Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Bez NHL spēlētājiem un ar Dienvidkoreju - sākas olimpisko spēļu hokeja turnīrs

Bez NHL spēlētājiem un ar Dienvidkoreju - sākas olimpisko spēļu hokeja turnīrs
Dienvidkorejas izlase pēc uzvaras 2017. gada pasaules čempionātā 1A divīzijā Kijevā
Foto: www.hani.co.kr

Rītdien, 14. februāri Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā sāksies vīriešu hokeja turnīrs, kurā piedalīsies 12 valstu izlases. Šogad par olimpisko zeltu necīnīsies spēlētāji no Nacionālās hokeja līgas (NHL), komanda no Krievijas startēs zem balta karoga, bet debiju olimpiskajā turnīrā piedzīvos spēļu mājiniece Dienvidkoreja.

Bez NHL spēlētājiem un ar KHL draudiem

Pirmās ziņas par to, ka šīs olimpiskās spēles norisināsies bez NHL hokejistiem, parādījās vēl 2017. gada aprīlī – par to paziņoja līgas komisārs Gērijs Betmens. Toreiz daudzi uzskatīja amerikāņa paziņojumus par kārtējo manipulāciju, jo jau tradicionāli tieši pirms olimpiskajām spēlēm tika skaļi runāts par to, ka NHL spēlētāji nepiedalīsies spēlēs. Iemesls ir vienkāršs – nauda. Parasti Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) bija gatava samaksāt lielu naudu, lai skatītāji varētu redzēt pasaules labākos hokejistus lielākajos hokeja svētkos.

Taču šoreiz abām pusēm neizdevās vienoties, un pirmo reizi kopš 1994. gada, labākā hokeja līga pasaulē netiks pārstāvēta olimpiskajās spēlēs. Kad vēl bija cerība, ka lēmums tiks mainīts, Vašingtonas „Capitals” un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Ovečkins paziņoja, ka viņš panācis vienošanos ar kluba direktoru un jebkurā gadījumā dosies uz Phjončhanu. Ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā arī Pitsburgas „Penguins” uzbrucējs Jevgeņijs Malkins, arī citi Eiropas hokejisti bija izteikušies, ka labprāt brauktu uz spēlēm. Cerībām nebija lemts piepildīties, jo vēlāk IIHF aizliedza dalību turnīrā NHL spēlētājiem.

Tas nozīmēja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vērtības pieaugšanu pasaules hokeja kontekstā, jo Krievijas atklātajā čempionātā spēlē vairāku valstu izlašu hokejisti. Bet arī šeit viss nebija tik vienkārši – līdz pat pēdējām brīdim nebija skaidrs, vai Krievijas hokeja izlase vispār startēs gaidāmajās spēlēs, jo arvien vairāk sportistu tika apsūdzēti aizliegto vielu lietošanā ar sekojošo diskvalifikāciju. Tolaik daži no Krievijas hokeja ierēdņiem un politiķiem izteica domu, ka ja viņu izlase netiks pielaista dalībai OS, tad KHL varētu nelaist spēlētājus arī uz citām izlasēm, bet viena mēneša pauze tiks atcelta un čempionāts turpināsies. Tomēr šīs variants jau no paša sākuma šķita mazticams, jo tas nozīmētu sankcijas no IIHF – atšķirībā no Kanādas un ASV hokeja federācijām, Krievija dzīvo pēc IIHF noteikumiem, un triks ar spēlētāju nelaišanu varētu maksāt dalību nākamajos pasaules čempionātos. Beigu beigās Krievijas izlasei atļāva piedalīties turnīrā, bet zem balta karoga un OAR (Olympic athlets from Russia - Olimpiskie sportisti no Krievijas) nosaukuma, bet formās nedrīkst būt attēlots valsts ģerbonis un karogs.

Debitante no Āzijas, gandrīz trešdaļa hokejistu no KHL

Par pirmo olimpiskā hokeja turnīra dalībnieci kļuva Dienvidkoreja – spēļu mājiniece. Komandu trenē Džims Peks – amerikānis, kurš pirms došanas uz Āziju deviņus gadus nostrādājis Amerikas hokeja klubā (AHL) „Griffins” par galvenā trenera asistentu. Izlasē nav neviena leģionāra, kurš spēlētu ārpus valsts, bet ir astoņi hokejisti ar dubultpilsonību – septiņi kanādieši un viens amerikānis. Uzbrucējs Alekss Plantē aizvadījis desmit spēles NHL un 212 – AHL, bet vārtsargs Mets Daltons trīs sezonas spēlējis KHL. Taču jau tagad komandai paredz pārliecinošas pastarītes lomu divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, vienība tikai pagājušajā gadā izcīnījusi tiesības piedalīties pasaules hokeja čempionāta elitē, bet otrkārt, no pēdējām desmit pārbaudes spēlēm komandai izdevies uzvarēt tikai vienā, pārspējot Kazahstānu ar 3:0.

