Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

D. Dukurs: "Krievija pierāda, ka valsts dopinga sistēma ir spēcīgāka par olimpisko hartu"

D. Dukurs: "Krievija pierāda, ka valsts dopinga sistēma ir spēcīgāka par olimpisko hartu"
Dainis Dukurs
Foto: Dmitrijs Suļžics, f64

Krievija ir pierādījusi, ka valsts pārraudzīta dopinga sistēma ir spēcīgāka par olimpisko hartu un Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) kodeksu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas skeletona komandas treneris Dainis Dukurs.

Jau ziņots, ka Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) nepietiekamu pierādījumu dēļ ceturtdien atcēla Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) piespriestās mūža diskvalifikācijas 28 no 39 Krievijas sportistiem, atjaunojot arī šo sportistu gūtos rezultātus Soču olimpiskajās spēlēs. Starp viņiem ir arī skeletonists Aleksandrs Tretjakovs, kurš 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs ieguva zeltu, kamēr otrais palika latvietis Martins Dukurs.

"Mēs šobrīd skatāmies uz priekšu. Kas ir bijis, tas ir bijis. Mums ir jauni uzdevumi. Neesmu lasījis CAS lēmumu, taču Krievija nu ir pierādījusi, ka valsts pārraudzīta dopinga sistēma ir spēcīgāka par olimpisko hartu un WADA kodeksu. Viņi pierādīja, kurš ir stiprāks. Sports diez vai no tā iegūs, bet tāds ir CAS lēmums. Jādzīvo tālāk," atzina brāļu Dukuru tēvs Dainis.

"Šī bija tā reize, kad visi varēja būt drosmīgāki. Piemēram, kā Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja (IPC). Šī būtu bijusi iespēja attīrīties," pauda Dukurs. "Šis bija pierādījums tam, ja ir laba dopinga sistēma, tad, lūdzu, realizējiet to. Ja tas ir gudri un valstiski izdarīts, tam ir baigais spēks. Savukārt tādu vientuļnieku, kurš dopingu lieto savā nodabā, ātri vien noķertu." Latvijas skeletona komanda uz šomēnes gaidāmajām Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dodas piektdien, bet Dukurs norādīja, ka viņam nav pamats apšaubīt šī gada olimpisko spēļu tīrību. "Šāda problēma bija iepriekšējās spēlēs, bet tas nenozīmē, ka šogad būs tāpat. Lai gan krieviem tagad ir iedots mājiens - veči, "rullējiet" tik uz priekšu!"

Vēl 11 Krievijas sportistu apelācijas apmierinātas daļēji, kuru vidū ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs. CAS norāda, ka šajos gadījumos SOK lēmumi paliek spēkā, līdz ar to viņiem Sočos izcīnītie rezultāti tiek anulēti, kas ļauj pie olimpiskā zelta tikt Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četriniekam, bet divniekos viņam ar Daumantu Dreiškenu izcīnīt bronzu. Tikmēr diskvalifikācijas atceltas arī Krievijas kamaniņu braucējiem Albertam Demčenko un Tatjanai Ivanovai, kas nozīmē, ka pie 2014.gada olimpisko spēļu sudraba godalgām komandu stafetē tomēr netiks Elīza Tīruma (tagad Cauce), Mārtiņš Rubenis un brāļu divnieks Andris un Juris Šici, kuri Sočos ieguva bronzu.

Diskvalifikācijas atceltas skeletonistiem Tretjakovam, Sergejam Čudinovam, Jeļenai Ņikitinai, Marijai Orlovai un Olgai Potiļicinai, distanču slēpotājiem Aleksandram Ļegkovam, Jevgēņijam Belovam, Maksimam Viļegžaņinam, Aleksejam Petuhovam, Ņikitam Krjukovam, Aleksandram Besmertniham, Jevgēņijai Šapovalovai un Natālijai Matvejevai. Tāpat sodi atcelti ātrslidotājiem Olgai Fatkuļinai, Aleksandram Rumjancevam, Ivanam Skobrevam, Artjomam Kuzņecovam, kamaniņu braucējiem Ivanovai un Demčenko un bobslejistiem Dmitrijam Truņenkovam, Aleksejam Ņegodailo, Olgai Stuļņevai, Ludmilai Udobkinai.

