Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Pellegrīni atņem zeltu Ledeki un Makkionai, Pītijs triumfē 50 metros brasā

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Pellegrīni atņem zeltu Ledeki un Makkionai, Pītijs triumfē 50 metros brasā
Federika Pellegrīni
Foto: Sputnik/Scanpix

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā aizvadīta ceturtā sacensību diena pasaules čempionātā peldēšanā. Šovakar tika sadalīti pieci medaļu komplekti. Tāpat tika labots pasaules rekords jauktajā 4x100 metru kompleksajā stafetē.

Fantastisks finiša spurts izvērtās šī vakara pirmajā peldējumā - 200 metru brīvā stila finālā dāmām. Par galveno favorīti, protams, uzskatīja divpadsmitkārtējo pasaules čempioni Ketiju Ledeki (ASV), tomēr pēc 100 metriem līdere bija austrāliete Emma Makkiona. Arī 30 metrus līdz finišam tieši šīs peldētājas cīnījās par pirmo vietu, taču pēdējos metros viņas tika pārsteigtas - pasaules rekordiste Federika Pellegrīni no Itālijas viņas panāca un apdzina, distanci veicot 1:54.73 minūtēs un izcīnot savu piekto zelta medaļu pasaules čempionātos lielajā baseinā. Savukārt Ledeki un Makkiona peldējumā uzrādīja identisku rezultātu, distanci veicot 1:55.18 minūtēs un abas iegūstot sudraba medaļu. Ledeki šī bija trīspadsmitā medaļa pasaules čempionātos, bet tikai pirmā sudraba - pārējās divpadsmit ir zelta. Ceturtajā vietā finišēja Veronika Popova no Krievijas, no Ledeki un Makkionas atpaliekot par astoņām sekundes simtdaļām.

200 metru tauriņstilā vīriešiem zelta medaļu izcīnīja Čads Lekloss no Dienvidāfrikas, distanci veicot 1:53.33 minūtēs. Kā jau ierasts, Lekloss no visiem atrāvās jau pašā peldējuma sākumā, taču šoreiz atrāviens bija neierasti liels, proti, pie 100 metru atzīmes dienvidafrikānis tuvāko sekotāju apsteidza vairāk kā par sekundi. Savu pārsvaru viņš noturēja līdz finišam, izcīnot savu ceturto zelta medaļu pasaules čempionātos lielajā baseinā. Sudraba medaļu izcīnīja mājnieku mīlulis Lazlo Čehs, distanci nopeldot 1:53.72 minūtēs, bet bronza tika Daijam Seto no Japānas, kurš finišēja pēc 1:54.21 minūtes.

Lieliskajā formā esošais Ādams Pītijs no Lielbritānijas piedzīvoja triumfu 50 metros brasā vīriešiem, distanci veicot 25,99 sekundēs un no sev piederošā pasaules rekorda atpaliekot par četrām sekundes simtdaļām. Šis bija tikai otrais peldējums vēsturē šajā disciplīnā, kas bija ātrāks apr 26 sekundēm. Sudraba medaļu izcīnīja Žoao Gomess no Brazīlijas, distanci nopeldot 26,52 sekundēs un labojot Panamerikas rekordu, kuru pats uzstādīja šī pasaules čempionāta priekšpeldējumā, par 15 sekundes simtdaļām. Savukārt bronzas medaļa tika Kameronam van der Burgam no Dienvidāfrikas, kurš distanci nopeldēja 26,60 sekundēs.

800 metros brīvajā stilā vīriešiem izvērtās lieliska cīņa starp trīs peldētājiem - Gregorio Paltrinjeri (Itālija), Voicehu Voidaku (Polija) un Gabrielu Deti (Itālija). Peldējuma lielāko daļu Paltrinjeri un Voidaks cīnījās plecu pie pleca, tomēr finiša taisnē Paltrinjeri sāka atpalikt, bet Gabriels Deti uzņēma ātrumu un fantastiski apdzina abus konkurentus, izcīnot savu pirmo zelta medaļu pasaules čempionātos. Distanci Deti vieca 7:40.77 minūtēs, uzstādot jaunu Eiropas rekordu, bet no pasaules rekorda atpaliekot vairāk kā par astoņām sekundēm. Sudrabu izcīnīja Vicehs Voidaks, bet bronza nonāca Paltrinjeri rokās. Ķīnas labākais peldētājs Suņs Jans šajā finālpeldējumā ierindojās tikai 5. vietā. Brīdī, kad apbalvošanas ceremonijas laikā ''Danube'' arēnā izskanēja Itālijas himna, atmosfēra bija fantastiska, jo līdzjutēji dziedāja un aplaudēja tik skaļi, ka himnas pavadījumu bija grūti sadzirdēt.

Savukārt šī vakara vienīgais pasaules rekords tika sasniegts jauktajā 4x100 m kompleksajā stafetē, kuru uzstādīja ASV izlase. Tās sastāvā peldēja Mets Grēvers, Lilija Kinga, Kalebs Dresels un Simona Manuela. Distanci komanda veica 3:38.56 minūtēs, šorīt priekšpeldējumos uzstādīto pasaules rekordu labojot par mazāk kā divām sekundēm. Otro vietu ieņēma Austrālijas izlase, bet pie bronzas medaļām tika gan Kanādas, gan Ķīnas komandas.

Jau iepriekš ziņojām par Latvijas peldētāju sniegumu šīs dienas rīta sesijā. Rīt Latviju pārstāvēs Gabriela Ņikitina, startējot 100 metros brīvajā stilā, un Daniils Bobrovs, piedaloties 200 metros brasā.