Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Svinīgi atklāts jaunais Valmieras peldbaseins, pirmos peldētgribētājus uzņems 2.oktobrī

Andrejs Siliņš

Svinīgi atklāts jaunais Valmieras peldbaseins, pirmos peldētgribētājus uzņems 2.oktobrī
Foto: Raivo Sarelainens

Šodien, 28.septembrī ar svinīgu ceremoniju atklāja jauno Valmieras peldbaseinu, lai jau otrdien, 2.oktobrī tas sāktu darbību un uzņemtu pirmos peldētgribētājus. Jaunā Valmieras peldbaseina atklāšana ir ilgi gaidīts, ļoti svarīgs un vēsturiski nozīmīgs brīdis valmieriešu, Valmieras, Vidzemes un Latvijas vēsturē.

Valmiera lepojas ar senajām peldēšanas tradīcijām. Kopš 1975.gada Valmierā ir bijis peldbaseins, bet kopš 1976.gada – vairāk kā 40 gadus Valmierā tiek īstenota obligātā peldētapmācība bērniem. Līdz ar to var uzskatīt, ka Valmierā peld visu paaudžu cilvēki, ar ko Valmiera ļoti lepojas.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, atklājot Valmieras peldbaseinu, uzrunāja klātesošos: “Šī ir liela diena ne tikai Valmierai, bet arī visai mūsu valstij. Vidzemes Olimpiskais centrs kļūst daudz, daudz bagātāks un tie vēl nav griesti, ir daudz tālāko plānu. Mēs gribam redzēt mūsu tautu spēcīgu, enerģisku, veselu, dzīvespriecīgu, kustīgu, rosīgu, sportisku un peldēšana ir viens no trīs lielajiem “vaļiem”, līdzās vieglatlētikai un vingrošanai, ar ko ikvienam no mums būtu bijis jāsāk no agras bērnības, vai tagad jāturpina, jo sporta tradīcijai ir jānāk no ģimenes, tālāk jāturpinās skolas laikā un jākļūst par ieradumu visas dzīves garumā. Mēs gribam redzēt Olimpiskos čempionus, pasaules čempionus, Eiropas čempionus, bet tas viss sākas agrā bērnībā, tādēļ ļoti liels prieks, ka šeit ir tik plašas peldētapmācības iespējas. Cik stiprus mēs uzbūvēsim sportisko dzīves tradīciju pamatus, tik augstas sporta virsotnes mēs varēsim sasniegt!”. Kārlis Šadurskis savā pirmajā darba dienā Izglītības un zinātnes ministra amatā 2016.gada 12.februārī bija gandarīts būt klāt simboliskajā brīdī, kad topošā Valmieras peldbaseina pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Toreiz viņš uzsvēra, ka Valmieras peldbaseina būvniecība ir svarīga mūsu valsts un tautas nākotnei un novēlēja, lai tā nākotne ir ļoti ilga un ražīga.

Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidents Einars Fogelis atklāšanas uzrunā uzsvēra, ka vecais, tradīcijām bagātais Valmieras peldbaseins šodien nodod stafeti jaunajai celtnei un novēlēja valmieriešiem, lai iepriekš sasniegtie augstie sportiskie rezultāti, piedaloties Olimpiskajās spēlēs, dod iedvesmu bērniem nākt uz peldbaseinu un dzīvē būt draugos ar sportu, aktīvu dzīvesveidu un tiekties pēc sportiskajiem sasniegumiem.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, atklājot jauno Valmieras peldbaseinu, teica: “Vecais Valmieras peldbaseins ir godam kalpojis un turpina savu tālāko dzīvi jaunā veidolā, citā vietā”. Atskatoties Valmieras peldbaseina vēsturē, Jānis Baiks minēja, ka pirmais lēmums par nepieciešamību Valmierā būvēt peldbaseinu pieņemts 2008.gadā, līdz ar to ir pagājuši nepilni 10 gadi līdz ieceres realizācijai. “Valmieras peldbaseins ir piemērots nodarbībām zīdaiņiem, šeit notiks peldētapmācība bērniem no 6 gadiem līdz 3.klasei, nodarbības jaunajiem sportistiem, īpašas nodarbības paredzētas senioriem,” jaunā baseina nozīmīgumu Valmieras, Vidzemes, Latvijas iedzīvotājiem pamato Jānis Baiks.

Valmieras peldbaseina atklāšanas diena ir īpaša, jo šodien Valmieras peldbaseins no Latvijas Peldēšanas federācijas saņēma Starptautiskās Peldēšanas federācijas (FINA) sertifikātu, kas apliecina, ka Valmieras peldbaseins atbilst standartiem starptautisku peldēšanas sacensību rīkošanai ar tajā sasniegtos rezultātu atzīšanai. Tādejādi Valmieras peldbaseins ir Latvijā pirmais, šobrīd vienīgais, 25m jaunuzceltais peldbaseins kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas atbilst šiem starptautiskajiem standartiem.

Valmieras peldbaseins stiprina Valmieras kā Vidzemes sporta centra nozīmi, nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru dažāda līmeņa sporta sacensību un treniņu norisei.

Savukārt otrdien, 2.oktobrī Valmieras peldbaseins sāks darbību un apmeklētājiem būs pieejams viss Valmieras peldbaseina komplekss.

Plašāka informācija pieejama mājaslapā Valmieras peldbaseins | Sports un atpūta

Informāciju sagatavoja
SIA “Vidzemes Olimpiskais centrs”
vecākā sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste
Lelde Bukovska