CAS norāda, ka izskatot šo sportistu apelācijas, nav konstatēti pietiekami pierādījumi, lai uzskatītu, ka atlēti ir pārkāpuši antidopinga noteikumus. Apelācijas iesniedza 42 Krievijas sportisti, bet izskatīti tika 39 gadījumi, jo vēl trīs lietas saistītas ar Krievijas biatlonistēm tiks skatītas vēlāk. CAS norāda, ka lietu izskatīšanā klātienē piedalījās 37 no 39 Krievijas sportistiem, sniedzot savus paskaidrojumus. Savukārt tiem 11 sportistiem, kuru apelācijas tika apmierinātas daļēji, tiek atcelts mūža aizliegums piedalīties olimpiskajās spēlēs, taču viņi nedrīkstēs startēt vai būt oficiālas personas statusā Phjončhanas Olimpiādē. Šajos gadījumos CAS konstatējusi, ka noticis antidopinga noteikumu pārkāpums, tāpēc SOK pieņemtie soda mēri atstājami spēkā un sportistiem piemērojamas diskvalifikācijas.

Bez Zubkova un Kasjanova diskvalifikācijas atstātas spēkā arī bobslejistiem Aleksejam Vojevodam, Aleksejam Puškarjovam un Iļviram Huzinam, distanču slēpotājām Jūlijai Ivanovai, Jūlijai Čekaļevai un Anastasijai Docenko, kā arī hokejistēm Gaļinai Skibai, Annai Šibanovai un Innai Djubanokai. Apelācijas lietas izskatīja divas CAS arbitrāžas komisijas, kurās darbojās Kristofs Feders un Dirks Reiners Martenss no Vācijas, Hamids Garavi no Irānas un Mihaels Geistlingers no Austrijas. Kopumā Krievijas delegācijai, kas uzvarēja Soču olimpisko spēļu medaļu vērtējumā, tika atņemtas 13 no 33 iegūtajām godalgām, kas tai kopvērtējumā lika atkrist uz ceturto vietu aiz Norvēģijas, Kanādas un ASV. Tiesa, tagad tā atguvusi deviņas medaļas un atgriezusies pirmajā pozīcijā.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2018-02-01 16:32, pirms 6 gadiem
Krievs vienmer visu ir nopircis par naudu!!! Ka jau vates
Slēpts komentārs: PraporšiksPingvins3
Slēpts komentārs: Maikl30
, 2018-02-01 16:41, pirms 6 gadiem
Krievs ir un paliek krievs!!!Visu,kur būs tuvumā,sačakarēs,jo nezin,ko nozīmē godīgums un cieņa!
Slēpts komentārs: li tao
, 2018-02-01 16:48, pirms 6 gadiem
li tao rakstīja: Žēl biedrus Dukurus,it sevišķi sirmo. Bilde atbilstoša kā uz mieta uzsēdināts :/
Jā, cilvēks, ieguvis milzīgu reputāciju ar savu mūža darbu, visu šo reputāciju ir licis, lai cīnītos ar vējdzirnavām un tāpēc tagad neizsaktās nemaz tik labi. Žēl, bet tur virsroku ņēma emocijas. Bija tik lieliska iespēja paklusēt, komentēt atturīgi gan viņu diskvalifikāciju, gan atcelšanu (sak, suns jau pats zina, ko ēdis). Uzvarēt ar godu, pieņemt netaisnību ar cieņu, koncentrēties uz darbu.

