Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Aparjods: "Ledus sagatavots maksimāli labi, trase ir kā autobānis"

Aparjods: "Ledus sagatavots maksimāli labi, trase ir kā autobānis"
Kristers Aparjods
Foto: Margit Dengler / kamanas.lv

Latvijas kamaniņu braucējs Kristers Aparjods pēc oficiālajiem treniņiem Phjončhanas olimpiskajā trasē atzina, ka ledus tagad nav salīdzināms ar to, kāds tas bija pirmssezonas treniņu nedēļā oktobrī. Bet Inārs Kivlenieks norādīja, ka trasē ir vairākas āķīgas vietas, no kurām īpaši izceļama jau iepriekš bieži aprunātā devītā virāža.

"Esam šeit un gatavojamies jau nedēļu, kādu dienu ir siltāks, kādu dienu aukstāks. Neko vairāk par termoveļu jau apakšā pavilkt nevaram. Šādos apstākļos esam braukuši. Šosezon Amerikā bija pat -20 vai -25 grādi. Taču, ja nav mitruma, tad nav tik traki. Ja ir mitrums un vēl uzpūš vējš, tad gan ir tā, kā ir," apstākļus Phjončhanā ieskicē Kristers Aparjods.

"Varbūt kāds domā, ka olimpiskajās spēlēs visam jau no pirmās dienas jābūt uzreiz gatavam, tomēr tā gluži nav. Šodien pirmoreiz veicām braucienus no augšas, bet vakar bija, tā saucamie, sistemātiskie braucieni, kurus veicām no zemāka starta. Rīt un parīt vēl pa diviem braucieniem, un tad jau būs klāt mači," saka Kristers.

"Nevar salīdzināt to, kāds bija ledus sezonas sākumā oktobrī un kāds tas ir tagad. Toreiz pa dienu bija pat +10, ledus kusa. Turpretī tagad temperatūra stabili turas ap -10, -15 grādiem, ledus kondīcija ir fantastiska, tas ir maksimāli labi sagatavots. Jā, ir trasē dažas āķīgas vietiņas, jau bieži pieminētā devītā virāža. Katram sportistam trasē ir savi knifiņi, kā izbraukt konkrēto vietu. Runājot par devīto virāžu, salīdzinot ar to, kā bija oktobrī, tā ir krietni labāka. Ar to mēs, renes sportisti saprotam, ka virāžā ir vairāk ledus, līdz ar to ir vieglāk izmanevrēt. Sals trasi ir padarījis mazliet vieglāku, bet tā tas ir visiem. Kā smejies, tā tagad ir kā tāds autobānis."

Tikmēr Inārs Kivlenieks norāda, ka sacensībās trase būs ļoti līdzīga tai, kāda tā ir treninos, jo arī mači risināsies vēlu vakarā, kad būs solīdi mīnusi. "Salīdzinot ar iepriekšējām reizēm, trase tagad ir ļoti ātra. Viegla tā noteikti nav, ir daudz āķīgas vietas, no kurām visāķīgākā ir devītā virāža. (Vakar treniņā kritienu piedzīvoja ukraiņu sportists - J.F.) Vai to var saukt par bīstamu? Pērn Pasaules kausa treniņu nedēļā vairāki sportisti tur guva traumas. Taču bīstamas ir visas trases. Braucot ar ātrumu 130 km/h bez karkasa apkārt, bīstami ir visur."

"Trase ir ar garām virāžām, garām pārejām, nav daudz spiedienu, tādēļ vajadzīga stabila tehnika, kas tur ātri iet," stāsta Kivlenieks. "Pēc sajūtām viena virāža trases augšā šķiet atšķirīga no tā, kā šeit ir bijis iepriekš, taču pārējais ir tāds, kā bija pirms tam. Parasti lielā aukstumā, kā tas ir šeit, iepriekšējās slidas īsti negribēja labi slīdēt trases augšdaļā. Lejā jau ātrums saskrējās, bet augšā bija zaudēts pārāk daudz. Tagad ir jauna slida, ar to arī braucu un gatavojos."

Kivlenieks noliedz, ka laika apstākļi rosinātu vēlmi atklāšanas ceremoniju vērot no olimpiskā ciemata istabas. "Ekipējums šogad ir ļoti labs. Biju atbraucis jau uz iepriekšējo treniņa grupu, pastaigājos trases malā un paskatījos, taču auksti nebija. Visaukstāk ir sēdēt augšā startā, kamēr tiek dota atļauja braukt, un lejā pēc finiša."


Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.