Bļadinovs nosauca Krievu sastāvu, no Mozjakin-no pārty!
Tajā video bija gan mozjakins, gan kovi un daudzi citi "superstāri" no khl un tie paši nhl krievi arī khl būtu superstāri, kas jau pierādījās lokauta laikā.

     [+] [-]

, 2019-04-01 19:30, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Ja runā konkrēti par Krievijas izlasi, tad viņiem optimālais variants būtu KHL top klubu izlase kā bāze, plus 4-5 NHL uzbrukuma superzvjozdas! Aizsargi viennozīmīgi Krieviem ir labāki KHL!
Vārtsargi ir labi abos galos Par citām izlasēm neņemos pateikt, Z-Amerikāņiem noteikti ka ārpus NHL vairs nav tas Friči no DEL ir gana spēcīgi pie jebkura rasklada
Tieši labi aizsargi krieviem ir deficīts, labu uzbrucēju viņiem netrūkst.

     [+] [-]

, 2019-04-01 19:57, pirms 5 gadiem
ja sportists nav melnādains, nav vērts pat uz tādu skatīties, kur nu vēl naturalizēt

     [+] [-]

, 2019-04-01 20:08, pirms 5 gadiem
Tieši tā, kur ir Trojs Ostlets tāds basketbolists bija perspektīvs izlases spēlētājs😂😂😂 un lai mūsu pašu tautieši sēd uz rezervistu soliņa. Vajag visus vieglatlētus atlaist un pieņemt afroamerikāņu bāriņu. Kāda starpība, jo galvenais ir vieta un ambīcijas treneriem😂😂😂😂

     [+] [-]

, 2019-04-01 20:25, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Ja runā konkrēti par Krievijas izlasi, tad viņiem optimālais variants būtu KHL top klubu izlase kā bāze, plus 4-5 NHL uzbrukuma superzvjozdas! Aizsargi viennozīmīgi Krieviem ir labāki KHL!
Vārtsargi ir labi abos galos Par citām izlasēm neņemos pateikt, Z-Amerikāņiem noteikti ka ārpus NHL vairs nav tas Friči no DEL ir gana spēcīgi pie jebkura rasklada
Runa bija par līgu spēku samēru, ķipa NHL pārspēks esot pārspīlēts Un, kā redzējām, bez NHL'istiem friči tikai no DEL bija bez 5min čempioni.
Vai Tu vari iedomāties kaut ko līdzīgu pie īstajām izlasēm?

Nevis kaut kāda viena haļava, bet 1/4f, 1/2f, līdzīgs fināls līdz pēdējām minūtēm. Vari ko tādu iedomāties, ka kaut vai zviedri vai amerikāņi tādiem DEL fričiem nepārbrauc ar ceļa rulli?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-04-01 20:48, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Sen jau to video redzēju, taču nemanīju tur nekādus KHL superstārus
Kā jau agrāk teicu, vēl pirms 2014 gada Olimpiādes, kad Bļadinovs nosauca Krievu sastāvu, no Mozjakin-no pārty!
pirmkārt, pieķeries VIENAM(!!!) spēlētājam, tad kā ar KHL vs NHL??? KHL ir viens spēlētājs? Kā ar to, ka KHL superkomandas SKA parstāvjus vazāja NHL plejofos netikušo 4.maiņa?

Otrkārt, bija Mozjakins sastāvā.
1 2 36 komentāri