Kopā turnīrā tiks pārstāvēti 17 hokeja čempionāti, turklāt būs hokejisti ne tikai no Eiropas top-līgām, bet arī no Āzijas, Austrijas un Alpu hokeja līgām, ka arī Čehijas, Zviedrijas un Vācijas pēc spēka otrajām līgām. Būs daži hokejisti no Ziemeļamerikas – no AHL un NCAA. Ir vērts atzīmēt trīs izlases, kuru hokejisti pārstāv tikai vietējo čempionātu – Vācija, Šveice un Krievija, bet kopā no KHL deleģējusi 87 hokejistus, kurus ir iespējams atrast vēl astoņās izlasēs, ja neskaita pašu Krieviju. Viskuplāk viena no Eiropas lielākajām līgām ir pārstāvēta Somijas izlasē – 16 hokejisti, Čehijai – 14, Kanādai un Zviedrijai – 12. Kanādas izlasi pārstāv arī Rīgas „Dinamo” aizsargs Karls Stolerijs.

Turnīra formāts

Jau tradicionāli, bez mājinieces automātisko ceļazīmi un olimpisko turnīru saņēmušas IIHF reitinga astoņas labākās komandas. Šīs vienības tika noteiktas pēc 2015. gada pasaules čempionāta – Zviedrija, Somija, Kanāda, Krievija, ASV, Čehija, Šveice un Slovākija. Vēl 12 komandas, sadalītas trijās grupās, 2016. gada septembrī aizvadījušās kvalifikācijas turnīru. Vienā no tam piedalījās arī Latvija, kas Rīgā spēkojās ar Austriju, Japānu un Vācija. Haralda Vasiļjeva vadībā komanda izcīnījusi divas uzvaras pirmajos divos mačos, taču izšķirošajā spēlē par ceļazīmi uz spēlēm piekāpās Vācijai. Citos turnīros pie uzvarām tikušas Slovēnijas un Norvēģijas izlases.

Komandas ir sadalītas trijās grupās un aizvadīs viena apļa regulāro turnīru no 14. līdz 18. martam. Katras grupas pirmās vietas ieguvēja, ka arī labākā starp otro vietu ieguvējām automātiski kvalificēsies ceturtdaļfinālam, savukārt no pārējām komandām tiks izveidoti četri astotdaļfināla pāri. Pat ieņemot pēdējo vietu grupā, komandai ir iespējas turpināt cīņu un iekļūt tālāk. Pēc tam viss notiks pēc ierasta scenārija – ceturtdaļfināls (21. februāris), pusfināls (23. februāris), spēle par trešo vietu (24. februāris) un fināls (25. februāris).

Esošā olimpiskā čempione ir Kanāda, kas triumfējusi pēdējās divās olimpiskajās spēlēs. Ņemot vērā to, ka šogad nepiedalās NHL spēlētāji, tad par vienu no galvenajām favorītēm tiek uzskatīta Krievijas izlase, kas pēdējo reizi izcīnījusi medaļas tālajā 2002. gadā. Taču šajās spēlēs visi favorīti ir nosacīti, protams, diez vai par olimpisko čempioni kļūs Dienvidkoreja, Norvēģija vai Slovēnija, taču ikviena no Eiropas top-izlasēm var izšaut. Arī Kanādas izlase, neskatoties uz nestabilu sniegumu, pretendē uz zeltu, nedrīkst norakstīt arī ASV – vairāki NCAA spēlētāji šajā komandā liek atcerēties par 1980. gada „brīnumu uz ledus”, kad ASV studentu izlase olimpisko spēļu finālā apspēlēja vareno PSRS sarkano mašīnu.