Divi burti. PR. Profesionālim absolūti nepieciešama lieta. Neizrādi emocijas.
Slēpts komentārs: purva_velns
, 2018-02-01 17:11, pirms 6 gadiem
Liekas jau ka neiet runa par diskābeli,bet procesu kā tādu. Sākumā skaļi paziņo par dopingu un diskābeli. Tad to atceļ. Būtu sākumā jau visu izrunājuši klusām un tad tik bazūnējuši.ir zelts, tad nav... ir diskābelis, tad nav. Rausta tos sportistus taka lohus. Ķipa tev sola dubultā algu. Tu hujārī visu mēnesi, jau kauko saplāno a beigās pasaka , oi tā nebūs, kļūda
, 2018-02-01 17:12, pirms 6 gadiem
Šitie kārklu krūmos tapušie latvijieši kādu citu tautu arī aprej, vai tikai latviešus?Tas ka Krievijai godīgums neeksistē un par labumiem viņi var iegūt jebkuru spriedumu vēl nenozīmē, ka viņi ir ''tīri'' citu un visaugstākā priekšā.Ja jau negodīgums tiek attaisnots tagad, tātad nākotnē sekos vēl smagāks sods un ne no cilvēka rokas.Krievu problēma ir viņos pašos - neprasme atzīt vainu un laboties.Cilvēki daudz ko spēj piedot, ja vien piedošana tiek lūgta un tiek nožēlots izdarītais.
, 2018-02-01 17:13, pirms 6 gadiem
purva_velns rakstīja: Agri bija iesmu drāzt, cikām putns vēl kokā.
Sirms vīrs, dzīves gudrības varēja būt vairāk.
Viņš neko tādu nepateica, kas nebūtu patiesība.
, 2018-02-01 17:15, pirms 6 gadiem
Maikl30 rakstīja: Ko var raudat Sirmais puika? ?? Kas nelava vinnet Kanada???? Tagad Koreja zaudes???? Sporta kur uztaisit cempionu var 4 gadu laika jeb viena olimpiskaja cikla????Respektivi jaskatas uz sevi, nevis cik slikti ir Krievi!!!!!
Kurš tad raud? Dukurs tieši saka, ka jāskatās uz priekšu. Par zaudi Kanādā Dukurs nevienu citu nav vainojis. Krievi ir pamatīgi sačakarējuši olimpiskās spēles, jo ar aizdomām tagad tiks uztverts katrs čempions un medaļnieks.
, 2018-02-01 17:17, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Šitie kārklu krūmos tapušie latvijieši kādu citu tautu arī aprej, vai tikai latviešus?Tas ka Krievijai godīgums neeksistē un par labumiem viņi var iegūt jebkuru spriedumu vēl nenozīmē, ka viņi ir ''tīri'' citu un visaugstākā priekšā.Ja jau negodīgums tiek attaisnots tagad, tātad nākotnē sekos vēl smagāks sods un ne no cilvēka rokas.Krievu problēma ir viņos pašos - neprasme atzīt vainu un laboties.Cilvēki daudz ko spēj piedot, ja vien piedošana tiek lūgta un tiek nožēlots izdarītais.
Krievi ne tikai neprot atzīt vainu, viņi ar nodarīto lepojas un uzskata, ka visa pasaule ir viņiem parādā
, 2018-02-01 17:17, pirms 6 gadiem
Viss šitais cirks ar krievu Soču dopinga skandāla, krievu naidīgo attieksmi pret Dukuriem un neseno DQ par Sanktmoricu ir ļoti smags psiholoģiskais pārbaudījums Martinam. Bet ceru, ka par spīti visam šitam murgam, Martins Phjončanā spēs saņemties un izdarīs visu, kas no viņa atkarīgs.

