Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Somietes un krievietes turpinās cīņu par medaļām hokejā

Somietes un krievietes turpinās cīņu par medaļām hokejā
Somijas hokejistes revanšējās par zaudējumu Sočos
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien aizvadītas ceturtdaļfināla spēles olimpiskajā hokeja turnīrā sievietēm. Pie uzvaras izdevās tikt abām A grupas komandām, Somijai pieveicot Zviedriju, bet olimpiskajām atlētēm no Krievijas - Šveici.

OAR - Šveice

Krievietes A grupā nerādīja sevišķi spožu sniegumu, piedzīvojot trīs pārliecinošus zaudējumus. Tikmēr B grupā Šveice izšķirošajā mačā par uzvaru grupā pārspēja Zviedriju, iegūstot nosacīti vājāku pretinieku cīņā par vietu pusfinālā. Šveicietes turnīra gaitā izskatījās labāk, bet olimpiskās atlētes no Krievijas nedrīkstēja norakstīt. Krievietes noteikti gribēja revanšēties par zaudējumu Soču spēļu ceturtdaļfinālā, kad piekāpās Šveicei ar 0:2.

Rezultātu atklāja krievietes, kad Anna Šokina izgāja viena pret vienu ar vārtsardzi un ar meistara pauzi pārspēja pretinieci (1:0). Sekoja divas vairākuma iespējas Šveicei, bet abos gadījumos ar pāris metieniem bija par maz, lai panāktu izlīdzinājumu. Perioda izskaņā līdzīgi divus vairākumus izniekoja krievietes, bet saglabāja vadību pēc 20 nospēlētām minūtēm.

Otrā perioda pirmajā minūtē lielisku solo gājienu pretinieču zonā veica Alīna Milere, panākot neizšķirtu. Rezultāts palika nemainīgs līdz perioda otrajai pusei, kad Šveicei vispirms izdevās izvirzīties vadībā, bet pēc tam krievietēm atjaunot līdzsvaru uz tablo. Lara Staldere vairākumā panāca 2:1, bet divas minūtes vēlāk Viktorija Kuļišova atjaunoja līdzsvaru uz tablo. Spēle nevienādos sastāvos turpināja ietekmēt rezultātu. Perioda izskaņā krievietes izmantoja vienas spēlētājas pārsvaru un pēc 40 minūtēm bija vadībā ar 3:2.

Trešā perioda ievadā šveicietēm bija lieliska iespēja panākt neizšķirtu, bet izgājiens divi pret vienu beidzās ar metienu virsū vārtsardzei. Vēl pāris minūtes vēlāk olimpiskās atlētes no Krievijas glāba vārtu stabs. Veiksme nebija Šveices sabiedrotā, kas vēlreiz pierādījās astotajā minūtē, kad šveicietes pašas savā zonā no aizvārtes piespēlēja ripu Šokinai, kura tālāk to adresēja Jeļenai Dergačovai - 4:2. Šveicietēm nu vajadzēja pamatīgi pacensties, lai atspēlētos. Pat mazākumā viņas devās uz priekšu, tika pie vārtu gūšanas momentiem, bet neizdevās tos realizēt. Tikmēr sešas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām krievietes vairākumā izšķīra mača likteni, lieliski izspēlējot ripu Šokinai, kura guva savus otros vārtus. Šveice nepadevās, pusotru minūti līdz pamatlaika beigām tika pie vairākuma, nomainīja vārtsardzi pret sesto laukuma spēlētāju, bet viss beidzās ar zaudētiem vārtiem. Tādējādi šveicietēm sapnis par cīņu par medaļām bija galā. Pusfinālā iekļuva olimpiskās atlētes no Krievijas - 6:2.

OAR – Šveice 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)
Vārti: 07:22 Šokina 1:0, 20:48 Milere (Meiere) 1:1, 31:47 Staldere (Stenza, Meiere) 1:2, 33:53 Kuļišova (Sloļina) 2:2, 38:53 Gaņejeva (Šokina) 3:2, 47:36 Dergačova (Šokina) 4:2, 53:25 Šokina (Dergačova) 5:2.
Metieni: 19-18
Soda minūtes: 10-8
Vārtsargi: Nadežda Morozova - Florence Šelinga

Somija - Zviedrija

Pirms četriem gadiem Sočos abas komandas jau tikās ceturtdaļfinālā, ar 4:2 pārākām esot zviedrietēm. Šajos četros gados somietēm hokeja izaugsme bijusi lielāka, ko apliecina arī šis olimpiskais turnīrs. Līdz ar to tieši Somijas izlase bija favorīte šajā mačā.

