Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvijai 15 godalgas Baltijas čempionātā orientēšanās sportā

Latvijai 15 godalgas Baltijas čempionātā orientēšanās sportā
Artūrs Pauliņš. Foto no sportista Facebook profila

25. un 26. maijā netālu no Viru pilsētas Igaunijas dienvidos aizvadīts 2019. gada Baltijas čempionāts orientēšanās sporta garajā distancē un stafetē. Latvijas izlasei septiņas zelta, četras sudraba un četras bronzas godalgas, bet valstu kopvērtējumā šoreiz trešā vieta.

Sacensības norisinājās 2017. gada pasaules čempionāta garās distances apvidū, kas izaicināja ar fiziski smagu apvidu un dažāda izmēra kalniem un gravām, kā arī plūstošām reljefa formām un biezāku veģetāciju. Kā ierasts, arī šogad Baltijas čempionātā startēja ne tikai Baltijas valstu izlases, bet arī Baltkrievija un Sanktpēterburga (Krievija).

Garajā distancē čempionu tituli Dāvim Šolmanim (M18), Ilgvaram Caunem (M20), Anetei Strautai (W14), Aigai Irbei Blūmai (W16), Elzai Ķuzei (W18) un Magdai Ciglei (W20). Sudraba godalga Kārlim Neimanim (M18), bet bronza Dāvim Vintišam (M14), Matīsam Saulītem (M16), Nilam Ciglim (M18) un Laurai Vīķei dāmu elites grupā.

Dāmu elitē deviņus kilometrus garo distanci stundā, 11 minūtēs 42 sekundēs veica igauniete Evelija Kāsiku, kļūstot par jauno čempioni, bet sudrabs viņas tautietei Laurai Jonasai. Laura Vīķe distancē pieļāva vairākas nelielas kļūdas un uzvarētājai piekāpās par gandrīz septiņām minūtēm, gūstot trešo vietu. Vēl labāko desmitniekā finišēja arī Līga Valdmane, izcīnot septīto vietu. Tikmēr Sandra Grosberga, kura pirms gada kļuva par Baltijas čempioni, šoreiz nestartēja traumas dēļ.

Kāsiku bija vadībā gandrīz visas distances garumā, pieļaujot vien dažas nelielas kļūdas, kas ļāva konkurentēm uz brīdi pietuvoties, taču ne aizbēgt. Jonasa distances vidusdaļā izvirzījās sudraba pozīcijā, taču bronzas godalgas liktenis noskaidrojās tikai distances beigās, kur kļūdas pieļāva vairākas sportistes. Valdmane pēc veiksmīgas varianta izvēles uz 18. kontrolpunktu pietuvojās Vīķei un lietuvietei Gabijai Ražaitītei, kuras pieļāva kļūdu uz šo punktu un tobrīd cīnījās par ceturto līdz sesto vietu.

Bronzas pozīcijā Vīķe izvirzījās pēc lietuvietes Ausrines Kutkaites kļūdas uz vienu no pēdējiem punktiem, kur kļūdu pieļāva arī Valdmane un zaudēja vietu sešiniekā.

Vīru konkurencē rezultāti bija krietni blīvāki un igaunis Timo Silds uzvaru 14,3 kilometrus garajā distancē izcīnīja tikai ar 33 sekunžu pārsvaru pār lietuvieti Jonu Vītautu Gvildi, kamēr bronza Lauri Sildam, kurš finišēja minūti un 24 sekundes aiz uzvarētāja. Labākais starp latviešiem bija pagājušā gada Baltijas čempions Artūrs Pauliņš, kuram šoreiz piektā vieta ( 1:45), taču līdz bronzai pietrūka vien divdesmit sekunžu. Labāko desmitniekā finišēja arī Rūdolfs Zērnis un Mārtiņš Sirmais, kuriem attiecīgi astotā un devītā vieta.

"Mans izpildījums abās distancēs bija tuvu perfektam. Garajā distancē bija divas kļūdas uz 20 sekundēm. Ja gribēju atkārtot pagājušā gada panākumu un noturēt titulu, man bija jābūt savā labākajā formā tieši uz ceļiem, kur vēl nespēju skriet ātri un arī pēda ir ļoti jūtīga. Ir zināmas bailes skriet ar pilnu atdevi. Lai gan uzskatu, ka šogad noskrēju gan tehniski, gan fiziski daudz labāk nekā pirms gada, diemžēl paliku tikai piektajā vietā. Tāds ir sports," atzīst Pauliņš.

Līdzvērtīgu sniegumu ilgi rādīja arī Rūdolfs Zērnis, lielāko distances daļu turoties labāko sešiniekā, taču izvēlējās lēnāku variantu uz 21. kontrolpunktu, kā arī pēc tam pieļāva kļūdu, kas kopā maksāja vairāk kā divas minūtes.

