Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Dumpis: "Sezonas sākumā ar veco tehniku varējām mierīgi iebraukt desmitniekā"

Dumpis: "Sezonas sākumā ar veco tehniku varējām mierīgi iebraukt desmitniekā"
Kristaps Mauriņš un Kaspars Dumpis
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Latvijas kamaniņu braucēju rezultāti aizvadītajā nedēļas nogalē Siguldā notikušajā Eiropas čempionātā, kas vienlaicīgi bija arī Pasaules kausa pēdējais posms, vairojuši pārliecību pirms Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, sarunā ar aģentūru LETA pauda izlases treneris Kaspars Dumpis.

Eiropas čempionātā Andra un Jura Šicu divnieku ekipāža izcīnīja sudrabu, savukārt stafetē viņi vienā komandā ar Ināru Kivlenieku un Kendiju Aparjodi guva bronzas godalgas. "Medaļas ir, nav ko sūdzēties. Katrs izdarīja savu maksimumu un iztika bez rupjām kļūdām. Vienmēr var runāt par niansēm, bet viennozīmīgi nostartējām godam. Pirms olimpiskajām spēlēm pārliecība kļuvusi lielāka. Katrs jūt, ka var. Ar pacilātību brauksim uz olimpiskajām spēlēm. Tomēr Phjončhanā atkal būs cīņa ar sevi, kamanām un trasi," stāstīja Dumpis.

Konkurence kamaniņu sportā nemitīgi aug, tāpēc pirms Siguldas posma Latvijas sportisti šosezon tikai vienu reizi bija kāpuši uz goda pjedestāla. "Ja sezonas sākumā ar veco tehniku varējām mierīgi iebraukt desmitniekā, tad tagad to izdarīt ir sarežģīti. Konkurenti nestāv uz vietas un attīstās. Nekas cits neatliek, kā skriet pakaļ vai bēgt no tiem pašiem rumāņiem un poļiem, kuriem esam bijuši priekšā. Viņi pērk kamanas no citām valstīm un nāk tuvāk mums. Notiek sacensība arī tehniskajā jomā," atklāja Dumpis.

Valdības piešķirtais finansējums šajā sezonā ļāvis Latvijas komandai uzlabot savu tehnisko arsenālu. "Sataisījām ļoti daudz slidu, dažādus veidus. Bija iespējas mēģināt un skatīties, kādas ir tendences. Redzam, kādā virzienā turpmāk varam strādāt. Tomēr galvenokārt pietrūkst zināšanu - ja zinātu, ko vajag, tad nevajadzētu meklēt. Neviens mums neteiks priekšā, kas ir vajadzīgs. Paši pētām savas un citu kamanas, domājam un darām. Tikai tā tas process iet uz priekšu," skaidroja Dumpis.

No vīru vieniniekiem šajā sporta veidā Latviju Phjončhanas olimpiskajās spēlēs pārstāvēs Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods un Artūrs Dārznieks. Olimpiskajā kvalifikācijā par trešo vietu sīvi cīnījās Dārznieks un Riks Kristens Rozītis, bet Rozītis gada izskaņā Siguldā lauza plaukstu, kā rezultātā izstājās no sacensībām par ceļazīmi. Savukārt Soču olimpisko spēļu dalībnieks Kristaps Mauriņš šosezon tikai divas reizes iekļuva pamatsacensībās. "Kristapam karjerā bija smags kritiens, pēc kura viņš nedaudz taupās un grib visas līnijas izbraukt perfekti. Tā pārlieku lielā koriģēšana maksā pārāk daudz," teica Dumpis.

Sezonas gaitā ir izkristalizējušās tās lietas, kuras vajag uzlabot pirms olimpiskajām spēlēm. "Ir nelielas bažas par Elīzu [Cauci], nevaram saprast, kāpēc viņai neiet. Cīnāmies arī par Ullu [Zirni], savukārt Kendijai ir ļoti labi aizgājis. Vīriem arī meklējam pašus ātrākos variantus," atzīmēja Dumpis. Sezonas pēdējos divos posmos Aparjode uzrādījusi labākus rezultātus nekā viņas pieredzējušākās kolēģes Cauce un Zirne.

"Kendija visu sezonu brauc ar vienu un to pašu tehniku. Varbūt pati sākusi sev ticēt. Nebija tā, ka negāja kamanas, vienkārši pati nevarēja stabili nobraukt. Tagad ieguvusi ticību un pārliecību par saviem spēkiem," skaidroja Dumpis. Aparjode Eiropas čempionāta individuālajās sacensībās izcīnīja piekto vietu, kas bija labākais rezultāts no Latvijas sportistēm, tādējādi tiekot pie iespēja startēt arī stafetē. "Ļoti labi, ka Kendija stafetē trāpīja pa klapi. Par to bija vislielākās bažas, jo treniņos viņa pāris reizes netrāpīja. Atbildīgās sacensībās tika galā ar ugunskristībām, prieks par viņu," atzīmēja Dumpis.

Platu soli uz priekšu šajā sezonā spērusi divnieku ekipāža Kristens Putins un Imants Marcinkēvičs, kuri Eiropas čempionātā izcīnīja astoto vietu, ar ko vajadzētu pietikt, lai iekļūtu Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā.

"Protams, ir daudz jāstrādā ne tikai ar tehniku, bet arī ar braukšanu. Paši cenšas un strādā pie tā , lai uzlabotu savu braukšanu. Finansējumam nākamajai sezonai vajadzētu būt, bet par to vēl lems LOV valde. Citādāk viņiem būtu grūti, jo profesionāli trenējoties, vasarā nav iespējams strādāt. Pirms diviem gadiem viņi mēģināja to apvienot, pa naktīm strādājot par taksistiem un pēc tam braucot uz treniņiem. Taču, ja nav gulējuši, tad nedrīkst strādāt ar lielām slodzēm. Tas ir bīstami," stāstīja Dumpis.

Kamaniņu sportā Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs Elīza Cauce, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods, Artūrs Dārznieks, Juris Šics, Andris Šics, Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Rubeni un Elīzu Cauci.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2018-01-30 17:17, pirms 6 gadiem
Labi, ka LETA kaut ko uzraksta, un labi, ka SC pārpublicē.

Domāju, ka mūsu kamaniņu braucējiem ir labas izredzes Korejā izcīnīt vairāk par vienu medaļu.
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.