Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Supergigantā sensacionāli uzvar čehu cerība snovbordā Ledečka

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Supergigantā sensacionāli uzvar čehu cerība snovbordā Ledečka
Estere Ledečka nespēj noticēt notikušajam
Foto: AFP/Scanpix

Par, iespējams, lielāko pārsteigumu Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs parūpējusies Čeijas snovbordiste un kalnu slēpotāja Estere Ledečka. Viņa lieliski veica sacensības supergigantā, par sekundes simtdaļu pārspējot un zelta medaļu atņemot Austrijas kalnu slēpotājai Annai Veitai. Tikmēr Tīna Vairatere atnesa Lihtenšteinai pirmo medaļu kopš 1988. gada Kalgarī olimpiskajām spēlēm.

No Soču ziemas olimpisko spēļu medaļniecēm supergigantā startēja vien čempione Anna Feningere, kuru nu pazīstam kā Annu Veitu. Galvenā cīņa solījās būt starp šveicieti Laru Gutu, Tīnu Vairateri no Lihtenšteinas un Johannu Šnarfu no Itālijas, bet par Veitu aizmirst nevarēja, tāpat kā par Lindsiju Vonu no ASV.

Tieši Vona atklāja sacensības supergigantā, cenšoties uzstādīt nopietnu latiņu pārējām sportistēm. Viņa atzīstami veica lielāko trases daļu, bet lejasdaļā pieļāva kļūdu, kas, iespējams, izgāza cīņu par medaļām. Nākamā startēja Tesa Vorlija no Francijas, kura finišā Vonai zaudēja pārliecinoši par vairāk nekā divām sekundēm. Trešā trasē devās itāliete Johanna Šnarfa. Viņa jau ar pirmajiem distances metriem cīnījās par uzvaru. Pēc pirmās sekcijas nedauz zaudēja, vidusdaļā bija teju pus sekundi ātrāka, bet tad aizķērās un zaudēja teju visu pārsvaru. Līdz finišam itāliete nekļūdījās, uzstādot jaunu labāko laiku - 1:21.27 minūtes.

Lara Guta startēja piektā, cerot pārspēt Šnarfu. Viņa distanci sāka agresīvi, bet tāpat nedaudz piekāpās konkurentei. Vidusdaļā deficīts bija tikai sekundes simtdaļa, bet tad pārsvars pieauga līdz 0.38 sekundēm. Varēja likties, ka Gutas cīņa ir galā, bet viņa atrada sekundes desmitdaļas atlikušajos metros, iespējams, izraujot uzvaru sacensībās par 0.04 sekundēm.

Situāciju varēja mainīt Tīna Vairatere. Lihtenšteinas galvenā cerība šajās olimpiskajās spēlēs ļoti labi veica distances pirmo daļu, tad pieļāva kļūdu, jau tuvojoties lejasdaļai. Pārsvars saruka līdz 0.05 sekundēm, bet beigās Vairatere pārspēja Gutu par nieka sekundes simtdaļu, kas varēja būt uzvaras vērtē. Vairaterei olimpiskajās spēlēs nekad nebija izdevies uzrādīt labus rezultātus, bet nu uzreiz izcīnīta medaļa Phjončhanā. Visas medaļas ziemas olimpiskajās spēlēs Lihtenšteinai izcīnījuši kalnu slēpotāji, pēdējam zeltam atnākot 1980. gadā Leikplesidā, bet pēdējai medaļai Kalgarī 1988. gadā.

Vēl divas sportistes no Itālijas lika Vairaterei un viņas tuvākajām sekotājām radīja satraukumu. Federika Brinjone lieliski veica trases lejasdaļu, pat izvirzoties pat minimālā vadībā, bet finiša taisnē nespēja atrast vajadzīgās desmitdaļas, uzrādot ceturto rezultātu. Trases vidusdaļā liela kļūda par medaļām liedza pacīnīties Sofijai Džodžijai, bet austriete Anna Veita arī teica savu vārdu.

