Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:166, Did:0, useCase: 3

Par mūsu vieglatlētu startiem Pekinā

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Par mūsu vieglatlētu startiem Pekinā
Edgars Bergs diska mešanas sektorā
Foto: Andris Pimenovs

Vakar un šodien Pekinas paralimpiskajās spēlēs startēja trīs no četriem mūsu vieglatlētiem – Liene Gruzīte (šķēpmešana, lodes grūšana un sprints), Ingrīda Priede (lodes grūšana) un Edgars Bergs (diska mešana). Lūk, kādu informāciju par viņu veiksmēm un neveiksmēm portālam eSports.lv atsūtīja Andris Pimenovs, kuru nu jau droši varam uzskatīt par savām acīm un ausīm Pekinā.

Kā saka pats Edgars, plānotais tika izpildīts. Skaidrs, ka gan sportists, gan viņa trenere Maija Ukstiņa cerēja uz ko vairāk. Ar pirmajiem trim diska metieniem tika noskaidrots, kuri astoņi sportisti turpinās cīņu par medaļām. Edgars ar rezultātu 43,68 metri iekļuva šo atlētu skaitā.

Sacensību laikā Edgars vairākas reizes ciešā tiesneša uzraudzībā devās no diska mešanas sektora pie savas trenerītes Maijas Ukstiņas pēc padoma metiena tehnikas un taktikas korekcijai. Šo iespēju izmantoja arī Ķīnas un citu valstu sportisti. Trenerim ir atļauts atrasties stadionā pirmajās divās skatītāju rindās. Turpat var atrasties arī atlēti. Šo iespēju izmantojām arī mēs, lai morāli atbalstītu un fotogrāfijās iemūžinātu šos unikālos mirkļus.

Visas skatītāju darbības kontrolēja nopietna izskata puiši, tērpti vienādos formas tērpos, kuri pat vislielāko ovāciju laikā ne uz mirkli nenovērsa savu uzmanību no līdzjutēju vietām. Tikai apbalvošanas ceremonijas laikā ar brašu stāju, kas nenoliedzami liecināja par piederību kādām militārā spēka struktūrām, viņi pagriezās uz valsts triumfātora karoga pusi.

Finālā Edgars savā priekšpēdējā metienā raidīja disku 47,02 metrus tālu un ierindojās 5.vietā. Šajās sacensībās Ķīnas sportists uzstādīja jaunu pasaules rekordu (54,13 m), izcīnot paralimspiskā čempiona titulu diska mešanā.

Palūdzu arī abus trenerus - Maiju Ukstiņu un Aldi Šūpulnieku, sniegt informāciju par savu audzēkņu darbiem un nedarbiem...

M.Ukstiņa: "Rīta sacensībās Edgaram apvienotajās klasēs bija liela konkurence, taču ne nepārvarama. Derēja drusku vairāk veiksmes, taču viņa sasniegtais sezonas labākais rezultāts ir vērtējams atzīstami. Vakarpusē sacensības bija vēl saspringtākas un Ingrīdai bija dots uzdevums sasniegt personīgo rekordu. Vai viņa varēja to izdarīt? Droši vien, jo Pekinā treniņu laikā tas izdevās pat speciāli negatavojoties!"

A.Šūpulnieks: "Liene ir malacis - ne katrs sportists, pat būdams pie teicamas veselības, varētu paveikt to, ko spēja viņa - 24 stundu laikā startēt trijās disciplīnās (lode, šķēps un 100 m) un izpildīt sacensību normatīvus. Malacis! Viņa izgāja cauri īstai "gaļas maļamajai mašīnai"."

Lienei šīs bija pirmās lielākās sacensības viņas sportistes karjerā. Jaunā sportiste atzinās, ka bijusi ļoti "uzvilkta", šķēpmešanas sacensībās ārkārtīgi gribējies ar visu spēku "ielikties" pēdējā mēģinājumā, taču tiesnesis pat divas reizes pārtraucis viņas metiena izpildi, aizbildinādamies ar ķibeli attāluma mērīšanas ierīce.

Fotogrāfijās, ko Liene apskatīja pēc sacensībām, viņa pati norādīja uz kļūdām metiena tehnikā. Lienes treneris Aldis Šūpulnieks uzsvēra, ka kopumā ar audzēknes sniegumu ir apmierināts un par medaļām Liene nopietni varēs cīnīties Londonas paralimpiskajās spēles. Pati Liene ar savu sniegumu gan nav mierā, jo viņa bija cerējusi uz labākiem rezultātiem. Fizioterapeite Gunta Ozoliņa piebilda, ka divas dienas atpakaļ, kad viņa painteresējusies par Lienes veselību, atklājās, ka sportiste ir saaukstējusies. Dari ko gribi, bet no saaukstēšanās ir jāārstējas vismaz septiņas dienas.

P.S. Nosūtu fotogrāfijas par Lienes, Ingrīdas un Edgara startiem Pekinā. No mazā "Canon" neko daudz "neizspiedīsi", ja netiec sportistam klāt tuvāk par 50 metriem. Tāpēc sūtu tādas, kādas iznāca. Par bilžu kvalitāti atvainojos paralimpiešu fanu priekšā.

Foto skatīt ŠEIT

  -1 [+] [-]

, 2008-09-11 23:26, pirms 16 gadiem
varbūt tomēr izvēlēties vienu disciplīnu - sprintu vai mešanu, grūšanu? Sanāk kā tai pasakā, gribēja visu, nedabūja - neko.
Uz paralimpiskām spēlēm tomēr brauc pārstāvēt valsts izlasi un jāizvēlas labākos, šoreiz gan liekas, labākā palika mājās, universālākā nesasniedza neko

     [+] [-]

, 2008-09-12 11:24, pirms 16 gadiem
Kāda tam starpība cik disciplīnas izvēlas - priecē ka vispār ir tādi cilvēki, kas mūsu valsti pārstāv.Man liels prieks par Lieni,Ingrīdu un Edgaru,nav svarīgi vai tā medaļa ir ,vai nav,bet Jūs tur esat bijuši un tas jau ir liels sasniegums.
Bet ir tādi cilvēki kuri nekur nav bijuši,sēž mājās un sūkstās,ņaud par katrām nevaiksmēm,tādiem cilvēkiem vienmēr viss būs slikti ko citi dara.
Lai jums veicās,mēs esam ar Jums vieglatlēti.

     [+] [-]

, 2008-09-12 14:14, pirms 16 gadiem
Taa labaakaa, kas palika maajaas, atskiriibaa no Lienes sezonas gaitaa un itiipasi beigas pirms dosanaas uz Pekinu nespeeja sasniegt pat normatiivus!Un arii vinai vietas nespiideetu labaakas, jo vinai arii ir daudz pretinieces un speeciigaakas par labaako maajaas paliceeju!
Liene, neker krenki,sanaaca kaa sanaaca bet tu tur esi, un esi to pelniijusi!

     [+] [-]

, 2008-09-12 22:10, pirms 16 gadiem
es uzskatu, ka jau normatīvu izpildīšana un nokļūšana paralimpiskajās spēlēs ir ļoti liels sasniegums, it īpaši jaunam sportistam un disciplīnu skaits tikai pierāda to, cik daudzpusīga un talantīga ir meitene!
Iga - tu esi forša, mazā!