Pēdējo piecu olimpisko hokeja turnīru medaļnieki

GadsNorises vietaUzvarētājaFinālisteBronza4. vieta
2014SočiKanādaZviedrijaSomijaASV
2010VankūveraKanādaASVSomijaSlovākija
2006TurīnaZviedrijaSomijaČehijaKrievija
2002SoltleiksitijaKanādaASVKrievijaBaltkrievija
1998NaganoČehijaKrievijaSomijaKanāda

14. februāris – pirmā spēļu diena

Hokeja turnīru atklās B grupas komandas. Plkst. 14:10 pēc Latvijas laika vienlaicīgi cīnīsies Slovākija pret OAR un ASV pret Slovēniju. Slovākijas hokeja federācija darbam ar izlasi piesaistījusi pieredzējušo kanādieti Kreigu Remziju, kurš vairāk nekā 20 gadus nostrādājis NHL gan kā galvenais treneris, gan kā galvenā trenera asistents, gan arī kā skauts. Uz olimpiskajām spēlēm Remzijs nolēmis neņemt KHL spēlētājus un sastāvā iekļuvis tikai Mihals Čajkovskis no Jekaterinburgas „Avtomobilist”. Pārējie 24 pārstāv Slovākijas čempionātu (10) un Čehijas ekstralīgu (14). Pirms spēlēm komanda nav aizvadījusi nevienu pārbaudes maču un kopš decembra bijusi bez spēļu prakses. Pretī stāsies Krievija, kas šīs spēles uztver nopietni – pietiek pateikt, ka faktiski KHL čempionāts tika apturēts 22. janvārī, jo tieši tajā dienā pēdējās spēles aizvadījušas SKA un CSKA – komandas, kuras kopā uz izlasi deleģējušas 23 hokejistus. Pirms došanas uz Phjončhanu Krievija aizvadījusi divas pārbaudes spēles, svinot uzvaras abās no tām – 2:1 pret Maskavas „Spartak” un 3:0 pret Baltkrievijas izlasi, savukārt jau Dienvidkorejā tika aizvadīts mačs pret mājinieci – 8:1.

„Uz papīra” Krievija ir šīs spēles favorīte, taču Slovākija ir tumšais zirdziņš, jo pagaidām nav skaidrs, uz ko šī komanda ir spējīga. Mačs sāksies plkst. 14:10, tiešraidi piedāvās Eurosport2 kanāls, savukārt LTV7 maču radīs no 15:15 līdz 16:30, ka arī no 22:10 līdz 00:00.

Otrajā mačā ASV spēkosies ar Slovēniju. Par Savienoto valstu izlases treneri iecelts Tonijs Granato, kurš 14 sezonas nostrādājis NHL (pārsvarā kā trenera asistents), bet pēdējos divos gados pilda galvenā trenera pienākumus NCAA komandā „Univ. of Wisconsin”. Starp viņa palīgiem atrodams arī leģendārais Kriss Čelioss, kurš profesionālā hokejista karjeru noslēdza 48 gadu vecumā, bet komandas kapteinis ir Braiens Džionta, kuram aiz pleciem ir 1006 spēles NHL, tāpat komandā ir atrodami hokejisti no KHL, DEL, NLA, NCAA, Zviedrijas, Čehijas, AHL un pat no DEL2.

Ar Slovēnijas hokejistu darbībām diriģēs 62 gadus vecais somu specialists Kari Savolainens. Varētu domāt, ka Slovēnija ir šīs grupas pastarīte, taču tā domāja arī Minskā 2016. gada septembrī, kad slovēņi tika pie ceļazīmes uz spēlēm, atņemot to no KHL spēlētajiem sastādītajai Baltkrievijas izlasei. Komanda ir savākta no visas Eiropas – KHL, Francija, Dānija, Vācija, Austrija, Zviedrija un četri hokejisti no Čehijas otras līgas. Ņemot vērā, ka arī ceturtā vieta grupā dod iespējas turpināt cīņu par medaļām un to, ka Ziemeļamerikas izlasēm parasti vajag laiku, lai nedaudz iešūpotos, pastāv iespēja, ka slovēņi var atņemt punktus amerikāņiem, bet tikpat laba ir iespēja, ka ASV izcīnīs graujošo uzvaru.

Šīs mačs arī sāksies plkst. 14:10, pirmo periodu būs iespējams noskatīties LTV7 no plkst. 16:30 līdz 17:00, savukārt otro un trešo – no 17:15.

