Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Bikše: "Reljefs nav tas skarbākais, bet ir lēni un lēzeni nobraucieni"

Bikše: "Reljefs nav tas skarbākais, bet ir lēni un lēzeni nobraucieni"
Indulis Bikše
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas distanču slēpotājs Indulis Bikše pāris dienas pirmas starta Phjončhanas olimpiskajās spēlēs norāda, ka trase ir interesanta un viņam tā patīk, bet galvenās sacensības viņam būs 15 kilometru brīvā stila distance.

Lai gan pirms olimpiskajām spēlēm Bikšes uzvārds bija parādījies arī starp skiatlona sacensību dalībniekiem, jau labu laiku iepriekš viņš bijs izlēmis, ka 15+15 kilometru distancē tomēr nepiedalīsies. "Domājām, ka varbūt pat varētu piedalīties, jo trase ir cieta un mači varbūt nemaz nebūtu tik smagi, tomēr, ja reiz nebijām pieteikušies, tad labāk plānus nejaukt."

Biatlonisti pieminējuši, ka trase ir lēna un tajā tiek iepūstas smiltis. "Īpaši tas ir jūtams salā, kad sniegs paliek ļoti sauss un līdzīgs smilšpapīram. Būtiski ir arī tas, ka šajā trasē ir zems vidējais ātrums. Piemēram, šodien skiatlonā distance bija lēnāka nekā Pasaules kausā. Reljefs nav tas skarbākais, bet ir lēni un lēzeni nobraucieni. Braucot lejā no kalna, ātrums bija 40 km/h, kas nav nekas. Parasti tie ir 50-70 km/h, kas veido augstāku vidējo tempu. Tomēr trase ir interesanta. Tā nav jābrauc tikai uz fizisko, bet jābrauc arī tehniski. Ir daudz līdzenumu, daudz lēzenu kāpumu, tādēļ liela nozīme būs slēpju slīdāmībai. Pašreiz man šķiet, ka šī trase man patīk. Bet treniņu režīmā to ir grūti izvērtēt. Kad būs pirmais starts, tad zināsim."

"No vienas puses olimpiskās spēles ir kaut kas īpašāks, bet no otras puses - šeit ir visas tās pašas sejas, kas Pasaules kausā. Arī olimpiskajā ciematā var redzēt ļoti daudz distanču slēpotāju," stāsta Bikše. "Atklāšanas ceremonijas vidū bija iespēja braukt atpakaļ uz ciematu, un es to izmantoju. Pēc gājienā pasēdēju stadionā, bet devos prom pēc Starptautiskās olimpiskās komitejas prezidenta uzrunas. Arī tur pūta vējš, tādēļ nolēmu pasaudzēt veselību."

Otrdien Induli sagaida kvaifikācijas sacensības sprinta distancē, ko viņš neuzskata par savu stipro pusi. "Tomēr neatkarīgi no rezultāta, tas būs labs ātruma treniņš stresa noņemšanai. Spriežot pēc rezultātiem, mana galvenā distance būs 15 kilometru brīvajā stilā. Grūti prognozēt, ko gaidīt. Piemēram, šodien sacensībās uzvarēja sportists [Sīmens Krīgers], kurš Pasaules kausos trijniekā ir bijis tikai pāris reizes, turpretī vairākkārtējais Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētājs [Martins Sunbī] atkal palika otrais. Tādējādi viņš vēl joprojām nav ne reizi izcīnījis olimpisko zeltu. Izskatās, ka olimpiskajās spēlēs tiešām ir grūti prognozējami rezultāti."

Bikše pagaidām vēl nav par 100% izlēmis, vai pēc nepilnām divām nedēļām piedalīsies arī 50 kilometru distancē ar kopēju startu. "Ir svarīgi, vai būs ātra vai lēna slīdāmība. Klasikā to vispār braukšu pirmoreiz. Pasaules čempionātā to mēģināju pasaules čempionātā slīdsolī. Klasikā ir grūtāk, jo lomu spēlē slēpju smērēšana."

"Šoreiz lielvalstis ar fūrām nav atbraukušas, jo Koreja ir pārāk tālu. Tādā ziņā Pasaules kausa posmos tas izskatās iespaidīgāk, bet šeit visi, tāpat kā mēs, strādā vaska kabīnēs. Ir bijuši startii, kad slēpes iet līdzīgi ar līderiem. Ja laika apstākļi nemainīsies, tad šādam laikam man būs labas slēpes. Galvenais, lai nav atkusnis vai baigais sals."