Uzvarējusi Sočos, 2015. gadā viņa kļuva par pasaules čempioni šajā disciplīnā, atguvās no traumas un lieliski sevi parādīja šajās sacensībās. Vēl distances pirmajā pusē nekas neliecināja, ka Veita pacīnīsies par augstu vietu, bet lieliski aizvadīta distances otrā puse, bet jo īpaši trases lejasdaļa, ļāva šķietami uzstādīt uzvaras vērtu rezultātu. Veita finišā pārspēja pieredzējušo Lihtenšteinas kalnu slēpotāju par 0.10 sekundēm.

Vēl vairākas sportistes spēja atzīstami veikt trases pirmo pusi, bet finišā nespēja iesaistīties cīņā par medaļām. Visus un pati sevi nošokēja 22 gadus vecā čehiete Estere Ledečka no Čehijas. Viņa Soču olimpiskajās spēlēs piedalījās snovborda paralēlajā slalomā, kļuva par pirmo čehieti, kas uzvarējusi paralēlajā slalomā Pasaules kausu, esot viena no galvenajām favorītēm šajā snovborda disciplīnām arī Phjončhanā. Viņas pirmais starts gan bija milzu slalomā, kur tika izcīnīta 23. vieta, bet supergigantā viņa pārspēja visus un pati sevi. Viņa ar vairākām kļūdām trasē tāpat spēja saglabāt ātrumu un par nieka sekundes simtdaļu izrāva zelta medaļu no Annas Veitas rokām, kļūstot par pirmo Čehijas kalnu slēpotāju olimpisko čempioni. Pēc finiša viņa vēl ilgi kā sastingusi stāvēja uz vietas un nesaprata, kas ir noticis.

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, Supergigants sievietēm

VSportisteValstsLaiks
1.E. LedečkaČehija1:21.11
2.A. VeitaAustrija+0.01
3.T. VairatereLihtenšteina+0.11
4.L. GutaŠveice+0.12
5.J. ŠnarfaItālija+0.16
6.F. BrinjoneItālija+0.38
6.L. VonaASV+0.38

Startēja 44 sportistes, finišēja 43

Kalnu slēpošanas programma olimpiskajās spēlēs Phjončhanā

DatumsSākumsDisciplīnaČempions/-e
13.02.4:30/8:00Alpu kombinācija vīriešiemM. Hiršers (Austrija)
15.02.4:30Nobrauciens vīriešiemA. L. Svindāls (Norvēģija)
15.02.3:00/6:45Milzu slaloms dāmāmM. Šifrina (ASV)
16.02.4:00Supergigants vīriešiemM. Majers (Austrija)
16.02.6:15/6:45Slaloms dāmāmF. Hansdotere (Zviedrija)
17.02.4:00Supergigants sievietēmE. Ledečka (Čehija)
18.02.3:15/6:45Milzu slaloms vīriešiem
21.02.4:00Nobrauciens sievietēm
22.02.4:15/6:45Slaloms vīriešiem
23.02.4:00/7:30Alpu kombinācija sievietēm

Medaļu kopvērtējums kalnu slēpošanā

VValstsZSBKopā
1.Austrija2114
2.Norvēģija1214
3.Čehija1001
3.ASV1001
3.Zviedrija1001
6.Šveice0213
7.Francija0112
8.Lihtenšteina0011
8.Itālija0011

  +6 [+] [-]

, 2018-02-17 07:44, pirms 6 gadiem
Tu tak esi profesionalis sava joma Pildin!
Jau pirms sacensībām bija skaidrs, ka supergigantā vakants ir viss goda pjedestāls, jo Soču ziemas olimpisko spēļu trīs labākās sportistes šajā disciplīnā Phjončhanā nestartēja.
Anna Veita ir ta pati Anna Feningere.SC var jebkurs pieteikties par darbinieku?Noteikti butu gudrakais tur visos sporta veidos starp esosajiem darbiniekiem.

  +4 [+] [-]

, 2018-02-17 08:20, pirms 6 gadiem
Pats labākais Amerikāņu NBC norāva translāciju un pieteica jau austrieti kā olimpisko čempioni... Amerikāņi tviterī dusmīgi par to uz NBC haha

Sports ir dažreiz neprognozējams, viņas reakcija pēc rezultāta ieraudzīšanas vien bija ko vērts!!!

