Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Latvijas stājhokejisti piedalījušies "Reilly Cup" turnīrā Kanādā

Andris Kalns
Andris Kalns

Aprīļa otrajā pusē seši Latvijas stājhokejisti aizvadīja cīņas “Reilly Cup” turnīrā Kanādā, kur Ziemeļamerikas apvienotās komandas sastāvā cīnījās pret Kanādas komandu. Piecās spēlēs tika gūta viena uzvara, bet komandas spēlētājiem tā bija neatsverama pieredze.

Stājhokejā (hokejs, ko spēlē cilvēki ar dažādiem kustību traucējumiem vai amputācijām) arī tiek aizvadīti Pasaules čempionāti, tomēr pēdējos gados finansiālu problēmu dēļ turnīri izpaliek. Arī šogad šis turnīrs izpalika, jo finansiālas problēmas bija ne vien Latvijai, bet arī Somijai, ASV un Pasaules izlasei, kuras sastāvā spēlētu sportisti no Krievijas, Čehijas, Austrālijas, Vācijas, Izraēlas un Slovākijas.

Tā vietā svarīgākais turnīrs šoreiz norisinājās Kanādā - “Reilly Cup”, kas ir kā Supersērija. Tas notiek katru pavasari dažādās Kanādas pilsētās, šoreiz Jorkas universitātes ledus hallē Toronto. No sportiskā viedokļa tās bija piecas spēles, kurās Kanādas izlase tikās ar Ziemeļamerikas apvienoto komandu, kuras sastāvā bija ASV komandas spēlētāji, Kanādas izlasē neiekļuvušie spēlētāji, kā arī pirmo reizi – seši latvieši (vārtsargs Andris Ulmanis, aizsargi Kristaps Kalvītis un Salvis Lācis, kā arī uzbrucēji Oļegs Kameņevs, Uģis Cimermanis un Rihards Sprincis).

Pirmajā spēlē Latvijas izlases spēlētāji aktīvi piedalījās visos Ziemeļamerikas apvienotās komandas gūtajos vārtos, taču tas nepalīdzēja uzvarēt - spraigā cīņā uzvarēja Kanādas hokejisti ar 6:4. Ar rezultativitāti izcēlās mūsu komandas kapteinis Oļegs Kameņevs, gūstot divus vārtus. Salvim Lācim un Kristapam Kalvītim pa rezultatīvai piespēlei.

Otrajā spēlē Ziemeļamerikas komanda bija vēl agresīvāka un rezultatīvāka un uzvarēja ar 8:6. Latvijas spēlētāji bija ļoti disciplinēti aizsardzībā, kaut ko spēja “pavilkt” vārtsargs Andris Ulmanis. Rezultatīvas piespēles Oļegam Kameņevam, Rihardam Sprincim un Salvim Lācim.

Trešajā spēlē Latvijas spēlētāji izjuta nelielu diskomfortu sakarā ar aklimatizāciju un nevarēja parādīt tik veiksmīgu sniegumu kā pirmajā dienā. Kanādas izlases spēlētāji izmantoja latviešiem nepierastās piespēles pa gaisu, kur jau ātrie un reaktīvie uzbrucēji apsteidza aizsargus. Rezultātā veidojās izgājieni viens pret vienu ar vārtsargu. Andris Ulmanis šādās situācijās nebija glābējs un tika nomainīts pēc pirmā perioda. Otrajā periodā, pateicoties vairākiem veiksmīgiem metieniem un diviem skaitliskajiem vairākumiemm, Ziemeļamerikas apvienotā komanda pietuvojās Kanādas komandai, taču tas nepalīdzēja uzvarēt. Kanādas hokejisti uzvarēja ar 6:4. Ar rezultativitāti izcēlās mūsu komandas kapteinis Oļegs Kameņevs, gūstot vienus vārtus. Uģim Cimermanim un Rihardam Sprincim pa rezultatīvai piespēlei.

Sērijas ceturtajā spēlē Kanādas komanda bija vēl agresīvāka un rezultatīvāka un uzvarēja ar 8:4. Vārtu guvums šoreiz Rihardam Sprincim, bet rezultatīvas piespēles Oļegam Kameņevam un Kristapam Kalvītim.

Ziemeļamerikas un Latvijas hokejistu komandai piektā spēle bija tikai prestiža jautājums, jo kopvērtējumā kanādieši jau bija uzvarējuši. Ziemeļamerikas un Latvijas apvienota komanda uzvarēja Kanādas izlasi ar 11:5 un īpaši sekmīga spēle uzbrukumā bija mūsējiem - Oļegam Kameņevam un Salvim Lācim 2+2, Kristapam Kalvītim 1+1, Uģim Cimermanim 1+0, bet Rihardam Sprincim 0+1.Lai arī kopvērtējumā zaudēts, stājhokejisti guva neatsveramu pieredzi, spēlējot ar tik augstas klases spēlētājiem. Tas noderēs turpmākajai izaugsmei Latvijas stājhokejā.

Rezultāti
26.04.2019 KANĀDA – ZIEMEĻAMERIKA & LATVIJA 6:4
26.04.2019 KANĀDA – ZIEMEĻAMERIKA & LATVIJA 6:8
27.04.2019 KANĀDA – ZIEMEĻAMERIKA & LATVIJA 6:4
27.04.2019 KANĀDA – ZIEMEĻAMERIKA & LATVIJA 8:4
28.04.2019 KANĀDA – ZIEMEĻAMERIKA & LATVIJA 5:11

Latvijas sportisti saka lielu paldies LR Izglības un Zinātnes ministrijas, Latvijas Paralimpiskās komitejas atbalstam, sponsoru (Latvijas Hokeja federācija un personīgi Aigars Kalvītis un Viesturs Koziols, Latvijas izlase hokejā un personīgi Bobs Hārtlijs, E.Gulbja laboratorija, SIA „Sports Lukss”; Hokeja klubs „Zemgale”, Zemgales Ledus halle, personīgi Armands Ozollapa, Kurbads hokeja komandas prezidents Andis Pikāns, Artūrs Irbe, SIA „Agrolats”, SIA Geka, Rīgas Dinamo un personīgi Juris Savickis) atbalstam un Jelgavas, Rīgas, Talsu pašvaldībām par piešķirto finansējumu, pateicoties kam hokejisti varēja trenēties un gatavoties atbildīgajiem startiem, kā arī Latvijas delegācija varēja nokļūt un piedalīties Reilly Cup. Latvijas izlasei gatavošanās posmā palīdzēja Rīgas Dinamo hokejisti gan ar inventāru, gan ar padomu treniņu procesā.

Informāciju sagatavoja:
Andris Ulmanis
stajhokejs@inbox.lv
+37129543512