Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Olimpiskās čalas: Rastorgujeva kļūdas, Lietuvas prieki un ASV joki par biatlonu

Olimpiskās čalas: Rastorgujeva kļūdas, Lietuvas prieki un ASV joki par biatlonu
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs biatlona trasē aizvadītas pirmās sacensības vīriešu konkurencē, kur Andrejs Rastorgujevs izcīnīja 24. vietu, bet Oskars Muižnieks savā olimpiskajā debijā palika netālu no kvalificēšanās iedzīšanai. Sociālajos tīklos netrūka laba vēlējumu pirms sacensībām un neliela rūgtuma par neizmantotajām iespējām pēc sacensībām. Rastorgujevs gan nebija ne tuvu vienīgais, kuram pēdējā šāvienā zuda cerības uz ko krietni augstāku, un par to pārdzīvoja arī Lietuvā, reizē atzīmējot savas Toma Kaukēna lielo panākumu.

Andrejs Rastorgujevs gadu gaitā pierādījis savu piederību biatlona elitei, taču pašas augstākās vietas sasniegt bieži vien patraucējusi neveiksmīga šaušana. Šodien Phjončhanā visiem biatlonistiem bija jārēķinās ar mainīgu vēju un nelielu miglu, kas parasti ir parocīgi apstākļi dažādiem pārsteigumiem.

Pārsteigumu patiešām netrūka, bet Rastorgujevs šoreiz nebija to vidū, un viņš izcīnīja 24. vietu. Tikmēr Oskars Muižnieks ieņēma 66. vietu, šaušanā pieļaujot par vienu kļūdu mazāk nekā izlases līderis Rastorgujevs.

Lai arī objektīvi bija skaidrs, ka Rastorgujevam uz medaļām tēmēt būs grūti, cerību pirms starta netrūka, un populārais "Sporta dzejas" "Twitter" profils pauda cerību, ka Rastorgujevam nepatraucās pat virpulis.

 

 

 

Rastorgujeva iespaidīgais slēpošanas ātrums trases pirmajās divās trešdaļās deva vaļu cerībām uz patiešām augstu vietu, un arī otrajā šaušanā pirmajā šāvienā pieļautā kļūda vēl nebija nekas tāds, kas tobrīd dzēstu visas izredzes uz desmitnieku. Taču kļūda bija arī pēdējā šaušanā, un labi saprotama vilšanās arī Latvijas līdzjutēju reakcijās, neiztrūkstot arī rūgtiem jokiem un atgādinājumiem par Rastorgujeva kļūdām citās līdzīgās situācijās.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pievēršot galveno uzmanību savam sportistam, viegli palaist garām kopējo kontekstu, un jāatzīst, ka Rastorgujevs nebija vienīgais, kuram jāpārdzīvo kļūda pašā pēdējā šāvienā. Tāpat arī Ērikam Leseram (11.vieta), Dominikam Vindišam (bronza) un Tomam Kaukēnam (17.vieta). Lietuvietis Kaukēns gan tāpat bija uzkāpis krietni augstāk nekā ierasts, un Lietuvas sporta portāli vēsta, ka tas ir lielākais sasniegums Lietuvas biatlonā. Aktīvais "Twitter" lietotājs, Latvijas basketbola leģenda Valdis Valters tikmēr to uzskatīja par zīmi, ka Lietuva tagad ir priekšā Latvijai šajā sporta veidā.

 

 

 

 

 

Taču īsto sūkstīšanos par kļūdām var veikt divi galvenie favorīti - Martēns Furkads un Juhanness Bē, kuriem attiecīgi trīs un četras kļūdas. Furkads un Bē šosezon bija dominējuši, līdz ar to viņu neveiksmes sezonas svarīgākajā startē vēl jo negaidītākas, turklāt reizē iedragājot arī viņu izredzes iedzīšanā. Lai novērtētu Furkada līdzšinējo dominanci, pietiek jau ar faktu, ka atsevišķi sporta mediji pirms sacensībām bija uzskatījuši par visai reālu iespēju, ka Furkads varētu uzvarēt pilnīgi visās individuālajās sacensībās Phjončhanā.

 

 

 

 

Kamēr Furkads un Bē spiesti pārdomāt savas pirmās šaušanas neveiksmes, čempiona titulu var atzīmēt vācietis Ārnds Paifers, kurš turpina Vācijai sarūpēt veiksmīgu OS sākumu (to gan nedaudz aptumšoja kamaniņu sportista Fēliksa Loha nupat kā nenoturētā zelta medaļa pēdējā braucienā).

 

 

 

 

Kamēr Latvijā un daudzās citās Eiropas valstīs biatlons ir viens no populārākajiem ziemas sporta veidiem, citā ziemas sporta lielvalstī ASV to gluži nevar teikt - viens no ASV lielākajiem medijiem "New York Times" pat uzskatīja par derīgu publicēt rakstu par to, kas vispār tas biatlons tāds ir, paskaidrojot, ka tā ir "slēpošana ar šautenēm", un raksturojot tās kā "ekscentriskas sacensības". Taču vairāki ASV sporta apskatnieki arī neslēpa, ka par spīti noteikumu un konteksta pilnīgi nepārzināšanai uzskata biatlonu par aizraujošu sporta veidu.

 

 

 

 

 

Biatlona sakarā neiztrūka arī dažnedažādu joku sociālo tīklu ierakstos - kamēr Amerikā brīnījās, kā viņu šaujaumieročus mīlošā nācijā negūst panākumus šajā sporta veidā (labākais ASV bialonists Lauels Beilijs šodien ieguva 33. vietu), Latvijā LTV ekrānos dziedātājs Ralfs Eilands "izcēlās" ar savu melno joku.

 

 

 

 


, 2018-02-11 16:13, pirms 6 gadiem
Vai tad kāds reāli domā ka rastorgujevs var cīnīties par medaļu????smieklīgi...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-02-11 20:49, pirms 6 gadiem
aivo50 rakstīja: Vai tad kāds reāli domā ka rastorgujevs var cīnīties par medaļu????smieklīgi...
var, ar vienu kļūdu šautuvē - tas ir maz iespējams un tieši OS, kad ir tikai dažas izdevības, bet iespējams
, 2018-02-11 23:57, pirms 6 gadiem
šodien pat. ja 2. šautuvē paveiktos bez kļūdām, būtu zelts, bet ar 1 kļudu top8. Diemžēl ir kā ir.
, 2018-02-12 09:48, pirms 6 gadiem
Sporta aprindās ir kāds tupāks par to valteru?
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.