A grupas kalendārs

DatumsLaiksGrupaSpēle
15/0214:10AČehija – Dienvidkoreja
15/0214:10AŠveice – Kanāda
17/025:10AKanāda – Čehija
17/029:40ADienvidkoreja – Šveice
18/029:40AČehija - Šveice
18/0214:10AKanāda – Dienvidkoreja

B grupas kalendārs

DatumsLaiksGrupaSpēle
14/0214:10BSlovākija – OAR (Olimpiskie sportisti no Krievijas)
14/0214:10BASV – Slovēnija
16/025:10BASV – Slovākija
16/029:40BOAR – Slovēnija
17/0214:10BOAR – ASV
17/0214:10BSlovēnija – Slovākija

C grupas kalendārs

DatumsLaiksGrupaSpēle
15/025:10CSomija - Vācija
15/029:40CNorvēģija – Zviedrija
16/0214:10CSomija - Norvēģija
16/0214:10CZviedrija – Vācija
18/025:10CVācija – Norvēģija
18/0214:10CZviedrija - Somija
1 2 64 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2018-02-13 23:00, pirms 6 gadiem
Nu tad par letiņu treneru korpusu! Novēlu vīriem medaļas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-02-13 23:07, pirms 6 gadiem
pār Brāļiem Kanādiešiem , lai visiem aizver mutes
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2018-02-13 23:08, pirms 6 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: interesanti būs apskatīt D-Korejas hokejistus un viņu varējumu pret pasaules elitārākajām izlasēm . Cik esmu redzējis spēles, ļoti agresīva un fiziska izlase !
tos Korejiešus visi izvālēs bez ierunām

  +1 [+] [-]

, 2018-02-13 23:10, pirms 6 gadiem
LTV7 pa dienu rādīs USA VS Slovēnija vakarā OAR vs Slovākija

  +1 [+] [-]

, 2018-02-13 23:13, pirms 6 gadiem
Būs jāseko līdzi, arī amatieri noteikti var rādīt labu sniegumu.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:15, pirms 6 gadiem
Šef, pielabo kļūdas! Šveices izlasē nevar vienlaicīgi spēlēt visi no NLA (Šveices) un vēl 12 keksi no KHL (Zviedrus domāji?)
Krievi Belarus pārbaudenē vinnēja 3:0.

Pretiniekus 1/4 finālistiem dabūs šādā veidā: 5vs12, 6vs11, 7vs10, 8vs9
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2018-02-13 23:20, pirms 6 gadiem
Tu,Sakson, kaut ko sarijies esi, ka muldi kā gramofons?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:23, pirms 6 gadiem
Sarkanais Velns rakstīja: Krievijas hokejistu gadījumā ar atlēti skan par mazu, es drīzāk viņus sauktu par olimpiskajiem gladiatoriem
Vergiem, jā.

  +1 [+] [-]

, 2018-02-13 23:25, pirms 6 gadiem
Labi, tas viss figņa, bet KHL līderiem jau nu vajadzētu aptamborēt čehu/slovāku līgu. Tie amerikāņu studenti pret slovēņiem neiedveš uzticību. Staffkas saliktas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:31, pirms 6 gadiem
Sieviešu turnīrā Šveice-Koreja sākumā bija 1,33 un rezultāts 8:0

  +1 [+] [-]

, 2018-02-13 23:31, pirms 6 gadiem
Gin4a rakstīja: Labi, tas viss figņa, bet KHL līderiem jau nu vajadzētu aptamborēt čehu/slovāku līgu. Tie amerikāņu studenti pret slovēņiem neiedveš uzticību. Staffkas saliktas.
Ziemeļamerikāņi ieskriesies un beigās var arī paņemt zeltu. Īpaši Kanāda, kaut ar studentiem un čekeriem.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:34, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Ziemeļamerikāņi ieskriesies un beigās var arī paņemt zeltu. Īpaši Kanāda, kaut ar studentiem un čekeriem.
Sākuma juceklī kaut kas jāpamēģina dabūt no Olimpiādes. Vēlāk izlīdzināsies, tas fakts!
Precedents ir-1980.

  +4 [+] [-]

