Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Autors: Mārcis Martini

Aicina uzņēmējus dāvināt bērniem zināšanas un izdzīvošanas prasmes ūdenī

240 bērniem un jauniešiem ir nodrošināta iespēja apgūt teorētiskās un praktiskās nodarbības par drošību pie ūdens, tās nodrošina biedrība “Peldēt droši”. Apmācības iespējamas pateicoties uzņēmuma “Squalio” finansējumam un apdrošinātāja “Balta” ziedojumam basketbola turnīra “Krastu mačs” ietvaros. Biedrība “Peldēt droši” aicina arī citus uzņēmējus iesaistīties bērnu un jauniešu izglītošanā par drošību ūdenī un pie tā.

Par iegūtajiem līdzekļiem skolu audzēkņiem tiks organizētas teorētiskās un praktiskās nodarbības. To mērķis vairot jauniešu izpratni par drošu atpūtu pie ūdens, pārbaudīt savu peldētprasmi un zināšanas, kas būtu nepieciešamas nonākot nelaimē. Nodarbības peldbaseinā vadīs sertificēti glābēji un peldēšanas treneri ar ilggadēju pieredzi glābšanas dienestā uz ūdens. Līdz šim pieteikumus nodarbībām iesūtījušas vairākas Rīgas un Pierīgas skolas, kopā 185 bērni līdz nākošajai peldsezonai gūs lielāku pārliecību par savām spējām, kā arī uzzinās kā palīdzēt citam nelaimē nonākušajam.

Biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Grundiņa-Arāja atzīst: “Mums pieaugušajiem ir atbildība iemācīt bērniem prasmes, kas kritiskos dzīves brīžos var būt izšķirošas. Peldētprasme ir dzīvību saglabājoša prasme. Ūdens kompetence mūsu valstī, kur teju katrs otrais dzīvo ūdens tuvumā ir obligāta. Katrs eiro, kas pateicoties uzņēmējiem un atsaucīgiem cilvēkiem nonāks mūsu rīcībā kalpos, lai bērni iegūtu vērtīgas zināšanas par to, kā rīkoties, ja esi nokļuvis nelaimē ūdenī vai ja ir jāpalīdz kādam citam šādā situācijā. Aicinu uzņēmējus svētku laikā bērniem sniegt dārgāko dāvanu – zināšanas, kas, iespējams, kādreiz var izglābt dzīvību.”

Noslīkšana un slīkšana ir starp vadošajiem ārējiem nāves cēloņiem Latvijā – ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vairāk nekā 120 cilvēku, tādējādi ierindojot Latviju starp līderēm visā ES, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju. Pērn noslīkstot dzīvību zaudēja 124 cilvēki, no tiem 6 bērni – divas reizes vairāk nekā ceļu satiksmes negadījumos. Kā norāda eksperti, iemesls tam ir zināšanu un atbildīgas rīcības trūkums, nepietiekama peldētprasme, kā arī pārgalvīga rīcība. Traģisko situāciju var mainīt zināšanas, izpratne un jauni ieradumi drošai atpūtai pie ūdens, tāpēc īpaši svarīgi ir izglītot bērnus.

“Drošība ir svarīga visās jomās. Drošība uz ūdens ir viena no pirmajām zināšanām, kas būtu jāpagūst valstī, kur teju katrs otrais dzīvo ūdens tuvumā. Līdz ar zinošākiem bērniem izglītotāki kļūs arī vecāki. Mācot bērnus, tiks veicināta sabiedrības izpratne kopumā par to, ka ūdens ir vide, kur drošība ir izdzīvošanas jautājums. Mēs ticam, ka mainot tādus paradumus kā nepietiekama peldētprasme, kā arī pārgalvīga rīcība ūdenī, traģiskā statistika mazināsies un dzīve ūdens tuvumā kļūs drošāka,” atzīst Sandis Kolomenskis, IT uzņēmuma “Squalio” vadītājs.

Biedrība “Peldēt droši” dibināta 2017. gadā ar mērķi sabiedrībā vairot izpratni par peldētprasmi kā dzīvību saglabājošu prasmi un peldēšanas nozīmi veselības veicināšanā, fiziskās sagatavotības attīstībā un imunitātes stiprināšanā sabiedrībā kopumā. Popularizēt aktīvu atpūtu un veselīgu dzīvesveidu kā pamata dzīves prasmi – jo īpaši bērnos un jauniešos. Vairāk informācijas par biedrības darbu var atrast mājas lapā Sākums - Peldēt.lv


Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
"Rīdzene" DSN komanda. Foto: LPF.

LČ peldēšanā junioriem labots rekords, Ozolai 5 zelti, Deičmanim un Čurgelim pa četriem

Aizvadītajā nedēļas nogalē Jelgavā notiekošajā Latvijas U20 čempionātā RBJSS Rīdzene dāmu kvartets labojis nacionālo rekordu 4x50m brīvā stila stafetē, tikmēr komandu ieskaitē uzvaras laurus plūca RBJSS Rīdzene Daugavas SN komanda, kura tādejādi ir triumfējusi visos trijos šīs sezonas vecuma posmu čempionātos. Savukārt ar zelta medaļu klāstu izcēlās rīdziniece Patrīcija Elizabete Ozola, kā arī jelgavnieks Nikolass Deičmans un daugavpilietis Valērijs Čurgelis.
Džozefs Skūlings. Foto: Olympics

Singapūras vienīgais olimpiskais čempions Skūlings beidz sportista karjeru

LETA--AFP. Peldētājs Džozefs Skūlings, kurš Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs 2016.gadā pārspēja ASV peldēšanas sporta leģendu Maiklu Felpsu, kļūstot par Singapūras pirmo un vienīgo olimpisko čempionu, otrdien sociālajos tīklos paziņoja, ka beidz profesionāla sportista karjeru.