Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Kanādas hokejistes fināla ģenerālmēģinājumā pārspēj ASV

Kanādas hokejistes fināla ģenerālmēģinājumā pārspēj ASV
Kanādietes svin otro vārtu guvumu
Foto: Reuters/Scanpix

Olimpiskajā sieviešu hokeja turnīrā pēdējo spēli A grupā aizvadījušas potenciālās finālistes, Kanādas un ASV izlases. Savstarpējā tikšanās vienmēr bijusi principiāla, tajā atkal pārākai esot Kanādai - 2:1. Tikmēr trešo vietu grupā izcīnīja Somija.

ASV - Kanāda

ASV un Kanādas duelis, kā ierasts, bija fināls pirms gaidāmā fināla. Kopš iekļauts jaunais princips, kad A grupā spēlē pēc ranga spēcīgākās komandas, tā tas parasti arī notiek. Pirms četriem gadiem Sočos grupā Kanāda bija pārāka ar 3:2, bet finālā vien pagarinājumā uzvarēja ar tādu pašu rezultātu. ASV izlasei noteikti gribējās revanšēties uz olimpiskā ledus.

Pirmajā periodā komandas cīnījās kā līdzīga ar līdzīgu. Trūka reālu vārtu gūšanas momentu. Perioda vidū ASV nerealizēja skaitlisko vairākumu, bet perioda izskaņā pie savas iespējas tika Kanāda, bet ASV hokejistes centās cieši spēlēt aizsardzībā, neļaujot pretiniecēm neko izveidot. Pirmais periods tā arī noslēdzās ar rezultātu 0:0.

Arī otrajā periodā ASV izlase nebaidījās daudz uzbrukt un pie pirmās iespējas mest pa vārtiem. Uzbrukšana pat mazākumā maksāja spēkus, kuri pietrūka spēlei aizsardzībā. Astotajā minūtē ASV hokejistes nenotīrīja savu vārtu priekšu, kas beidzās ar Kanādas pirmajiem vārtiem Meganas Agostas izpildījumā. Perioda otrajā pusē ASV devās atspēlēties, bet nespēja noslēgt savus uzbrukumus ar precīzu metienu. Tā vietā Kanāda spēja izvirzīties vadībā ar 2:0, kad ar metienu zem vārtu pārliktņa izcēlās Sāra Nurse. Neskatoties uz zaudētajiem vārtiem, ASV kopumā izskatījās labāk, nopelnot arī soda metienu. Žaklīna Lamoru-Deividsone prasmīgi apspēlēja vārtsardzi, bet pārmeta pāri vārtiem. Minūti vēlāk sekoja vairākums, bet ASV atkal palika tukšā. Kanādietēm bija iespēja gūt arī trešos vārtus, bet pēc 40 spēlētām minūtēm rezultāts palika nemainīgs.

Trešo periodu kanādietes sāka neuzmanīgi. Jau pirmajā minūtē cauri savai aizsardzībai viņas izlaida Kendelu Koinu, kura raidīja ripu cauri vārtsardzes kājsargiem - 1:2. Perioda vidū Kanāda jau svinēja trešo vārtu guvumu, bet pēc video atkārtojuma noskatīšanās vārtus neieskaitīja, jo tie tika gūti ar slidu. Tuvojoties mača izskaņai, cīņa sāka kļūt arvien azartiskāka. Tas beidzās ar vairākiem noraidījumiem abu komandu rindās. ASV izlase ātri nomainīja vārtsardzi pret sesto laukuma spēlētāju, bet izglābties šajā mačā tā arī nespēja, atkal atzīstot Kanādas pārākumu ar 1:2, neskatoties uz to, ka veica par 22 metieniem vairāk pa vārtiem. Nu abām komandām bija jāgaida savas pretinieces pusfinālā.

ASV - Kanāda 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Vārti: 27:18 Agosta (Spūnere, Dženere) 0:1, 34:56 Nurse (Laroku) 0:2, 40:23 Koina (Dekere) 1:2.
Metieni: 45-23
Soda minūtes: 12-8
Vārtsargi: Ženevīve Lakasē - Medija Rūnija

OAR - Somija

Abas komandas sadalīja trešo un ceturto vietu grupā, tādējādi arī uzzinot pretinieces ceturtdaļfinālā. Šī dueļa uzvarētājas spēkotos ar Zviedriju, bet zaudētājas ar Šveici, kas B grupā attiecīgi ieņēma pirmo un otro vietu. Par mača favorītēm varēja uzskatīt somietes, kuras mačos pret Kanādu un ASV spēja parādīt labāku sniegumu.

Pirmajā periodā komandas aktīvi uzbruka, izdarot daudz metienu pa vārtiem. Sestajā minūtē olimpiskās atlētes no Krievijas varēja spēlēt vairākumā, bet to nerealizēja. Tikmēr savu pirmo iespēju realizēja Somija, Mikelei Karvinenai atklājot mača rezultātu. Otro periodu Karvinena sāka ar vēl vieniem vārtiem vairākumā, dubultojot Somijas pārsvaru - 2:0.

Sākoties mača otrajai pusei, abām komandām bija pa pāris labiem uzbrukumiem, bet tad krievietes tika pie vairākuma. Neko nopietnu gan viņas nespēja izveidot. Somietes vairāk kontrolēja ripu, radot pretiniecēm problēmas atspēlēties. Somijas izlase ik pa brīdim iespieda pretinieces to zonā, bet savu reto iespēju nerealizēja krievietes, glābjot Norai Ratijai. Pēdējā minūtē savu individuālo meistarību nodemonstrēja Rīka Valila, apspēlējot aizsardzi, vārtsardzi un gūstot vārtus - 3:0.

Trešā perioda sākumā krievietēm izdevās gūt pirmos vārtus. Ratija pieļāva kļūdu, izejot pārāk tālu no vārtiem, ļaujot sevi apspēlēt Annai Šokinai (1:3). Krievietes centās iegūt iniciatīvu un sadeldēt rezultāta starpību līdz minimumam, bet somietes apslāpēja šos centienus perioda otrajā pusē. Somija uzlika punktu uz "i" šajā mačā ar vairākumu 13. minūtē. Tajā metienu no distances realizēja Minamari Tominena, panākot 4:1. Ar to Somijai nebija gana, četras ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām lielisku solo gājienu veicot Petrai Nieminenai. Atlikušajā komandas turpināja aktīvu spēli, bet tā jau bija tikai formalitāte. Somijai uzvara un trešā vieta grupā ar 5:1.

Tādējādi ceturtdaļfinālā Somija spēlēs pret Zviedriju, bet olimpiskās atlētes no Krievijas mērosies spēkiem ar Šveices valstsvienību.

OAR - Somija 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Vārti: 17:47 Karvinena (Hirikoski) 0:1, 20:20 Karvinena (Nūtinena, Valila) 0:2, 39:08 Valila 0:3, 44:50 Šokina (Beļakova) 1:3, 52:49 Tominena (Hirikoski, Nieminena) 1:4, 55:33 Nieminena 1:5.
Metieni: 25-37
Soda minūtes: 8-4
Vārtsargi: Nadježda Morozova - Nora Ratija

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, hokejs sievietēm, A grupa

VKomandaSpēlesUUPZPZVārtiP
1.Kanāda3300011:29
2.ASV320019:36
3.Somija310027:83
4.OAR300031:150

Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.