Dukuri, Latvija ir ar jums!
, 2018-02-01 17:18, pirms 6 gadiem
markkomartins rakstīja: Liekas jau ka neiet runa par diskābeli,bet procesu kā tādu. Sākumā skaļi paziņo par dopingu un diskābeli. Tad to atceļ. Būtu sākumā jau visu izrunājuši klusām un tad tik bazūnējuši.ir zelts, tad nav... ir diskābelis, tad nav. Rausta tos sportistus taka lohus. Ķipa tev sola dubultā algu. Tu hujārī visu mēnesi, jau kauko saplāno a beigās pasaka , oi tā nebūs, kļūda
Pamatā tas ir konflikts starp SOK un federāciju. SOK cenšas ievērot olimpiskos principus, bet federācija ir krievu nopirkta. CAS loma man nav īsti skaidra.
, 2018-02-01 17:20, pirms 6 gadiem
Aste rakstīja: Krievi ne tikai neprot atzīt vainu, viņi ar nodarīto lepojas un uzskata, ka visa pasaule ir viņiem parādā
Viņi jau savās interneta lapās lepojas, ka Sočos atkal ir 1.vietā medaļu kopvērtējumā. Tas viņiem ir galvenais, un mērķis attaisno jebkādus līdzekļus.
, 2018-02-01 17:21, pirms 6 gadiem
vai tādas Olimpiskās spēles vairs vispār ir vajadzīgas , kurās 30% atlētu tiek atņemtas medaļas pēc kāda laika dēļ dopinga?
, 2018-02-01 17:25, pirms 6 gadiem
Abstrahējoties no konkrētās situācijas un krieviem.
Ir tāda lieta kā nevainības prezumcija. Nevienam nav jāpierāda, ka viņš ir nevainīgs.
Gluži otrādi, viņš ir nevainīgs tik ilgi, kamēr viņa vaina nav pierādīta tiesā.
Viss pārējais ir tukša tiršana.
Slēpts komentārs: SteveDavis
, 2018-02-01 17:26, pirms 6 gadiem
CAS izvēlējās pažēlot krieviņus. Gāzes nauda tomēr dara savu.
, 2018-02-01 17:27, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: vai tādas Olimpiskās spēles vairs vispār ir vajadzīgas , kurās 30% atlētu tiek atņemtas medaļas pēc kāda laika dēļ dopinga?
Tīrajiem jau nost neko neņem.
, 2018-02-01 17:37, pirms 6 gadiem
Var nopirkt par lielu naudu dažāda līmeņa sporta funkcionārus, kas arī regulāri notiek, bet nevar nopirkt citu sportistu, treneru attieksmi. Visi sportisti un treneri ir profesionāļi, un ļoti labi saprot, kas un kā notiek.
Krievu sportistiem jau tā bija smagi laiki, kad viņus sacensībās un ārpus tām daudzi absolūti ignorēja, tad tagad viņiem šie laiki būs vel grūtāki.
Un to viņi būs godam nopelnījuši, jo kā saka-katram pēc nopelniem.
Slēpts komentārs: zigmārs112
, 2018-02-01 17:39, pirms 6 gadiem
purva_velns rakstīja: Abstrahējoties no konkrētās situācijas un krieviem.
Ir tāda lieta kā nevainības prezumcija. Nevienam nav jāpierāda, ka viņš ir nevainīgs.
Gluži otrādi, viņš ir nevainīgs tik ilgi, kamēr viņa vaina nav pierādīta tiesā.
Viss pārējais ir tukša tiršana.
Lūk, šis ir tas gadījums, kad tiesa (CAS) sevi ir nostādījuši muļķa lomā, jo paziņojuši, ka sportisti ir attaisnoti, bet tas nenozīmē ka viņi nav vainīgi.
Unikāls gadījums tiesu praksē.
, 2018-02-01 17:42, pirms 6 gadiem
zigmārs112 rakstīja: Zaudēs Korejā un teiks to pašu par tiem ))
nu sakarīgi domājošs Tu neēsi
, 2018-02-01 17:42, pirms 6 gadiem
SteveDavis rakstīja: Viņa viedoklis bija ļoti nekorekts un daļa apvainojumu nepamatoti
Muļķības, jo cilvēki, kuri ir dienu dienā iekšā visos konkrētā sporta procesos perfekti zin kas ir kas. Tāds neatļautos pateikt par saviem sancenšiem neko tādu, ja viņš nezinātu par ko ir šis stāsts.
