Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:166, Did:0, useCase: 3

Latvijas sēdvolejbolistu spēle pret Japānas izlasi

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Latvijas sēdvolejbolistu spēle pret Japānas izlasi
Latvijas sēdvolejbolistes
Foto: Andris Pimenovs

Latvijas sieviešu sēdvolejbola izlase savu pēdējo spēli Pekinas paralimpisko spēļu turnīrā aizvadīja, tiekoties ar Japānas valstsvienību. Mačā, kurā tika izšķirts 7.vietas liktenis, mūs meitenes bija pārākas ar 3:2. Lūk, kādu komentāru par šo spēli portālam eSports.lv vakar no Pekinas atsūtīja Andris Pimenovs.

Sveiki, cienījamie Latvijas sporta fani!

Nosūtu komentāru un fotogrāfijas par šo vienreizējo spēli. Latvijas mājā ir klusums, jo lielākā komandas daļa pašlaik „izbauda” senās Ķīnas civilizācijas brīnumus un vienreizējo kultūras un mākslas mantojumu.

Kaisles un emociju viļņos noritēja Latvijas un Japānas valstsvienību sēdvolejbola spēle. No visām spēlēm tā bija visskaistākā, emocionālākā un svarīgākā spēle ar Latvijas meiteņu komandas piedalīšanos. Tā sniedza brīnišķīgu emocionālo pārdzīvojumu gan abu pušu spēlētājām, gan līdzjutējiem, gan daudzu miljonu lielajai TV skatītāju auditorijai.

Pēc japāņu komandas pārliecinošajām uzvarām otrajā un trešajā setā, ceturtajā pārākas bija Latvijas volejbolistes, izlīdzinot kopējo rezultātu – 2:2. Spēles likteni izšķīra piektais sets. Latvijas komandas mazais cerību stariņš, kas parādījās ceturtajā setā, daudzu tūkstošu līdzjutēju atbalstīts, pārvērtās spožā uzvarā. Ar vārdiem nevar aprakstīt zālē valdošās emocijas, tāpēc sūtu fotogrāfijas, kuras vismaz daļēji var tās atspoguļot.

Atsevišķus vārdus gribās teikt par mūsu līdzjutējiem. Trenera asistents Kristaps Kotāns un jo sevišķi Andris Ulmanis prata radīt pozitīvu atmosfēru un noskaņot daudzos tūkstošus skatītāju par labu Latvijas paralimpietēm. Jau pēc pirmā seta saujiņas Latvijas karsēju draudzīgi izkliegto „Latvija” daudzie tūkstoši ķīniešu turpināja ar neatkārtojamu „sajau”, bezmaz vai ceļot augšā ēkas jumtu. Ķīniešiem ir diezgan grūti izrunāt burtu „r”... Pamazām japāņu līdzjutēju skanīgais sauklis „Japāna, uz priekšu” nogrima Latvijas komandas atbalstītāju okeāna rēkoņā. Kā papildinājums tam visam bija Andra Ulmaņa kruķiem piestiprinātie lielie Latvijas karogi, kas veidoja dinamisku krāsainu akcentu, tādejādi neatlaidīgi atgādinot: „Atbalstiet mūsu meitenes, viņas cīnās kā tīģerienes!”.

Pēc piektā ļoti dramatiskā seta, kas izšķīra šīs spēles uzvarētājus, vēl bija vairāki skaisti un saviļņojoši mirkļi, kas visu sirdīs atstāja neizdzēšamus iespaidus. Pēc diktora paziņojuma par to, ka tieši šodien vienai no Japānas spēlētājām ir dzimšanas diena, daudzus tūkstošus lielais skatītāju koris, tiesneši un Latvijas komanda veltīja gaviļniecei dziesmu „Happy Birthday to You....”. Andra Ulmaņa pasniegtā Latvijas delegācijas tautiskā lellīte gaviļniecei izsauca patiesu sajūsmu. Prieku izsauca ari japāņu komandas un ķīniešu voluntieru sarūpētās dāvaniņas. Jaunās, simpātiskās spēlētājas seja atplauka brīnišķīgā smaidā, kas pārvērta viņu par viskaistāko meiteni visā sporta hallē. Nobeigumā japāņu komanda pagriezās pret VIP ložu un paklanoties pateicās Japānas augstajai amatpersonai, kurš vēroja visu spēli un atbalstīja savu komandu. Viņš atbildēja ar neparasti zemu un salīdzinoši ilgu, savam rangam neierastu atbildes sveicienu, tā parādīdams dziļu cieņu spēlētājām. Skanot vecākā trenera komandai, japāņu meitenes un treneri pagriezās un ar vēl zemāku un ilgāku paklanīšanos pateicās par pašaizliedzīgo atbalstu un vienlaicīgi atvainojās par savu līdzjutēju neattaisnotajām cerībām. Asaras, vārda tiešā nozīmē, kā pupas bira no viņu acīm... Tālāk, lai runā fotogrāfijas...

Ar cieņu - Andris Pimenovs.

P.S. Pie treneres Vitas Kotānes painteresējos par sēdvolejbolistu kvalitatīvo raksturojumu. Piecas meitenes ir ar kāju protēzēm. To skaitā viena - ar abu kāju protēzēm. Viena sportiste ar vienu roku, divas meitenes ar cerebrālo paralīzi, viena pēc smagas autoavārijas, divas ar sportā iegūtām traumām...

Edgars Bergs, pēc iesaukas „Kalns”, zināja man teikt, ka no 147 dalībvalstīm medaļas izcīnīja 76 valstu paralimpieši. Latvija ar savām trim medaļām (zelts un divi sudrabi) ierindojās
45.vietā.

Andris Ulmanis sniedza interesantu informāciju par valsts sporta veidu finansēšanu Irānā. Invalīdu sports tur ieņem 4.vietu, piekāpjoties tikai cīņas, svarcelšanas un vieglatlētikas federācijām. Nākošajā vietā ierindojas futbola federācija. Par interesi un cieņu par invalīdu sportu Irānā liecina fakts, ka Irānas prezidents personīgi pagodināja vīriešu sēdvolejbola komandu ar savu klātbūtni.

Foto skatīt ŠEIT