, 2018-02-11 19:51, pirms 6 gadiem
Kaut kāds dīvains sportists,aizbrauc uz OS,bet nevar izlemt kurās distancēs startēs!!! Pilnīgs bomzis esi??? kāda huja pēc uz turieni devies vispār tad???
, 2018-02-11 20:00, pirms 6 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Kaut kāds dīvains sportists,aizbrauc uz OS,bet nevar izlemt kurās distancēs startēs!!! Pilnīgs bomzis esi??? kāda huja pēc uz turieni devies vispār tad???
Ādolf necepies, pats Berlīni pakāsi. Priekā!
, 2018-02-11 20:08, pirms 6 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Ādolf necepies, pats Berlīni pakāsi. Priekā!
Bet piekrīti,ka riktīgs viņš nav? pats īsti nezina,kur startēs
, 2018-02-11 20:26, pirms 6 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Bet piekrīti,ka riktīgs viņš nav? pats īsti nezina,kur startēs
Sprints un 15km brīvais stils, tad, ja jutīs, ka varēs, tad mauks arī 50km. Vairāk izskatās, ka tu nezini kā lasīt, nevis Bikse nezin, kur startēs.
, 2018-02-11 20:42, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Sprints un 15km brīvais stils, tad, ja jutīs, ka varēs, tad mauks arī 50km. Vairāk izskatās, ka tu nezini kā lasīt, nevis Bikse nezin, kur startēs.
Atbraukt uz olimpiādi un piedalīties tikai divās no četrām disciplīnām?

Atceros, ka savulaik zemnieks Jānis Hermanis izpelnījās līdzjutēju cieņu, olimpiādē pieveicot 50 km distanci. Ne jau vieta svarīga mūsu slēpotāju gadījumā, bet attieksme. Skiatlons bija šodien, 15 km slidsolīt tikai pēc piecām dienām, laika atpūtai vairāk nekā pietiekami. Tādā vecumā un situācija, kad tāpat nav cerību uz augstu vietu, būtu prātīgi krāt pieredzi.
, 2018-02-11 20:52, pirms 6 gadiem
Ja man kāds izmaksātu tūrisma braucienu ,tad es ar piedalītos kādā no disciplīnām.
, 2018-02-11 20:58, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Atbraukt uz olimpiādi un piedalīties tikai divās no četrām disciplīnām?

Atceros, ka savulaik zemnieks Jānis Hermanis izpelnījās līdzjutēju cieņu, olimpiādē pieveicot 50 km distanci. Ne jau vieta svarīga mūsu slēpotāju gadījumā, bet attieksme. Skiatlons bija šodien, 15 km slidsolīt tikai pēc piecām dienām, laika atpūtai vairāk nekā pietiekami. Tādā vecumā un situācija, kad tāpat nav cerību uz augstu vietu, būtu prātīgi krāt pieredzi.
Kā tur ir ar kvalifikācijām, ja vispār kvalificējies, tad uzreiz visām disciplīnām vai dažādām disciplīnām atsevišķas kvalifikācijas? Biatlonā viss diezgan vienkārši - sprints 10km, kamēr kalsika, kas ir garākā disciplīna 20km, lai arī sacensību dinamika atšķiras, tomēr ne tik ļoti, kā parastajā slēpošanā, kur sprints, ja nemaldos ir 1km? Diezgan būtiska atšķirība starp 1km un 50km..
, 2018-02-11 20:59, pirms 6 gadiem
Djokovic rakstīja: Ja man kāds izmaksātu tūrisma braucienu ,tad es ar piedalītos kādā no disciplīnām.
Piedalies kādā no sacensībām, izpildi normatīvu un tad gan jau tev uzsauks tūrisma braucienu.
, 2018-02-11 21:05, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Kā tur ir ar kvalifikācijām, ja vispār kvalificējies, tad uzreiz visām disciplīnām vai dažādām disciplīnām atsevišķas kvalifikācijas? Biatlonā viss diezgan vienkārši - sprints 10km, kamēr kalsika, kas ir garākā disciplīna 20km, lai arī sacensību dinamika atšķiras, tomēr ne tik ļoti, kā parastajā slēpošanā, kur sprints, ja nemaldos ir 1km? Diezgan būtiska atšķirība starp 1km un 50km..
Es saprotu, ka var visās startēt. Bikšes gadījumā - viņš nav sprinteris, tā ka labāk lai gatavojas 50 km. Labi, saprotu, ka Eiduka vēl ir ļoti jauna, augošs organisms, bet Bikše taču puisis spēka gados.
, 2018-02-11 21:07, pirms 6 gadiem
Vai viņam ir liela starpība pa kuru trasi nošļūkt? Nav taču liela atšķirība vai esi 76 vai 94? Olimpiādē ir bijis, parādē gājis, pasauli redzējis.
, 2018-02-11 21:18, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Es saprotu, ka var visās startēt. Bikšes gadījumā - viņš nav sprinteris, tā ka labāk lai gatavojas 50 km. Labi, saprotu, ka Eiduka vēl ir ļoti jauna, augošs organisms, bet Bikše taču puisis spēka gados.
Es neņemos spriest, par to ko un kā katram sportistam vajadzētu darīt, diemžēl neesmu tik kompetenta, kā lielākā daļa SC lietotāju
Bet tas, ka ir viena kvalifikācija kā 1km tā 50km gan man liekas nedaudz mulsinoši, iedomājies, ja skriešanā varētu reizē kvalificēties gan 800m distancei, gan maratonam
, 2018-02-11 21:33, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Es neņemos spriest, par to ko un kā katram sportistam vajadzētu darīt, diemžēl neesmu tik kompetenta, kā lielākā daļa SC lietotāju
Bet tas, ka ir viena kvalifikācija kā 1km tā 50km gan man liekas nedaudz mulsinoši, iedomājies, ja skriešanā varētu reizē kvalificēties gan 800m distancei, gan maratonam
Es gan esmu kompetents. Joks.