Komandas pusfināla cīņu sāka līdzīgi, bet rezultātu septītajā minūtē atklāja somietes. Zviedrijas izlases aizsardze pārturēja ripu, kuru viņai atņēma Venla Hovi un adresēja ripu Petrai Nieminenai. Viņa savu komandas biedri nepievīla, apspēlēja vārtsardzi un guva vārtus (1:0). Sākoties perioda otrajai pusei, somietes dubultoja savu pārsvaru, kad precīzu metienu no distances veica Rīka Valila. Somietes neapstājās, jau pirmajā periodā cerot izdzēst Zviedrijas cerības. Tā izskaņā Zuzanna Tapani trešo reizi raidīja ripu pretinieču vārtos, izvirzot Somiju vadībā ar 3:0.

Otro periodu Zviedrija sāka ar vārtsarga maiņu, šos pienākumus pārņemot Sārai Berglindai. Pirmajās minūtēs Somija savā vairākumā neko nespēja izveidot, bet sekojošajā Zviedrijas vairākumā labākā iespēja bija Lisai Johansonei, kura vārtu priekšā meta ar nūjas neērto pusi. Pārāk pasīvi zviedrietes nospēlēja aizsardzībā astotajā minūtē, ar vieglu manevru gar zilo līniju precīzu metienu izdarot Mišelai Karvinenai (4:0). Nepilnu minūti vēlāk Zviedriju no pirmā vārtu guvuma šķīra vārtu stabs, bet vēl pēc minūtes Nora Ratija tomēr izlaida vienu ripu, pie vārtu guvuma tiekot Emmai Nordinai (1:4). Vārtu birums nebeidzās. Atklāts hokejs somietēm bija pa prātam, ātri atjaunojot četru vārtu pārsvaru. Punktu rezultatīvajam periodam lika Rebeka Stenberga, kura mazākumā izgāja viena pret vienu ar Ratiju, samazinot deficītu - 2:5.

Somijas izlase savu pārākumu turpināja rādīt arī trešajā periodā, esot veiklākas cīņā par atlēkušo ripu. Emma Nūtinena piektajā minūtē neatstāja variantus Sārai Berglindai (6:2). Turpinājumā zviedrietes izveidoja pāris labus uzbrukumus, bet perioda otrā puse bija formalitāte. Somietes piecas minūtes līdz pamatlaika beigām nerealizēja vairākumu, bet pēc tam tāpat iespēja gūt arī septītos vārtus, sagraujot kaimiņu zemes pārstāves ar 7:2.

Līdz ar to pusfinālā Somija spēlēs pret ASV, bet olimpiskās atlētes no Krievijas atkal mērosies spēkiem ar Kanādu. Tikmēr Šveicei un Zviedrijai būs jāturpina cīņa par piekto vietu, sākumā tiekoties attiecīgi ar Koreju un Japānu.

Somija – Zviedrija 7:2 (3:0, 2:2, 2:0)
Vārti: 06:12 Nieminena (Hovi) 1:0, 11:32 Valila (Rahunena) 2:0, 17:44 Tapani (Tulusa, Valimaki) 3:0, 27:14 Karvinena (Tominena, Savolainena) 4:0, 28:53 Nordina (Svedina) 4:1, 29:29 Valila (Karvinena, Tapani) 5:1, 39:12 Stenberga (Pērsone) 5:2, 44:35 Nūtinena (Tulusa, Rahunena) 6:2, 57:47 Hakala (Rajahuhta) 7:2.
Metieni: 31-21
Soda minūtes: 4-12
Vārtsargi: Nora Ratija - Sāra Grāna (20:00 Sāra Berglinda)

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, hokeja turnīrs sievietēm

DatumsLaiksSpēleRezultāts
17. februāris5:10OAR – Šveice6:2
17. februāris9:40Somija – Zviedrija7:2
18. februāris5:10Šveice – Koreja
18. februāris9:40Zviedrija – Japāna
19. februāris6:10ASV – Somija
19. februāris14:10Kanāda - OAR

Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.