D. Dukurs pateica to, kas daudziem sportistiem un to treneriem ir, ja ne gluži uz mēles, tad galvā, Vienkārši dažādu apsvēruma dēļ viņi nevar vai negrib to pateikt publiskā telpā.
, 2018-02-01 17:43, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Lūk, šis ir tas gadījums, kad tiesa (CAS) sevi ir nostādījuši muļķa lomā, jo paziņojuši, ka sportisti ir attaisnoti, bet tas nenozīmē ka viņi nav vainīgi.
Unikāls gadījums tiesu praksē.
pielīdzinātu šo gadijumu ar māju , kas ir kuģis
, 2018-02-01 17:45, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: pielīdzinātu šo gadijumu ar māju , kas ir kuģis
Apmēram kaut kas līdzīgs, kad advokāts atrod spraugu likumā, vai vārdu likumā, kurš šo likumu apgriež ar kājām gaisā.
Prasta advokātu prasme manipulēt ar likumiem.
, 2018-02-01 17:46, pirms 6 gadiem
virsraksts, protams, izrauts no konteksta
https://www.sport-express.ru/olympi...
Slēpts komentārs: RB3025
, 2018-02-01 17:50, pirms 6 gadiem
RB3025 rakstīja: Kanaadaa arii krievi bija vainiigi. Kad korejietis panjems zeltu, atkal krievi buus vainiigi
nu gudrs neēsi
, 2018-02-01 17:56, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Viņš neko tādu nepateica, kas nebūtu patiesība.
Ja tas ko viņš teica būtu patiesība tad tagad attaisnoties un meklēt iemeslus savam fiasko nenāktos. Vajadzēja vnk paklusēt, bet ir aizdomas,ka Dukuru un daudzus citus piespieda izteikties šajā sakarā,lai varētu laivu tā kārtīgi sašūpot. Piespieda ar ultimātu kas nav ar mums ir pret mums.
, 2018-02-01 18:02, pirms 6 gadiem
li tao rakstīja: Ja tas ko viņš teica būtu patiesība tad tagad attaisnoties un meklēt iemeslus savam fiasko nenāktos. Vajadzēja vnk paklusēt, bet ir aizdomas,ka Dukuru un daudzus citus piespieda izteikties šajā sakarā,lai varētu laivu tā kārtīgi sašūpot. Piespieda ar ultimātu kas nav ar mums ir pret mums.
Mazāk fantazē, un tad jau būs Ok.
Patiesībā D. Dukurs savās intervijās ļoti korekti izsakās, un nepasaka neko tādu, kas nebūtu zināms, vai saprotams, jebkuram, kurš padziļināti interesējas par sportu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-02-01 18:10, pirms 6 gadiem
Nebūs LV ietekme renes sportā, kaut arī mums ir 8-kārtējais PK ieguvējs. To Zintis teica 94., nekas jau nav mainījies. Ietekmes sfēru dala lielie.
Otrs, vācieši šobrīd attaisnoja krievus, viņiem pa lielam po. Ne jau tabletes ļaus braukt ātrāk, bet manipulācijas ar dzelzi. Tur LV šogad pavisam švaki. Visi resursi bija jāiegulda tajā.
Protams, visu cieņu D.D. par cīņu ar vējdzirnavām, pie tam viņš to dara solo, jo LOK viedoklis noteikti nesaskan ar viņējo.
Es nemācēšu pateikt, bet krievijas maigās varas pārstāvjiem šitais balagāns iekrita kā zīle rokā.
Atbilde visam ir tikai viena - jāuzvar, jābūt priekšā krieviem. Lai veicas!
, 2018-02-01 18:10, pirms 6 gadiem
RB3025 rakstīja: Kanaadaa arii krievi bija vainiigi. Kad korejietis panjems zeltu, atkal krievi buus vainiigi
Kāpēc jākoncentrējas tikai uz Dukuriem?
Varētu padomāt, ka viņi sāka visu šo jezgu. Un nevajag aizmirst, ka vienu lielu daļu vateņu pat CAS atzina par vainīgiem, un Melnbārdis&Co tiks pie zelta medaļām.
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.