, 2018-02-13 23:36, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Ziemeļamerikāņi ieskriesies un beigās var arī paņemt zeltu. Īpaši Kanāda, kaut ar studentiem un čekeriem.
Tik piebilde - nav kanādiešiem ne studentu, ne čekeru, bet normāla komanda ar pieredzējušiem spēlētājiem, kuriem kopējās NHL pieredzes ir divreiz vairāk kā tiem pašiem OAR.
Protams, ka uz papīra šajā turnīrā favorīti ir OAR, bet, ja viņi zaudēs kanādiešiem, tas nebūs nekas pārsteidzošs.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:37, pirms 6 gadiem
Gin4a rakstīja: Sākuma juceklī kaut kas jāpamēģina dabūt no Olimpiādes. Vēlāk izlīdzināsies, tas fakts!
Precedents ir-1980.
Nav labs salīdzinājums. Šobrīd Kanādas amatieri plus mīnus KHL atlētu līmenī. Tolaik tomēr bija brīnums uz ledus.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:38, pirms 6 gadiem
Gin4a rakstīja: Sākuma juceklī kaut kas jāpamēģina dabūt no Olimpiādes. Vēlāk izlīdzināsies, tas fakts!
Precedents ir-1980.
1980. gada OS ir ļoti spilgts viena "supertrenera" darba fragments.
Amerikāņi, protams, malači, ka izmantoja to.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:40, pirms 6 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Tik piebilde - nav kanādiešiem ne studentu, ne čekeru, bet normāla komanda ar pieredzējušiem spēlētājiem, kuriem kopējās NHL pieredzes ir divreiz vairāk kā tiem pašiem OAR.
Protams, ka uz papīra šajā turnīrā favorīti ir OAR, bet, ja viņi zaudēs kanādiešiem, tas nebūs nekas pārsteidzošs.
NHL viņi būtu čekeri, bet citādi jā, būs līdzvērtīgas un interesantas OS, domāju daudzas ilūzijas spēļu laikā sabruks.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:45, pirms 6 gadiem
Minimums 6 spēles īsā laika posmā. Dažiem 7. Būs interesanti, kuri sabruks un kuri virzīsies uz augšu.

  +1 [+] [-]

, 2018-02-13 23:45, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Ziemeļamerikāņi ieskriesies un beigās var arī paņemt zeltu. Īpaši Kanāda, kaut ar studentiem un čekeriem.
Kanāda jau ir ieskrējusies.Viņiem ir spēcīga aizsardzība,maz golus laidīs iekšā

  +1 [+] [-]

, 2018-02-13 23:48, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: Kanāda jau ir ieskrējusies.Viņiem ir spēcīga aizsardzība,maz golus laidīs iekšā
Vieni no favorītiem. dabīgi septītā izlase nav pirmā, bet spēcīga vienalga.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:49, pirms 6 gadiem
Gin4a rakstīja: Minimums 6 spēles īsā laika posmā. Dažiem 7. Būs interesanti, kuri sabruks un kuri virzīsies uz augšu.
Par ko tu runā? Minimums var būt četras spēles,maksimums septiņas un tikai tām komandām, kas būs tikušas pusfināla spēlējot arī astoņdaļfinālu

  +3 [+] [-]

, 2018-02-13 23:51, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: NHL viņi būtu čekeri, bet citādi jā, būs līdzvērtīgas un interesantas OS, domāju daudzas ilūzijas spēļu laikā sabruks.
Vot, zini, sanāk man to enhāelu skatīties ik pa laikam, bet es pilnīgi neko neesmu dzirdējis par čekeriem Roju, Voļski, arī par čekeriem Burku, Brulē, Reimondu, Ebetu.

Daļa no viņiem spēlēja NHL pirmajās maiņās. Protams, ka ne visi tur tādi, taču liela daļa ir nevis čekeri, bet tieši otrādi, pārāk tehniski priekš zemākajām maiņām, bet ne tik produktīvi/traumatiski, lai spēlētu pirmajās. Tāpēc viņu arī spēlē ārpus NHL, t.i., tur, kur var sevi parādīt.

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:51, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Vieni no favorītiem. dabīgi septītā izlase nav pirmā, bet spēcīga vienalga.
Teiktu , ka šī ir tikai Kanādas 11 izlase

     [+] [-]

, 2018-02-13 23:53, pirms 6 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Vot, zini, sanāk man to enhāelu skatīties ik pa laikam, bet es pilnīgi neko neesmu dzirdējis par čekeriem Roju, Voļski, arī par čekeriem Burku, Brulē, Reimondu, Ebetu.

Daļa no viņiem spēlēja NHL pirmajās maiņās. Protams, ka ne visi tur tādi, taču liela daļa ir nevis čekeri, bet tieši otrādi, pārāk tehniski priekš zemākajām maiņām, bet ne tik produktīvi/traumatiski, lai spēlētu pirmajās. Tāpēc viņu arī spēlē ārpus NHL, t.i., tur, kur var sevi parādīt.
Negribēja sevi lauzt un izvēlējās zemāku līmeni. Mums jau arī ir tehniķi, kas griež šaipus okeānam. Tur nāktos klavieres nest.
1 2 64 komentāri