Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Bijušais F1 pilots Dzanardi gatavs startam Londonas Paralimpiskajās spēlēs

Bijušais F1 pilots Dzanardi gatavs startam Londonas Paralimpiskajās spēlēs
Alekss Dzanardi
Foto:Ben Hoskins/Getty Images

Itālim Aleksam Dzanardi, startējot Paralimpiskajā Brands Hatch riteņbraukšanas trasē, attiecībā pret konkurentiem varētu būt kāda priekšrocība - bijušais F1 braucējs šo trasi zina no dienām, kad viņš tajā vēl brauca ar ātrumu 200 jūdzes stundā.

‘’Pēdējo reizi, kad šeit startēju, braucu apmēram piecas reizes ātrāk, bet, neskatoties uz to, es joprojām mīlu šo trasi‘’, saka 45 gadus vecais Dzanardi, kurš spēja izdzīvot un pat atgriezties sportā pēc šausmīgās avārijas 2001. gadā Vācijā. Pēc liktenīgā negadījuma sportistam nācās amputēt abas kājas. Līdz nokļūšanai no trases slimnīcā Dzanardi bija zaudējis trīs ceturtdaļas asiņu un viņa sirds apstājās septiņas reizes. Tagad, kad pagājuši 11 gadi, viņš cer cīnīties par Londonas Paralimpisko spēļu zelta medaļu ar abām rokām vadāmu triju riteņu ratiņkrēslu (velosipēdu) ieskaitē.

2005. gadā Dzanardi sāka startēt "World Touring Car" čempionātā. Viņš brauca ar īpaši viņam pielāgotu BMW 320i automašīnu, kas atviegloja auto vadīšanu izmantojot kāju protēzes. Izmantojot savas zināšanas sacīkšu auto jomā, viņš ir izveidojis īpašas kāju protēzes, kas dod iespēju peldēt.

Meklējot jaunus izaicinājumus, Dzanardi sāka piedalīties riteņbraukšanas sacensībās, kur pedāļi tiek darbināti ar roku spēku, nevis ar kājām kā pierasts. 2007. gada Ņujorkas maratonā ar roku darbināmo velosipēdu ieskaitē viņš ieguva augsto 4.vietu, lai gan bija trenējies vien 4 nedēļas. 2009. gadā viņš pameta autosportu, izvirzot mērķi pārstāvēt Itālijas izlasi Londonas Paralimpiskajās spēlēs. Pagājušajā gadā viņš uzvarēja Ņujorkas maratonā, pārspējot bijušo poļu spīdvejistu Rafalu Vilku (2006. gadā viņš zaudēja kājas sacīkšu negadījumā).

Dzanardi, sadarbojoties ar auto ekspertiem, savu velosipēdu uzbūvējis pilnīgi no jauna. Sasniegt labākus rezultātus palīdz borta datori, kas līdzīgi kā F1 uzkrāj braucienu datus, un tas paver iespēju analizēt sniegumu. Katram sportistam ir savām vajadzībām atbilstošs velosipēds, jo visu fiziskās spējas nav vienādas.

Riteņbraucēji startēs vienā no četrām velosipēdu kategorijām. Tās tiek iedalītas atkarībā no invaliditātes pakāpes. ‘’Esmu H4 grupā, jo varu izmantot ķermeņa augšdaļu, lai ar ķermeņa svaru noliektos uz priekšu un darbinātu pedāļus ar rokām. H1 līdz H3 grupā startē tie, kuri brauc guļus stāvoklī. Viņi atšķirībā no mums iegūst labākas aerodinamikas priekšrocības’’, stāsta Dzanardi.

"Vecāki man mācīja, ka es vienmēr varu būt labākais dažādās jomās’’, viņš saka. ‘’Pēc avārijas es nekad nešaubījos, ka būs grūti, bet es melotu, ja teiktu, ka šī jaunā dzīve man ir bijis pārstegums. Es to izdarīju, jo ticēju, ka tas bija iespējams. Ja daži cilvēki spētu lidot, arī Useins Bolts justos nepilnvērtīgs. Darīt labāko izmantojot to, kas man ir, tas ir vislielākais izaicinājums."

Kad Dzanardi vēl bija bērns, viņa vecākā māsa gāja bojā autoavārijā, tāpēc vecāki viņu mēģināja pasargāt no autoceļiem. ‘’Zinot, ka mana kaislība bija dzinēji, vecāki man uzdāvināja kartingu, lai savu vēlmi varētu apmierināt slēgtā trasē. Tā sākās mans ceļš uz sacīkstēm.’’

‘’Tagad es zinu - ja es salaužu kāju, viss, ko vajag, ir piecu milimetru skrūve, lai to salabotu’’, viņš smejoties saka.

Paralimpiskās spēles norisināsies no 29. augusta līdz 9. septembrim.

Izmantotie resursi:
Paralympics 2012: Alex Zanardi back at Brands...

 +21 [+] [-]

, 2012-08-29 02:37, pirms 12 gadiem
Cepuri nost! šī Veča priekšā!

 +13 [+] [-]

, 2012-08-29 09:52, pirms 12 gadiem
Luix rakstīja: Cepuri nost! šī Veča priekšā!
pilniibaa piekriitu, redzeeju discovery par vinju raidiijumu, vnk kautkas neticams...
P.S un vinjsh veel peec taa nenokar rokas, bet ciinaas un dziivo taalaak... respect...!

 +16 [+] [-]

, 2012-08-29 12:43, pirms 12 gadiem
ja esi miljonārs ,ir vieglāk pārdzīvot lielas nelaimes.

 +15 [+] [-]

, 2012-08-29 16:16, pirms 12 gadiem
ingus123456 rakstīja: ja esi miljonārs ,ir vieglāk pārdzīvot lielas nelaimes.
protams, bet arī miljoni nepadarīs avāriju par nebijušu!

  +6 [+] [-]

, 2012-08-29 17:51, pirms 12 gadiem
bijušais autosportists, bijušais spidvejists.... vienalga večiem sacīkšu azarts ir iekšā. cepuri nost viņu priekšā- šos večus nekas neapstādinās !!!

  +2 [+] [-]

, 2012-08-30 12:00, pirms 12 gadiem
Principā Zanardi bija Cart braucejs. F1 viņš parādījās minimāli un bez panākumiem. Cempiontituli tika izciniti tieši Cart sacikstēs. Visu cieņu šim vīram par to ka turpina dzīvot pa maksimumu!

  +1 [+] [-]

, 2012-08-30 14:01, pirms 12 gadiem
vienmēr dievināju Zanardī.

     [+] [-]

, 2012-08-30 15:17, pirms 12 gadiem
db rakstīja: Principā Zanardi bija Cart braucejs. F1 viņš parādījās minimāli un bez panākumiem. Cempiontituli tika izciniti tieši Cart sacikstēs. Visu cieņu šim vīram par to ka turpina dzīvot pa maksimumu!
Taisnība. Lai gan karjeru uzsāka F1 (40+ starti), daudz veiksmīgāks bija Cart. Starp citu, ja būs piedāvājumi, Dzanardi pieļauj iespēju braukt DTM vai Indy500.

     [+] [-]

, 2012-08-31 00:33, pirms 12 gadiem
viens no maniem elkiem sportā un vispār,lielisks piemērs jaunajiem,ka, lai kas ar notiktu ir jācīnās tālāk