Nu tādi ir noteikumi slēpošanā. Nav tik lielas specializācijas kā skriešanā.
, 2018-02-11 21:44, pirms 6 gadiem
Mūsdienās visās masu starta disciplīnās galvenais ir sprintera dotības. Nortugs savos labākajos gados uzvarēja gan sprintā, gan 50 km. Pirms dažiem gadiem vēroju Vasa Loppet (90 km). Tur līdz beidzamajiem kilometriem aizbrauca 30-40 sportistu un, protams, uzvarēja sprinteri. Diemžēl intervāla startu ir palicis gaužām maz.
, 2018-02-11 22:14, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Es gan esmu kompetents. Joks.

Nu tādi ir noteikumi slēpošanā. Nav tik lielas specializācijas kā skriešanā.
Acīmredzot, citādi jau tā nebūtu. Redz, bet Klebo izcils sprinteris, bet skiatlona beigās acīmredzami noplīsa, tā kā kkāda specifika jau tomēr tajā visā ir.
, 2018-02-11 22:15, pirms 6 gadiem
didzuks rakstīja: Mūsdienās visās masu starta disciplīnās galvenais ir sprintera dotības. Nortugs savos labākajos gados uzvarēja gan sprintā, gan 50 km. Pirms dažiem gadiem vēroju Vasa Loppet (90 km). Tur līdz beidzamajiem kilometriem aizbrauca 30-40 sportistu un, protams, uzvarēja sprinteri. Diemžēl intervāla startu ir palicis gaužām maz.
Piekrītu. Masu startā pa lielam ir jāspēj atsēdēt grupā, bet pēc tam visu izšķir tikai sprints. Kā skatītajam man interesanti ir tikai daži pēdējie kilometri, atšķirībā no intervālu starta.
, 2018-02-11 23:15, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Acīmredzot, citādi jau tā nebūtu. Redz, bet Klebo izcils sprinteris, bet skiatlona beigās acīmredzami noplīsa, tā kā kkāda specifika jau tomēr tajā visā ir.
Jā, šodien Krīgeram atrāviens sanāca pārsteidzoši viegli. Iespējams, ka pārējie neticēja, ka viņš spēs noturēt tempu, jo bija taču atstājis daudz spēku, atspēlējoties no beigām. Varbūt tā tempa raustīšana, kas gan nebija pārāk bieži, tomēr nogurdināja dažus. Arī Niskanens ātri "saēdās", es gan nezinu, vai viņam bija izredzes slidsolī.

LTV ziņās rādīja, ka šodien startēja īrs, kurš tikai pirms pieciem gadiem uzkāpis uz slēpēm. Un cīnījās, cik nu spēja, finišā zaudēja 16 minūtes. Protams, to neminu kā piemēru iespējamam Bikšes startam, bet, manuprāt, viela pārdomām ir.
, 2018-02-12 07:06, pirms 6 gadiem
Visi tik gudri, bet diezvai kāds 10 km jebkad zem 30 min noslēpotu. Kauns ka ir tādi kā jūs!
, 2018-02-12 08:37, pirms 6 gadiem
Bikše tēlo ekspertu,bet vai nevajadzētu arī uzslēpot un tā atpelnīt biļetes uz Koreju.
, 2018-02-12 09:06, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Bet tas, ka ir viena kvalifikācija kā 1km tā 50km gan man liekas nedaudz mulsinoši, iedomājies, ja skriešanā varētu reizē kvalificēties gan 800m distancei, gan maratonam
No kurienes tāda interpretācija, ka uz sprintu un 50 km ir viena kvalifikācija?! Protams, ka tas tā nav.
, 2018-02-12 09:16, pirms 6 gadiem
Mūsējie slēpotāji ja brauc startēt tad ar mērķi tikai tikt lidz galam distancē
, 2018-02-12 09:21, pirms 6 gadiem
kasagrande rakstīja: No kurienes tāda interpretācija, ka uz sprintu un 50 km ir viena kvalifikācija?! Protams, ka tas tā nav.
Es neko neinterpretēju, uzdevu jautājumu, saņēmu atbildi un izrādīju pārsteigumu.
, 2018-02-12 09:41, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Es neko neinterpretēju, uzdevu jautājumu, saņēmu atbildi un izrādīju pārsteigumu.
Tad iesaku neticēt visiem, kas kaut ko atbild
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.