Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišs Upenieks

Tukums uzņems Baltijas čempionātu orientēšanās sportā

Tukums uzņems Baltijas čempionātu orientēšanās sportā
Edgars Bertuks
Publicitātes foto

Nedēļas nogalē Tukuma apkārtnē norisināsies Baltijas čempionāts orientēšanās sportā. Sacensībās piedalīsies nacionālās izlases no Baltijas valstīm, Baltkrievijas un Sanktpēterburgas apkārtnes. Čempionātā dalību apstiprinājuši teju visi spēcīgākie reģiona orientieristi.

Baltijas čempionāta izcīņa sāksies sestdien, no 11.00, kas pie atpūtas kompleksa "Sveikuļi" notiks sacensības garajā distancē. Sestdienas vakarā (18.00) paredzētas sprinta sacensības Tukuma centrā, bet svētdien ar kopējo startu 11.00 "Sveikuļos" sāksies Baltijas čempionu noskaidrošana trīs etapu stafetēs.

Baltijas čempionāts ir tradīcijām bagātas sacensības, kas jau vairāk nekā 20 gadus kādā no Baltijas valstīm pavasarī pulcē labākos Baltijas orientieristus. Arī šogad dalībnieku sastāvs ir ļoti spēcīgs.

Latvijas orientēšanās izlases vadītājs Jari Ikaheimonens uzskata, ka Baltijas čempionāts kalpos kā viena no pēdējām iespējām iekļūt izlases sastāvā PČ garajā distancē un kā reta iespēja izmēģināt stafešu sacensības, kas līdzināsies tām, kas sagaidāmas Pasaules čempionātā - starptautiskas trīs etapu stafetes.

Vīriešu elites starta protokolā papildus Edgara Bertuka un Mārtiņa Sirmā vārdiem meklējami arī spēcīgo lietuviešu Jonas Vitauta Gvilda un Simonas Krepštas, kā arī igauņa Sandera Vahera vārdi.

Vīriešu elitē Latviju pārstāvēs: Edgars Bertuks, Mārtiņš Sirmais, Andris Jubelis, Rūdolfs Zērnis, Jānis Kūms, Dāvis Dišlers, Jānis Tamužs, Jānis Krūmiņš, Marģers Kietis, Artjoms Rekuņenko, Kristaps Ozoliņš un Andris Kivlenieks.
Stafetes sacensībās par favorītiem būs uzskatāmi latvieši, taču spēcīgu komandu var sastādīt arī Lietuvas orientieristi.

Sieviešu elitē starp BČ dalībniecēm ar augstāko vietu pasaules rangā šobrīd var lepoties lietuviete Sandra Paužaite, taču īpaši labu sniegumu sezonas ievadā ir demonstrējusi baltkrieviete Anastasija Deņisova, tostarp uzvarot sacensībās Latvijā - Rīgas kausos un Kurzemes pavasarī. Latvijas čempione garajā distancē - Līga Ārniece - pēc pasaules ranga vērtējama kā ceturtā spēcīgākā sieviešu elites sportiste, taču pazīstamais apvidus var palīdzēt iesaistīties medaļu izcīņā. Medaļu cerības saistāmas arī ar Līgu Valdmani, kura šosezon startē augstā līmenī.
Sieviešu elitē Latviju pārstāvēs: Līga Ārniece, Laura Vīķe, Līga Valdmane, Elīna Svilpe, Kristīne Bertuka, Una Arama un Elīna Kārkliņa.

Stafetē favorīšu godā jāliek Lietuvas orientieristes, taču arī Latvijas izlases komandas izredzes pacīnīties par uzvaru nebūt nav peļamas.

Papildus elites grupu sacensībām Baltijas čempionāts starp izlašu komandām notiks arī jauniešu un junioru grupās. Šajās grupās nav viegli izvirzīt konkrētus favorītus, taču Latvijas izlases sastāvs liek domāt, ka arī jaunieši un juniori būs spējīgi sniegt savu artavu komandu kopvērtējuma sacensībās.
Divu dienu summā labākos Baltijas orientieristus noskaidros arī veterānu grupās un sacensības notiks arī atklātajās grupās, nodrošinot kuplu kopējo dalībnieku skaitu.

Sacensību mājaslapa: Baltic Orienteering Championships 2015 Garajā distancē būs iespējām sacensībām arī sekot neklātienē, izmantojot tiešsaistes rezultātus un gps sekošanu, kas paredzēta sportistiem elites grupās.

Jānis Tamužs,
LOF preses dienests,


Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.