Pēc pirmās sacensību dienas Latvijas ieņēma pirmo vietu gan valstu kopvērtējumā, gan jauniešu un junioru grupu kopvērtējumā.

Stafetes sacensībās Latvijas vienīgo zelta godalgu izcīnīja Kristīne Brunere, Aija Denija Trēziņa un Elza Ķuze (W20). Sudrabs vīru elitē Jānim Tamužam, Artūram Pauliņam un Rūdolfam Zērnim, bet jauniešu un junioru grupās Artemam Babinam, Emīlam Lazdānam, Matīsam Saulītem (M16) un Paulam Alberingam, Fricim Spektoram, Ilgvaram Caunem (M20).

Dāmu elitē Latvijas komandas sastāvā startēja Līga Valdmane, Irita Puķīte un Laura Vīķe, kuras šoreiz finišēja ceturtajā vietā. Valdmane turējās līderu grupā lielāko distances daļu, taču pieļāva kļūdas izkliedes punktos distances otrajā pusē, un finišu sasniedza kā piektā divas minūtes aiz līderēm. Puķīte otrajā etapā ar stabilu sniegumu komandu pacēla uz ceturto vietu, ko trešajā etapā noturēja Vīķe. Pirmā un trešā vieta divām Igaunijas komandām, bet sudrabs lietuvietēm. Otra Latvijas sieviešu komanda ar Kristīni Bertuku, Ievu Rukšāni un Annu Eleonoru Freimani sastāvā finišēja septītajā vietā.

Vīru stafetē Latviju pārstāvēja trīs komandas, starp kurām uzreiz divas varēja pretendēt uz godalgām. Pirmajā etapā abām komandām devās Jānis Tamužs un Uldis Upītis, taču līderu grupā finišu sasniedza tikai Tamužs, kamēr Upītis distances pirmajā pusē pieļāva vairāk nekā trīs minūšu kļūdu, kam sekoja vēl citas mazākas. Tamužs stafeti nodeva Pauliņam, kurš kopā ar igauni Sildu pie ceturtā punkta kļuva par līderiem un finišēja gandrīz reizē ar trīs minūšu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Lauri Silds ar pārliecinošu sniegumu pēdējā etapā Igaunijas komandai nodrošināja uzvaru, Latvijas komandu, kurā trešo etapu veica Zērnis, apsteidzot par vairāk nekā divām minūtēm. Komanda ar Upīti, Dāvi Dišleru un Edgaru Bertuku sastāvā finišēja septītajā vietā, bet trešajai Latvijas komandai ar Valteru Reneslāci, Matīsu Slikšjāni un Alvi Reinsonu diskvalifikācija.

"Stafetē, liekas, ka izdarīju visu, ko varēju, un aizvadīju vienu no tīrākajiem reisiem dzīvē - kļūdās 15-20 sekundes. Un arī tehniskais plūdums un sajūtas skrienot bija izcilas. Tik ātri nebiju skrējis kopš traumas un var teikt, ka ar katru skrējienu ieskrienos un sāku sevi just vairāk arī tehniskajā ziņā. Pēda vēl nav gatava lieliem varoņdarbiem, šodien jau atkal ir problēmas paiet nedaudz, bet skats uz dzīvi nav tik bēdīgs - turpinām gatavoties un briest lielākiem startiem," saka Pauliņš.

Abu dienu summā Latvijai valstu vērtējumā tomēr bija tikai trešā vieta, aiz igauņiem un lietuviešiem, bet uzvaru jauniešu un junioru grupu vērtējumā.

Izmantotie resursi:
https://lof.lv/os-zinas-arhivs?id=3...


Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.
Pirms starta 3h MTB orientēšanās. Foto: Xevents.

Ar PČ 14. vietas ieguvēja Sarksņas uzvaru sākusies rogaininga seriāla "Pilsētas leģendas" 5. sezona

Baltijas valstīs lielākā un populārākā rogaininga jeb komandu orientēšanās seriāla “Pilsētas leģendas” piektā sezona, piedaloties visu triju Baltijas valstu pārstāvjiem, uzsākta 1. aprīlī ar “Spilves pļavu rogainingu”, kas bija pirmais no kopumā sešiem posmiem un ko rīkoja piedzīvojumu sacensību aģentūra “Xevents" sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un tirdzniecības centru “Damme”, kā arī Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža un “Magnesia” atbalstu. Velo orientēšanās distancē pārliecinošu uzvaru svinēja pērn pasaules čempionātā izcīnījušais ogrēnietis Andris Sarksņa. Sacensību dalībnieku vidū bija arī olimpiete soļošanā Agnese Pastare, Latvijas čempionāta medaļnieki vieglatlētikā Aigars Feteris un Arnis Ozoliņš, kā arī triatlonā - Andis Grandāns.