Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Ungārijas peldēšanas federācijas bijušais vadītājs apcietināts saistībā ar slepkavību

Krišs Upenieks

Ungārijas peldēšanas federācijas bijušais vadītājs apcietināts saistībā ar slepkavību
Tamāšs Gārfāšs
Foto: 24.hu

LETA--AP. Ungārijas policija otrdien nopratināja un pēc tam apcietināja bijušo šīs valsts peldēšanas federācijas vadītāju Tamāšu Ģārfāšu saistībā ar biznesa konkurenta slepkavību, kas izdarīta 1998.gadā.

Varas iestādes paziņoja, ka Ģārfāšs tiek turēts aizdomās par mediju magnāta Jānoša Feņē slepkavības pasūtīšanu. Feņē tika nošauts 1998.gada 11.februārī Budapeštā, kad viņa automašīna bija apstājusies pie luksofora.

Ģārfāšs, kurš ir 69 gadus vecs, bija vadījis Ungārijas Peldēšanas federāciju no 1993. līdz 2016.gadam, kā arī ieņēmis augstus amatus Eiropas un starptautiskās peldēšanas organizācijās un Ungārijas Olimpiskajā komitejā. Viņš arī bija nozīmīga mediju figūra pēc demokrātijas atjaunošanas Ungārijā 1990.gadā, ziņoja Ungārijas mediji.

Feņē, kurš gadiem ilgi bija strādājis par preses fotogrāfu, izveidoja veiksmīgu videonomas veikalu ķēdi pēc savas atgriešanās no ASV apmeklējuma 1987.gadā. Vēlāk viņš sāka veidot mediju kompāniju, kas izauga, ietverot populārus žurnālus un laikrakstus, kā ar kabeļtelevīzijas kanālu.

Feņē bija labi zināms konkurents Ģārfāšam, kurš bija valsts televīzijas rīta programmas "Napkelte" ("Saullēkts") producents.

1998.gada 11.februāra vēlā pēcpusdienā Feņē tika nogalināts ar vairākiem šāvieniem no Horvātijā ražotas mašīnpistoles, kuru vēlāk atrada policija. Slepkavība šokēja valsti, un tika izteikti pieņēmumi, ka slepkavības motīvs saistīts ar upura biznesa darījumiem.

Par Feņē slepkavību pērn tika piespriests mūža ieslodzījums Slovākijas noziedzniekam Jozefam Rohāčam, bet slepkavības pasūtītājs līdz šim nebija minēts.

Policija paziņoja, ka martā tikusies ar kādu ieslodzīto T. Portiku, kurš pašlaik izcieš 13 gadu cietumsodu par kādas slepkavības pasūtīšanu organizētās noziedzības pasaulē, lai viņu nopratinātu par iespējamu līdzdalību Feņē slepkavībā.

Ģārfāšs atkāpās no Ungārijas Peldēšanas federācijas vadītāja amata 2016.gada novembrī dažus mēnešus pirms tam, kad Ungārijā tika sarīkots 2017.gada pasaules čempionāts peldēšanā – lielākais sporta pasākums, kāds jebkad noticis šajā valstī.

Viņa atkāpšanās tika panākta ar kampaņu, kuru vadīja trīskārtējā olimpiskā čempione peldēšanā Katinka Hošsū, kas nosauca Ģārfāšu par "viskaitīgāko faktoru" Ungārijas peldēšanas sportam.

Izmantotie resursi:
LETA