     [+] [-]

, 2018-02-17 10:25, pirms 6 gadiem
gavars rakstīja: Tu tak esi profesionalis sava joma Pildin!
Jau pirms sacensībām bija skaidrs, ka supergigantā vakants ir viss goda pjedestāls, jo Soču ziemas olimpisko spēļu trīs labākās sportistes šajā disciplīnā Phjončhanā nestartēja.
Anna Veita ir ta pati Anna Feningere.SC var jebkurs pieteikties par darbinieku?Noteikti butu gudrakais tur visos sporta veidos starp esosajiem darbiniekiem.
Tur tak pilns ar tadiem!

Atceros vienu sleposhanas disciplinu,raksta rakstits ka Nurtugs siva cina parspeja savu konkurentu,jo atstarpe bija vienu sekundi,bet kursh skatijas tieshraidi redzeja ka pedeja finisha taisne,Nurtugs slepoja gar tribini un skatitajiem sita pieci,ta lena un aizslepoja lidz vinisham! Protams konkurents pietuvojas,bet Nurtugs visu kontroleja!

     [+] [-]

, 2018-02-17 10:56, pirms 6 gadiem
gavars rakstīja: Tu tak esi profesionalis sava joma Pildin!
Jau pirms sacensībām bija skaidrs, ka supergigantā vakants ir viss goda pjedestāls, jo Soču ziemas olimpisko spēļu trīs labākās sportistes šajā disciplīnā Phjončhanā nestartēja.
Anna Veita ir ta pati Anna Feningere.SC var jebkurs pieteikties par darbinieku?Noteikti butu gudrakais tur visos sporta veidos starp esosajiem darbiniekiem.
vispār jau Faita nevis Veita, ja gribam būt punktuāli...

     [+] [-]

, 2018-02-17 11:14, pirms 6 gadiem
Šī ir vispārsteidzošākā uzvara kalnu slēpošanā pēdēja desmitgadē noteikti! Tas tikai apliecina, ka vienās atsevišķās sacensībās var notikt viss kaut kas. Objektīvi spēcīgie tiek noskaidroti Pasaules kausa kopvertējuma nevis vienā atsevišķā braucienā! Estere Ledecki kļuva par olimpisko čempioni, bet diez vai būs pieskaitāma pie favorītēm jebkurās no nākamajām kalnu slēpošanas sacensībām. Lai veicas čehietei snovbordā, tad ieies OS vēsturē ar nebijušiem panākumiem. Vona laikam bija pargaidījusies savu startu OS un braucot ar pirmo numuru nespēja parādīt gaidīto sniegumu. Žēl Faitas un Gutas, kas abas zaudēja 0,01 s pirmajai un trešajai vietai attiecīgi. Pēc Šifrinas fiasko slalomā, kad viņai palika slikti pirms starta un beigās tikai 4. vieta, supergigantā viņa bija izlēmusi nestartēt. Tomēr prognozēju, ka tieši Šifrina uzvarēs nobraucienu un kombināciju un kļūs par trīskārtēju Korejas spēļu čempioni. Vona un Godža aizņems pārējo pjedestālu nobraucienā. Tā gan tikai prognoze. Ledecki arī neviens neprognozēja kā uzvarētāju! Fantastika!

     [+] [-]

, 2018-02-17 11:29, pirms 6 gadiem
Abrags rakstīja: vispār jau Faita nevis Veita, ja gribam būt punktuāli...
Tieši tā, bet te jau līž uz vēdera svensonu priekšā.

Ledečka nekur nekļūdījās, starp citu, jeb visas kļūdījās, ideāli var datorā tikai simulēt trajektorijas.

Nu nepaņems Šifrina DH, kombinācijā būs viena no.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2018-02-17 18:56, pirms 6 gadiem
Nēesmu liels speciālists čehu personvārdu tulkojumam latviešu valodā, bet manuprāt , Ester ir Ledeckā, nevis Ledečka.
Bet runājot par pašu sportisti pāris interesantu faktu, ko Latvijā nezin.
Viņas vecaisatēvs ir divu olimpisko medaļu ieguvējs hokejā https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_K...
Viņas tēvs ir ļoti populārs dziedātājs un komponists Čehijā https://cs.wikipedia.org/wiki/Janek...

  +1 [+] [-]

, 2018-02-18 10:07, pirms 6 gadiem
Paldies erudītam Hornī Meholūpīj!